Otkazala devetorica, sedmorica dolaze, dvojica neizvjesna?
18 Jan 2008

Baš kako se i očekivalo, selektoru nogometne reprezentacije BiH Mehi Kodri počeli su stizati prvi otkazi za prijateljski meč protiv Japana, koji se igra 30. januara.

Podsjetimo, ovaj termin nije u kalendaru FIFA pa klubovi nisu dužni pustiti svoje igrače na okupljanje. Iako je svih 18 igrača, koji su se našli na Kodrinom debitantskom spisku, izrazilo želju za dolazak, NK Zagreb je dao zabranu Ibričiću i Nadareviću, Wolfsburg ne pušta Džeku, Schalke Bajramovića, Duisburg Grlića, a Zvjezdan Misimović je povrijeđen, te ni on neće konkurisati za ovaj meč.

Ko dolazi?

“Neću dolaziti, jer mene i Ibričića Zagreb ne želi pustiti. Već sam objasnio selektoru“, kaže nam Safet Nadarević i dodaje: “Žao mi je što ne dolazim, jer u reprezentaciji se desio pomak. Ipak, za slijedeće okupljanje niko me ne može zaustaviti. Dolazim sigurno“, kazao nam je stoper Zagreba.

Za razliku od pomenutih, probleme oko odziva ne bi trebali imati Rahimić, Spahić i Krunić, koji igraju u Rusiji, s obzirom na to da njihova liga još nije počela, a prema riječima Elvira Bolića, tim-menadžera bh. selekcije, svoj dolazak najavili su Kenan Hasagić i Almir Tolja, a pretpostavlja se da će se pojaviti i Dže­mal Berberović. Također, protiv Japana će igrati Mirko Hrgović, koji nam je otkrio kako je Hajduk dopustio njegov dolazak, te će se on pojaviti na okupljanju.

Situacija je neizvjesna i sa Zlatanom Muslimovićem, koji nam je u telefonskom razgovoru priznao da želi doći, ali...

“Rekao sam ljudima iz kluba da želim ići na okupljanje. U terminu kada BiH igra protiv Japana, Atalanta igra na strani sa Parmom, ali više mi se igra za reprezentaciju“, kaže nam Muslimović, koji je odigrao dosta dobro drugo poluvrijeme protiv Rome.

“Nedostajao je samo pogodak da krunišem dobru partiju“, kaže nam Muslimović i dodaje kako je sretan što je za selektora izabran Meho Kodro, ali ujedno upozorava:

“Veliki preokret desio se dolaskom Kodre. Osjetim da su svi sretni i zaista je velika stvar njegov dolazak. Među­tim, smo mi igrači ne shvatimo odmah Kodrinu viziju, može se svašta desiti. Vjerujem u selektorove sposobnosti, pogotovo nakon objavljenog spiska, koji mi se jako sviđa. Ovo je najkompletnija BiH što je ikada nastupila. Ne kažem da nema boljih, mislim da je ovo trenutno najbolje“, smatra Muslimović, koji priznaje da je najveći problem BiH zapravo mentalitet.

“Gubimo od manjih reprezentacija i zato sam rekao da je sve do nas igrača i kako ćemo mi shvatiti utakmice. Uvjeren sam da će se Kodro znati postaviti prema nama i u svakoj utakmici izvući maksimum iz nas. Ja zaista želim igrati za reprezentaciju i dajem sve od sebe na svakoj utakmici, a upravo me ta moja želja i koštala gubitka mjesta u Atalanti, jer sam i povrijeđen dolazio na okupljanja. Među­tim, to je jače od mene“, kaže Muslimović, koji smatra da BiH ima velike šanse u kvalifikacijama, s obzirom na to da već imamo iskustva protiv Španije, Turske i Belgije, koje nisu nepobjedive.

Željni okupljanja

Na okupljanje neće doći ni Darko Maletić, kojem pripreme sa Partizanom počinju slijedeće srijede, a beogradski klub već je na adresu N/FSBiH poslao odbijenicu za ovog veznog igrača. Branimir Bajić još ne zna da li će se moći odazvati.

“Klub je dobio poziv, ali se još dvoume oko toga hoće li me pustiti. Volio bih da hoće, jer sam željan okupljanja u dresu reprezentacije“, priznao nam je stoper Koblenza, kojem pripreme počinju 23. januara, a podsjećanja radi, četiri dana poslije planirano je okupljanje u Beču. U Bajićevu kategoriju spada i Saša Papac, koji bi se također htio odazvati, ali malo je vjerovatno da će ga klub pustiti.

S obzirom na otkaze postavlja se pitanje koji će onda igrači nastupiti za BiH protiv Japana. Odgovor nam nije mogao dati ni Bolić, koji je priznao da postoji alternativni spisak, ali dok se ne dobiju odgovori iz svih klubova, neće se objavljivati nova imena.

 
 
 
| Home | Galerija | 34 Utakmice reprezentacije BiH | Video Arhiva | Forum | Kontakt |
Izvori informacija » Dnevni Avaz i Avaz Sport » Nezavisne Novine » Oslobodjenje» Dnevni list » Glas Srpske » FSRS» NFSBiH
© All rights reserved by www.bihsoccer.com