Svi smo mi prolazni, samo je Sarajevo vječno
17 Oct 2007 Dojučerašnji trener Sarajeva Husref Musemić već dvije sedmice nije sa prvom ekipom bordo tima. Specifična situacija u kojoj se našao, razlozi suspenzije te budućnost Sarajeva bile su teme za razgovor sa ovim karizmatičnim trenerskim stručnjakom.

Husref Musemić je često u žiži interesovanja sportske javnosti. Bilo da se radi o uspjesima koje je postigao vodeći Sarajevo,bilo da je u pilotskoj kabini aviona ili u policijskoj upravi u Posušju, uvijek je svjetlo reflektora na njemu.Tako je i ovih dana, dok čeka konačnu odluku Upravnog odbora Sarajeva o njegovoj trenerskoj sudbini u ovom klubu. Husref Musemić je već dvije sedmice suspendirani trener bordo tima. Da li Vam je ikada objašnjeno šta je razlog Vaše suspenzije?

- Ne. Dobio sam jednu odluku u ko-joj piše da sam suspendovan do tre-nutka kada dostavim dopunski iz-vještaj. Ja sam taj izvještaj dostavio i protokolisao u ponedjeljak 1. oktobra i oni se od tada ne oglašavaju. I sada, kao, produžena mi je suspenzija. Na osnovu čega?! Jednostavno, ne znam razloge zbog kojih je ona produžena. Ne znam šta da radim. Čitam u no-vinama izjavu predsjednika Šumana koji kaže da se javim. Meni je degu-tantno da se ja kao ozbiljan čovjek ne-što javljam telefonom. Hajde za razjasnimo tu situaciju. Je li istina da je glavni razlog cijele situ-acije činjenica da u Vašem ugovoru postoji klauzula o odšteti ako Vas se otpusti prije isteka ugovora?

- Mislite na novac?

- Ma neee... Pa sa mnom uopšte niko nije razgovarao da se recimo sporazumno raziđemo. Nikome nije palo na pamet da kaže: Hajmo, Musemija, sjesti, ne ide nam, hajmo se razići..., to nije nikakav problem. Novac je sastavni dio života, ali meni ne igra bitnu ulogu. Meni moje zadovoljstvo protiv Genka ne može niko platiti. Ja u Sarajevu nemam ništa bolji ugovor nego što je imao bilo koji moj prethodnik u posljednjih deset godina. A imam puno bolje rezultate. Ako nisam u pravu, neka u upra-vi slobodno objave uslove koje imam ja i koje su imali ostali treneri. Dakle, novac sigurno nije glavni razlog. Jer da je to glavni razlog, ja bih dok sam bio prvi insistirao da mi se ispla-te novci koje su dužni odranije. Sva-ko bi iskoristio taj momenat da dobije novac koji je zaradio. Meni je jedino krivo što neki ljudi hoće da pogaze sve ono što je bilo lijepo. Ja nisam rekao da sam najzaslužniji, svi smo zaslužni za dobre stvari. Sad odjednom ispade da sve što ne valja, ne valja jedino kod mene. Nije čak problem ni to, ali zašto da se razilazimo na ovakav način. Po meni je ovo smiješna situacija, ako nije i žalosna, u jednu ruku.

- Postoji li neki inat u Vama zbog čega sve ovo ne napustite i sami odete?

- Ne znam ima li u meni inata. Jednostavno, ne znam šta da radim. Nek’ mi kažu šta trebam uraditi. Ili čekaju da ja podnesem ostavku pa bi onda sve kao bilo uredu. Zašto se sa mnom ne razgovara? Sa mnom se komunicira putem papira. Nije problem da ja odem. Sarajevo je vječno, svi smo mi prolazni.

Zamislimo da se vratite u klub. Kako bi ta situacija izgledala kad bi se vratili? Da li bi uopće bilo isto kao i do sada?

- Ne znam. Čekam da se oni oglase. Ako kažu da se vratim na trening, ja ću se vratiti, ako kažu da sam smijenjen, ja ću i to prihvatiti. Vjerovatno to više ne bi bilo isto kad bih se ja vratio. Već četrnaest dana nisam sa ekipom... Puno smo toga napravili. Osvojili smo Kup, odigrali dobro Evropu, osvojili titulu, Sarajevo je dobilo neki novac..., dakle, možemo reći da je Sarajevo uspješna fi-ma. Nije problem, ići ću ja. Ali zašto na ovakav način? Koji je razlog?

Nekoliko ste puta već najavljivali da bi, zbog raznih razloga, napustili bh. nogomet. Je li Vam žao što to već niste učinili?

- Pa i ovo vam je jedan od dokaza zbog čega sam to govorio. Ovo jeste neprijatna situacija, ali ja tu sebe uop-šte ne vidim kao nekoga ko bi se tre-bao stidjeti zbog nečega. Ja ništa ma-nje profesionalno nisam radio nego prošle sezone. Jednostavno, rezultati su izostali. O razlozima ja imam svoje mišljenje, vi vjerovatno drugačije, ne moramo isto misliti.

Kad već spominjete te razloge, zašto Vas uprava nije podržala i dovela Vam adekvatne igrače za Ligu prvaka i Kup UEFA?
- Nije da nisam dobio igrače. Siromašno je tržište, vjerujte. Evo da vam sad daju 300 hiljada maraka, koga biste doveli? Onaj koga bi mi možda htjeli, on ima ugovor. Tržište je svaki dan sve siromašnije.

Ali, niste imali adekvatnu ekipu koja može odgovoriti na sve izazove koji su stajali pred vama?

