Na Sudu BiH potvrđena optužnica protiv Ušanovića i Kureša!
25 Dec 2007 Sud BiH potvrdio je juče optužnicu protiv generalnog sekretara Fudbalskog saveza BiH Muniba Ušanovića i sekretara za finansije Miodraga Kureša, za poreznu utaju i zloupotrebu položaja i ovlasti. Kako se saznaje, potvrđenu optužnicu su primili i branioci optuženih.

Nakon potvrđivanja, optuženi će u skladu sa zakonom biti pozvani da se izjasne o krivici u roku od 15 dana. Ukoliko negiraju krivicu, počeće sudski proces pred Sudom BiH, odnosno suđenje, pišu "Nezavisne".

Optužnica Ušanovića i Kureša tereti za utaju oko 2,3 miliona KM u periodu od 2001. do 2006. godine, za koliko je oštećen budžet FBiH, odnosno BiH. Ovo djelo su, prema optužnici, počinili neuplaćivanjem poreza na ime ostvarenih prihoda, isplate plata, nagrada i premija, ugovora o djelu i pomoći za vjerske praznike, te neuplaćivanja doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje. Optuženi su i za pronevjeru oko pola miliona KM.

U optužnici je navedeno i 20 slučajeva u kojima su Ušanović i Kureš podizali novac u namjeri da sebi i drugima u Savezu pribave protivpravnu imovinsku korist. Takođe u 2001. i 2002. godini nisu u završnom računu prikazali potraživanja po osnovu nevraćene akontacije za putovanja u iznosu većem od 100.000 KM.

"Podizali su novac znajući da se blagajničko poslovanje u Savezu ne vrši po propisanoj proceduri, po kojoj ista osoba ne može obavljati poslove blagajnika i rukovodioca finansija", piše u optužnici.

Najveća svota od 91.000 KM podignuta je 2003. godine na ime "isplata nagrada igračima", bez potpisa na nalogu u rubrikama: "naredio", "odobrava", "blagajna" i "primio".

"Petnaestog februara 2005. godine iznos od 33.888 KM su zadržali za sebe, od gotovine naplaćene na ime školovanja trenera po profi programu UEFA, u ukupnom iznosu 95.540 KM", jedna je od nezakonitosti navedenih u optužnici.

Uz mnošto krivičnih djela, u optužnici je navedeno i da su 2003. godine za sebe zadržali 51.750 KM od ukupno 81.750, koliko je po odluci Predsjedništva Saveza određeno za isplatu nagrada za rezultate u kvalifikacionim utakmicama "A" reprezentacije protiv Norveške i Luksemburga.


U Savezu čekaju odluku Suda

Članovi Predsjedništva N/FS BiH juče nisu željeli potvrditi da li će Ušanović i Kureš biti suspendovani nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv njih.

"Sačekaćemo da dobijemo zvaničnu odluku Suda, pa ćemo tek tada moći reći nešto više. To je ozbiljna stvar i tako se moramo postaviti", rekao je Sulejman Čolaković, potpredsjednik Saveza, koji je prije nekoliko dana "Nezavisnim" potvrdio da će u slučaju da Sud potvrdi optužnicu Tužilaštva BiH Ušanović i Kureš biti suspendovani sa funkcija koje obavljaju u bh. kući fudbala. I Iljo Dominković, predsjednik N/FS BiH, nije želio najavljivati naredne poteze Predsjedništva i Izvršnog odbora.

"Kada dobijemo odluku Suda, članovi Izvršnog odbora odlučivaće o optužnici protiv visokih dužnosnika Saveza. Tada ćemo i znati kakve mjere ćemo poduzeti", istakao je Dominković.

Sjednica Izvršnog odbora N/FS BiH zakazana je u petak u Sarajevu.
 
 
 
 
| Home | Vijesti | Galerija | Video Arhiva | Forum | BiHSoccer Tim | Marketing | Kontakt |
Izvori informacija » Dnevni Avaz i Avaz Sport » Nezavisne Novine » Oslobodjenje» Dnevni list » Glas Srpske » FSRS» NFSBiH
© All rights reserved by www.bihsoccer.com