Nitko me iz vašeg saveza nije kontaktirao
30 Oct 2007 Tragom spekulacija da se uz Jiržija Plišeka i Johna Toshacka na listi mogućih stranaca izbornika nogometne reprezentacije BiH nalazi i Lothar Matthäus, okrenuli smo šesnaestoznamenkasti broj njemačkog stručnjaka.
Nakon dana bezuspješnog zivkanja, druga strana je odgovorila i začuo se glas nekad velikog igrača, sada nogometnog trenera bez posla.
Obratili smo mu se na engleskom jeziku, odgovor je došao u vidu engleskog s jakim njemačkim naglaskom.
- Da?
Gospodin Matthäus?
- Da, izvolite.
Gospodin Lothar Matthäus?
- Da, da ja sam.
Nakon kratkog predstavljanja s naše strane, veliki Nijemac nije tražio dodatna objašnjena. U maniri pravog profesionalca, kakav zaista jest, bio je spreman odgovoriti na naše upite vezane uz po nekima mogući angažman na kormilu naše reprezentacije.

Trenutačno na odmoru

“Nikad čuo”, rekao je i dodao: “Nitko me iz vašeg saveza nije kontaktirao”.
Dakle, nikakvih kontakata nije bilo? Niste čuli za to da su neki mediji u Bosni i Hercegovini objavili da ste među kandidatima?
- Ne. To su samo spekulacije.
Biste li bili zainteresirani za posao ako bi Vas pozvali na razgovor, ponudili vam ugovor?
- Kažem vam, to su smo spekulacije, ne mogu to komentirati.
Dosljedni, možda i dosadni u nastojanjima da Matthäus možda prizna da bi preuzeo naš državni tim, nastavili smo istim ritmom. Više niste s Red Bull Salzburgom, što radite trenutačno, imate li ponuda klubova, reprezentacija, bilo koga?
- Ne. Zapravo sada uopće ne razmišljam o poslu, ne tražim ga. Odmaram se. Krećem se na potezu Salzburg - Budimpešta, i to je to. Naravno, ako netko nazove, spreman sam za razgovor. Uvijek.
Na trenutak učinilo nam se kao očajan trener, tipa - samo zovite, spreman sam na sve. No, jasno je da zapravo nije tako. Jedan Matthäus ne bi prihvatio bilo što. U svakom slučaju, ovo je u neku ruku bio otvoren poziv glavešinama iz Saveza da učine prvi korak. Naravno, jasno je da je Fuad Muzurović još pod ugovorom, ali i to da su šanse da ostane za kormilom našeg državnog tima svedene na teoriju. Drugim riječima, sve navodi na to da bi Savez mogao prekinuti suradnju s prvim i trenutačnim izbornikom bh. reprezentacije, odnosno da čelnici bh. kuće nogometa moraju razmišljati o novom rješenju. Lothar Matthäus? Zašto ne?

Zlatni trenutci s Partizanom

Iza Matthäusa je bogata igračka karijera, no sada je zanimljiva ona trenerska. Počeo je na klupi bečkog Rapida, sa “šarenim” rezultatima, a odmah nakon toga uslijedili su najblještaviji trenutci njegove šestogodišnje trenerske karijere. S Partizanom je u sezoni 2002./2003. osvojio naslov tadašnje SCG-a, a onda u 3. pretkolu Lige prvaka eliminirao Newcastle. U skupini s Real Madridom, Portom i Marseilleom nije mogao ništa, pa je Partizanu izmigoljila treća pozicija i plasman u Kup UEFA-e. Zatim je uslijedio onaj dio koji je nama posebno zanimljiv - po prvi i jedini put do sada zasjeo je na klupu jedne reprezentacije, Mađarske. Švedska, Bugarska i Hrvatska bili su mu protivnici u skupini 8. Konačni ishod bilo je 4. mjesto za Mađarsku, no usprkos neuspjehu na samom startu kvalifikacija, Mađari ga nisu “nogirali” do kraja ciklusa. Čak su mu ponudili i državljanstvo. Brazilski Atlético Paranaense vodio je u samo sedam utakmica, da bi zatim preuzeo Red Bull Salzburg, s kojim se prošetao do naslova, no na kraju je otpušten.

TRENERSKA STATISTIKA
Rapid Wien (2001./2002.)
Partizan (2002./2003.)*
Mađarska (2003./2005.)
Atletico Paranaense (2006.)
Red Bull Salzburg (2006./2007.)*
* osvojio nacionalni naslov prvaka

Plišek: Godi mi interes, ali imam puno posla u Sparti

Češki stručnjak Jirži Plišek navodno je jedan od trenera stranaca koji bi se u budućnosti kandidirao za nasljednika Fuada Muzurovića, ako Savez krajem godine odluči raskinuti suradnju sa sarajevskim stručnjakom. No, Plišek je u razgovoru za Dnevni List priznao da mu godi interes...
“Nisam upoznat s tim niti znam išta o tome. Ako se pojavila takva informacija, drago mi je, lijepo je kada vas svrstavaju među kandidate za reprezentaciju”, kazao je Plišek.
Ali...
“Ja sam trenutačno sportski menadžer Sparte i imam jako puno posla tako da o radu s reprezentacijom BiH ne razmišljam. Radimo na poboljšanju sportske infrastrukture, pravimo europski format kluba, nastojimo maksimalno poboljšati rad s našim omladinskim pogonima jer samo tako možemo stvoriti jaku poziciju u Europi i to iziskuje puno moga vremena”, dodao je Plišek.
Čeh je prije nekoliko godina vodio sarajevski Željezničar, no to je epizoda koju želi zaboraviti. Jedina dobra stvar jest što je upoznao dosta velikih talenata.
“Bosna je puna talentiranih mladih igrača koji bi uz dobre uvjete mogli napraviti uspješne karijere. Pravi primjer za to je Edin Džeko, koji će još više napredovati”, zaključio je Plišek.

 
 
 
 
| Home | Vijesti | Galerija | Video Arhiva | Forum | BiHSoccer Tim | Marketing | Kontakt |
Izvori informacija » Dnevni Avaz i Avaz Sport » Nezavisne Novine » Oslobodjenje» Dnevni list » Glas Srpske » FSRS» NFSBiH
© All rights reserved by www.bihsoccer.com