- Nismo, to je očigledno. Ja sam i u svom izvještaju rekao, mi smo ponešeni igrom i rezultatom protiv Genka precijenili svoje mogućnosti i ušli u mašinu koja nemilosrdno melje. A mi nismo bili spremni za tu mašinu. Na kraju se to odrazilo na našu ligu. To je proces koji je neminovan, to nije pamet. Međutim, neko to neće da prihvati. I ovo ću vam reći. Ja sam, prije nego što sam dostavio izvještaj, pismeno se obratio direktoru Merdanoviću i izvinio se Upravnom odboru što to ne mogu uraditi prije utakmice nego ću to uraditi poslije utakmice. To očigledno nije bilo dovoljno. Meni je ta utakmica protiv Žepča bila važna. Očigledno da taj izvještaj njima nije bio važan. Jer, evo, prošlo je deset dana od mog dopunskog izvještaja a oni se nisu oglasili. Šta je razlog, to vam oni moraju reći.

Posljednjim zbivanjima u Sarajevu na vidjelo su izašle struje koje vladaju unutar kluba. Kako Vi to komentarišete?

- Ne znam stvarno. Ja se ni s kim nisam svađao. Oni su rekli da su navijači protiv mene. Ja na stadionu nisam čuo nijedan zvižduk protiv mene. Gdje se ispoljava nezadovoljstvo nego na stadionu. Ja to nisam čuo čak ni kada smo protiv Modriče izgubili kući. Ne lju-tim se ja na one koji su protiv mene, pa ne mogu biti svi za mene.

Kako mislite da će cijeli ovaj slučaj završiti?

- Ne znam, vjerujte mi. Degutantno je da se dozvolilo da se dođe u ovu situaciju, bez obzira da li ja trebam da ostanem ili ne. U ovom slučaju ništa nije do mene.

Pretpostavljam da ste dovedeni u situaciju da razmišljate da se više nikada ne prihvatite posla u Sarajevu?

- Prošli su me put smijenili kad sam bio prvi na tabeli. Ja nisam rekao da sam idealan, imam ja hiljadu mana. Ali, sigurno je da sam uvijek srcem prilazio poslu. Možda je to moja greška i da u toj prevelikoj želji pravim greške. Ne bježim od toga. Ali, iza mene stoje neki rezultati. A nemojte da se vraćamo na imena igrača koji su otišli, na Pehlića, Berberovića, Mačkića, Trivunovića, Matka, Marciana, Obuću, Ihtijarevića…

Vi ste poznati kao impulsivan trener koji je često u sukobu sa ljudima u cr-nom. Jeste li zadovoljni suđenjem ove sezone? Da li se išta promijenilo u odnosu na prethodne sezone?

- Ja lično nisam zadovoljan kako je Sarajevu suđeno. Možda zato što kažu da uvijek imam primjedbu, ali dobro. Izgubili smo, recimo, u Travniku, ali smo poraženi zato što je Sarajevo igralo loše. Međutim, ne mogu biti zadovoljan suđenjem na Koševu protiv Širokog. Dugo godina ja pričam o tome, proglašavaju me svakakvim, ali se iz godine u godinu potvrđuje da sam bio u pravu otpočetka. Nisam ja protiv sudaca. Ja njima kažem, profesionalac sam i živim od toga, vi ste ovdje honorarno i možete da se ponašate kako hoćete. Neshvatljivo je da mene Savez kazni sa hiljadu maraka u Posušju. To je katastrofa. Nije problem u novcu. Zbog čega kazna, objasnite mi? Na međunarodnim utakmicama suci ti lijepo iskažu poštovanje. I kad te opominju, govore to sa respektom. Kod nas je on obukao onu uniformu i ko je ko on.

Je li Sarajevo nakon devet kola izgu-bilo previše bodova da bi se ravnopravno uključilo u borbu za odbranu titule?

- Sigurno je da se Modriča već odvojila. Kvalitetna su ekipa, dugo vremena su zajedno. Doveli su Beloševića iz Slavije za kojeg sam i ja bio zainteresovan. Nije slučajno što su prvi. Vjerovatno je zaostatak Sarajeva veliki zato što je ova liga takva kakva jeste. U normalnim ligama to nije problem. Ovdje te poraz kući baca u ambis, a pobjeda u gostima diže u vrh.

Jesu li igrači Sarajeva fizički spremni?

- Apsolutno. Nije u tome problem. Ovog ljeta smo imali možda i najbolje uslove za pripreme. Forma je valovita, došlo je do pada. U ovom trenutku ekipa je preforsirana, ne samo fizički zbog velikog broja utakmica, nego i psihički. Sve te priče o prodatoj utakmici protiv Genka, sve to utiče na igrače...

Želite li uopće raditi posao u Bosni i Hercegovini?

- Svaki dan sve manje i manje.

Postoji li neki klub u našoj zemlji, pored Sarajeva, koji biste vodili?

- Ne znam. Naš je posao takav da ne znaš šta sutra nosi. U ovom trenutku, čisto sumnjam. Ne znam šta će biti za četiri, pet ili šest mjeseci, ali vrlo teško.

Ponude iz inostranstva?

- Imao sam ja ponuda i prošle godine, ali nisam htio da odem. Htio sam nešto da pokušamo napraviti i napravili smo.
 
 
 
 
| Home | Vijesti | Galerija | Video Arhiva | Forum | BiHSoccer Tim | Marketing | Kontakt |
Izvori informacija » Dnevni Avaz i Avaz Sport » Nezavisne Novine » Oslobodjenje» Dnevni list » Glas Srpske » FSRS» NFSBiH
© All rights reserved by www.bihsoccer.com