Pašalić `poturao` Ušanovića i Kureša
19 Dec 2007 SARAJEVO – Iz Suda BiH juče nisu mogli davati informacije u vezi s optužnicom koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Muniba Ušanovića, generalnog sekretara Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i sekretara za finansije Miodraga Kureša, za utaju oko 2,3 miliona KM i pronevjeru oko 430.000 KM.

"Naša praksa je da dajemo informacije samo o optužnicama koje su potvrđene", rečeno je u Sudu BiH, nakon što je Tužilaštvo BiH zvanično saopštilo da su optužnicu u ponedjeljak podnijeli sudu na potvrđivanje.

Iljo Dominković, predsjednik N/FS BiH, izjavio je juče kako vjeruje da će Ušanović i Kureš dokazati svoju nevinost.

"Ubijeđen sam da nije u pitanju kriminal, odnosno da se ovdje radi o drugim stvarima. S obzirom da su u pitanju visoki dužnosnici Saveza, sazvaćemo i hitnu sjednicu Predsjedništva i radićemo u skladu s pravilnicima Saveza", rekao je Dominković.

Elvir Bolić, bivši kapiten fudbalske "A" reprezentacije BiH, u proteklom periodu nekoliko puta u bh. medijima prozivao je Ahmeda Pašalića, od ponedjeljka bivšeg direktora svih reprezentativnih selekcija BiH, optuživši ga za kriminal. Čak je izjavljivao da je u Teheranu, uoči prijateljske utakmice Iran – BiH, gledao kako Pašalić od Iranaca uzima novac u crnim vrećama.

"Pašalić me pitao šta imam protiv njega da tako nešto izjavljujem. Odgovorio sam mu da nemam ništa lično, ali da volim ovu zemlju i reprezentaciju i da to radim u interesu državnog tima. Pašalić nije optužen iz razloga što je previše inteligentan da bi 'pao' na takvim stvarima. Znam da ono što sam vidio u Teheranu ne može biti dokaz Tužilaštvu, ali sam o tome pričao za dobrobit naše reprezentacije", naglasio je Bolić, dodavši da svima ide na savjest ono što su radili u proteklom periodu i da svako mora odgovarati za svoje poteze.

Iako je Pašalić bio osumnjičen u istrazi, Tužilaštvo protiv njega nije podiglo optužnicu zbog nedostatka dokaza. Kako saznajemo, Pašalić je za sve finansijske transakcije isturao Ušanovića i u dokumentaciji o "poslovanju" Saveza njegovih potpisa je bilo malo ili nikako.

Osim manjka u gotovini u iznosu 430.000 KM, finansijski vještak je utvrdio da je Savez utajio oko 360.000 KM poreza na promet proizvoda i usluga, 97.000 KM poreza na plate, te čak oko 900.000 KM poreza na dodatna primanja. Takođe je utvrđeno da nije uplaćeno oko 600.000 KM doprinosa za PIO, 300.000 KM doprinosa za zdravstvo, te da su od januara 2001. do oktobra 2006. godine državi izbjegli platiti i oko 80.000 KM doprinosa za nezaposlene.
"Nestala dokumentacija"

Tokom jučerašnjeg dana Ušanović i Kureš nisu se javljali na naše pozive, ali je iz N/FS BiH stiglo saopštenje koje su potpisali.

"Pretpostavljamo da je riječ o neplaćenim porezima od kojih je jedan dio neosporan, a dio sporan zbog zakonske kolizije. Za period od 2001. do 2006. godine Poreska uprava FBiH utvrđivala je poreze i kamate tek koncem 2006. godine, ali do danas rješenje još nije konačno, jer je postupak u toku", piše u saopštenju, u kojem je naglašeno da su Izvršni odbor i Skupština Saveza od 2003. godine jednoglasno usvajali izvještaje finansijskog poslovanja i revizorske izvještaje, "o čemu su obaviješteni FIFA i UEFA". Dalje navode da je Savez prije nekoliko mjeseci zatražio pomoć od Vijeća ministara za eventualni otpis ili reprogramiranje dugova.

"Što se tiče ostalog dijela navodne optužnice, riječ je vjerovatno o nestaloj dokumentaciji, za koju se sigurno može dokazati njeno postojanje odgovarajućim nepristrasnim vještačenjem, a ni u kojem slučaju se ne može govoriti o pronevjeri niti jedne KM", navode Ušanović i Kureš u saopštenju.

M. Taušan
S. Šišić
 
 
 
 
| Home | Vijesti | Galerija | Video Arhiva | Forum | BiHSoccer Tim | Marketing | Kontakt |
Izvori informacija » Dnevni Avaz i Avaz Sport » Nezavisne Novine » Oslobodjenje» Dnevni list » Glas Srpske » FSRS» NFSBiH
© All rights reserved by www.bihsoccer.com