Da li je Kodro favorit ?
31 Dec 2007 Novi selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine trebao bi biti imenovan na sjednici Izvrsnog odbora NSBiH 5. januara u Sarajevu. Na prekjucerasnjem sastanku nogometne vlade, umjesto najavljenog izbora nasljednika Fuada Muzurovica, spisak kandidata je suzen na tri imena. U konkurenciji su ostali Meho Kodro, Lotar Mateus (Lothar Matthaus) i Zlatko Kranjcar. Do naredne sjednice, u petak, clanovi Predsjednistva Saveza Iljo Dominkovic, Sulejman Colakovic i Bogdan Ceko trebaju obaviti jos jednu rundu pregovora sa svakim kandidatom te, kako je navedeno u saopcenju NSBiH, pripremiti temeljitiji prijedlog.

Prema onome sto smo nakon preksinocnje sjednice Izvrsnog odbora mogli cuti, za sada najvise sansi da bude izabran ima Meho Kodro. Nekadasnji centarfor i kapiten bh. reprezentacije, koji je u bogatoj igrackoj karijeri, izmedju ostalih klubova, nastupao i za veliku Barcelonu, nije trebao ni biti kandidat za selektora na prekjucerasnjoj sjednici, buduci da je ranije dopredsjedniku Saveza Sulejmanu Colakovicu u telefonskom razgovoru porucio da ga borba za to mjesto u ovim okolnostima ne interesira.

 No, na insistiranje pojedinih clanova Izvrsnog odbora, Kodro je ponovo ukljucen u igru, tim prije sto su iz Spanije, gdje zivi nakon igracke karijere, stigli signali da bi ipak mogao promijeniti misljenje. Meho Kodro je u razgovoru za nas list jasno porucio da ga selektorska pozicija interesira i da je cijeli problem bio u nacinu na koji su isprva pregovori vodjeni.

 Kada je i to prevazidjeno, odnosno nakon sto je dogovoren sastanak u narednim danima na kojem ce sa clanovima Predsjednistva razgovarati o mogucnosti da preuzme drzavni tim, postalo je jasno da je on sasvim legitiman i vjerovatno favorit da naslijedi Fuada Muzurovica. Ono sto ovog 40-godisnjeg Mostarca izdvaja od ostale dvojice kandidata je da je jedini domaci strucnjak. S tim u vezi, moze se zakljuciti da bi, kao nekadasnji kapiten nase reprezentacije, sigurno imao veci motiv i mnogo vise zelje da s drzavnim timom ostvari neki uspjeh.

Kodrine ostale prednosti su to sto je omiljen u bh. javnosti i, prakticno, nema nijednu mrlju u karijeri, a sto nas, opet, navodi na zakljucak da je on prava licnost koja moze vratiti poljuljano povjerenje Bosanaca i Hercegovaca u reprezentaciju. Mana mu moze biti sto, prakticno, nema trenerskog iskustva, za razliku od, recimo, Kranjcara, koji je tri puta bio prvak Hrvatske i koji je odveo njihovu reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo 2006.

No, s druge strane, nije sporno da je Kodro u vrhunskim spanskim klubovima imao priliku uciti od sjajnih strucnjaka te da je jos kao igrac uvijek odudarao nogometnom inteligencijom, odnosno, da ce, ako u novom poslu bude slijedio svoj golgeterski instinkt, biti pravi trener. Konacno, primjeri danas superuspjesnih trenera, poput Holandjana Marka van Bastena (Marco) i, prije njega, Franka Rajkarda (Rijkaard) ili u Hrvatskoj Slavena Bilica, govore da se ne treba bojati ukazati sansu mladom i ambicioznom domacem strucnjaku da, prakticno, s terena odmah sjedne na selektorsku klupu. 

DNEVNI AVAZ
 
 
 
 
| Home | Vijesti | Galerija | Video Arhiva | Forum | BiHSoccer Tim | Marketing | Kontakt |
Izvori informacija » Dnevni Avaz i Avaz Sport » Nezavisne Novine » Oslobodjenje» Dnevni list » Glas Srpske » FSRS» NFSBiH
All rights reserved by www.bihsoccer.com