Albanci žele u BiH, Bugari zovu u Sofiju
22 Jan 2008

Fudbalska "A" reprezentacija Bosne i Hercegovine dobila je dvije ponude za igranje prijateljske utakmice u FIFA terminu, 26. marta 2008. godine.

Albanija je poslala ponudu da želi doći u Sarajevu, dok su Bugari zatražili da izabranici selektora Mehe Kodre gostuju u Sofiji.

"Albanci su zatražili da se izjasnimo do sredine narednog mjeseca, a iz bugarskog saveza nisu postavili rok. Pored ove dvije reprezentacije, još prošle godine dobili smo mnogo ponuda, među kojima su Škotska, Slovenija, Izrael, Slovačka, Irska. Ipak, nismo odgovorili niti na jednu, čekajući konsultacije s Kodrom. Sada su već neki pozivi i propali. Primjerice, Škoti 26. marta igraju s Hrvatskom...", kaže Iljo Dominković, predsjednik N/FS BiH. 

Kodro je prije nekoliko dana obznanio da će 26. marta organizovati okupljanje, a da nije isključeno i odigravanje utakmice protiv uslovno rečeno "lakšeg" protivnika.

"Meč sa Albanijom bio bi odlična prilika za Kodrin debi pred domaćim navijačima. Sa druge strane, ovo bi bio ispit i za naše navijače i opštu javnost. Nakon dugo vremena na 'Koševu' bi zaigrali Zlatan Bajramović, Saša Papac, Emir Spahić, Kenan Hasagić... Tribine bi sigurno bile popunjene, što bi se i finansijski isplatilo Savezu. Na kraju, svi bismo imali koristi od ove utakmice", Dominkovićevo je mišljenje.

Prvi čovjek našeg fudbala naglasio je da će Savez pokušati ugovoriti i prijateljsku utakmicu s nekom od reprezentacija učesnica predstojećeg Evropskog prvenstva, koje će se ove godine održati u Austriji i Švajcarskoj.

"Danas ili sutra Munib Ušanović, generalni sekretar Saveza, dobio je zadatak da pošalje pisma svim asocijacijama čije će reprezentacije igrati na EP, u kojem smo naglasili da smo spremni igrati prijateljski meč. To bi bio dobar test našim igračima i prilika da Kodro uigra tim uoči starta kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Potrebno je napraviti dugoročniju strategiju i stoga smo se odlučili da već sada krenemo u akciju dogovaranja utakmica", naglasio je Dominković.

Čagalj "otpao"

Igor Čagalj, štoper Rijeke, iako je bilo najavljeno, ipak neće dobiti poziv selektora Mehe Kodre za debi u Japanu.

"Čagalj definitivno 'otpada' zbog tehničkih problema i potražićemo neko drugo rješenje na poziciji štopera", objasnio je Kodro.

Defanzivac Rijeke već je nastupao za mlađe reprezentacije Hrvatske, a s obzirom da je napunio 21 godinu više nije u mogućnosti da mijenja sportsko državljanstvo. Iako njegov nastup u Tokiju ne bi bio upitan, jer se radi o prijateljskoj utakmici, iz stručnog štaba su odlučili da mu ne pošalju poziv, jer Čagalj ne može igrati zvanične, kvalifikacione utakmice.

Samir ŠIŠIĆ
 
 
 
| Home | Galerija | 34 Utakmice reprezentacije BiH | Video Arhiva | Forum | Kontakt |
Izvori informacija » Dnevni Avaz i Avaz Sport » Nezavisne Novine » Oslobodjenje» Dnevni list » Glas Srpske » FSRS» NFSBiH
© All rights reserved by www.bihsoccer.com