Husref Musemić o aktuelnom trenutku FK Sarajevo
01 Oct 2007 Četiri su načina izlaska iz krize. Prvi je da Upravni odbor donese odluku o povjerenju ili nepovjerenju stručnom štabu, drugi su sankcije prema igračima i stručnom štabu. Treća stvar je razgovor sa igračima, a četvrta stimulacije fudbalerima, izjavio je Musemić
Šef stručnog štaba FK Sarajevo Husref Musemić dostaviće danas Upravnom odboru dopunu izvještaja o uzrocima krize bordo sastava. Nakon što rukovodstvo bordo kluba nije uvažilo Musemićeve razloge (važnost utakmice sa Žepčem i privatne obaveze) za prolongiranjem roka o dopuni izvještaja, sat i 20 minuta prije početka subotnjeg susreta sa Žepčem, UO je odlučio da šef struke neće voditi ekipu u ovom meču. Tako je pobjeda aktuelnog prvaka nad Žepčacima postisnuta u drugi plan u odnosu na pitanje da li Musemić ostaje na klupi Sarajeva. Navijači na tribinama i oni koji vole Sarajevo nisu imali odgovor na to pitanje u subotu, a konfuzna situacija traje do ponedjeljka kada bi se uprava trebala oglasiti o dopunjenom izvještaju prvog stručnjaka.

Pismena komunikacija

Musemića su veoma pogodila dešavanja oko utakmice sa Žepčem. On kaže da se u pisanoj formi izvinio članovima UO što u subotu nije kompletirao izvještaj.

“Sportski direktor Senad Merdanović obavijestio je Upravni odbor o tome pošto se moja komunikacija sa rukovodstvom odvija pismeno. Nisam bio prisutan na nekoliko posljednjih sjednica rukovodstva, ali nije u tome problem. Moje viđenje situacije je da su četiri načina izlaska iz krize. Prvi je da Upravni odbor donese odluku o povjerenju ili nepovjerenju stručnom štabu, drugi su sankcije prema igračima i stručnom štabu. Treća stvar je razgovor sa igračima, a četvrta stimulacije fudbalerima. Prihvatiću svaku odluku uprave. Smatram da su predložene mjere konkretne i jasne. Rukovodstvo može opet imati primjedbe na moj izvještaj, ali i ne mora”, kaže Musemić, koji ovih dana proživljava teške dane.

Da li je od Vas traženo da podnesete ostavku nakon poraza od Modriča Maxime?

“Niko nije tražio ostavku. Prvi put čujem za to. Do prije mjesec dana bili smo u velikoj ljubavi, a sada se poseže za nepopularnim metodama. Sekretarica me obavijestila da ne mogu sjediti na klupi protiv Žepča. Najvažnije je da je Sarajevo pobijedilo.”

Ekipa je imala slobodan dan u nedjelju. Ko će voditi današnji trening?
“Moji pomoćnici, Abdulah Oruč i Almir Hurtić. Mislim da rukovodstvo ne radi transparentno. Imam veoma korektan odnos sa igračima koji na treninzima ispunjavaju obaveze sa istom željom i entuzijazmom, kao i ranije. Evidentna je rezultatska kriza, ali zbog čega bacati mrlju na sve uspjehe u posljednje tri godine.”

Novac najmanje bitan

Musemić ima ugovor sa koševskim premijerligašom do ljeta 2008. godine. U čaršijskim nagađanjima pominjalo se da bi Upravni odbor izvršio smjenu trenera da ne postoje novčane obaveze prema Vama.
“Novac je najmanje bitan u ovom slučaju. Ničim se ne može platiti zadovoljstvo poslije eliminacije Genka. U posljednje vrijeme moja komunikacija sa upravom se obavlja preko sportskog direktora i pismenim putem. Svugdje u svijetu trener je prvi na udaru kritika. Kada smo slavili šampionsku titulu i uspjehe u Ligi prvaka, znao sam da će doći period loših igara i rezultata. Ipak, ne mogu da shvatim čime sam zaslužio ovakav odnos čelnika mog kluba da me pismeno informišu da ne mogu sjediti na klupi Sarajeva. Ne želim se svađati sa bilo kime. Ako je vrijeme za moju smjenu, neka se to uradi na civilizovan način. Eventualni odlazak ne znači da neću biti ponovo trener Sarajeva za nekoliko godina. Bez ikakvog razloga kažnjen sam 1.000 KM za dešavanja poslije utakmice sa Posušjem kada sam želio spriječiti incidente. Odvođen sam u policiju, izlagan javnoj blamaži. Ipak, najviše me boli ono što sam doživio od mog kluba u subotnjoj utakmici sa Žepčem”, izjavio je Musemić.

On sigurno nije zaslužio poniženja koja doživljava u posljednje vrijeme. Za skoro tri godine koliko je Musemić šef struke, Sarajevo je stalno išlo naprijed. Od ekipe koja se borila za opstanak u premijerligaškom društvu kada ju je Musemić preuzeo po treći put, u decembru 2004. osvojen je Kup BiH, zauzeto drugo mjesto u prvenstvu 2006, osvojena šampionska titula ove godine i postignut najveći klupski uspjeh na međunarodnoj sceni plasmanom u treće pretkolo Lige evropskih prvaka.

 
 
 
 
| Home | Vijesti | Galerija | Video Arhiva | Forum | BiHSoccer Tim | Marketing | Kontakt |
Izvori informacija » Dnevni Avaz i Avaz Sport » Nezavisne Novine » Oslobodjenje» Dnevni list » Glas Srpske » FSRS» NFSBiH
© All rights reserved by www.bihsoccer.com