Mateus od 1. juna hoće platu 40.000 KM
31 Dec 2007 Lotar Mateus, kako saznaju "Nezavisne novine", da bi postao selektor fudbalske "A" reprezentacije BiH u pisanoj formi čelnicima našeg saveza od 1. juna zatražio je platu u iznosu od 40.000 KM.

Kako smo ranije pisali, Mateus pristaje raditi za platu od 10.000 maraka, ali samo u periodu do 1. juna 2008. godine, do kada je ugovorom vezan za austrijski klub Red bul Salcburg. U tom periodu prema željama Mateusa u N/FS BiH bio bi zvanično evidentiran kao "stručni sportski savjetnik", a pored plate od 10.000 KM htio bi i 50 posto od svih sponzora koje obezbijedi bh. savezu.

U istom "nemogućem scenariju", čiji je kreator Mateus, po isteku ugovora sa Salcburgom potpisao bi novi ugovor sa N/FS BiH, ali onaj "stvarni" za funkciju selektora "A" reprezentacije. Naplatio bi tako sav novac od Salcburga, kluba iz kojeg je otjeran. Nijemac ne želi ranije raskinuti "vjernost" sa Austrijancima, jer u tom slučaju ne bi dobio svu lovu koja ga sljeduje prema parafiranom sporazumu sa Salcburgom. Osim enormno velike plate, koju od N/FS BiH traži od 1. juna, Mateus je postavio i nešto bolje uslove za Savez u poslovima oko "nabavke" sponzora. Od 1. juna njegova marketinška zarada bila bi 30 posto, a N/FS BiH bi inkasirao 70 procenata eventualno zarađenog novca.

Novonastala situacija, prema riječima članova Izvršnog odbora N/FS BiH, Mateusa je udaljila od selektorske fotelje, a kao glavnog favorita za preuzimanje "vrućeg krompira" na klupi BiH lansirala Mehu Kodru, našeg proslavljenog fudbalera, koji je svoje najbolje dane proveo igrajući za veliku Barselonu. Mostarac je u nedjelju za naš list istakao da nema prepreka kako bi naslijedio smijenjenog Fuada Muzurovića, te da mu novac nije problem i da bi u reprezentaciji radio prema uslovima ugovora koje su imali bivši selektori (mjesečna plata 10.000 KM plus nagrada, ako se plasiramo na Mundijal 2010). Kodro ima većinsku podršku članova fudbalske vlade BiH, ali i naših najboljih reprezentativaca, što je veoma važno jer je cilj Predsjedništva N/FS BiH da se "štrajkači" vrate, odnosno da u kvalifikacije uđemo sa najjačim timom. Pregovore sa Kodrom čelnici Saveza održaće do 4. januara, kada će iskristalizirati sve detalje oko potpisivanja mogućeg ugovora, što bi Izvršni odbor trebalo da verifikuje petog dana 2008. godine.

Da je Kodro favorit govori i podatak da treći kandidat za selektora Hrvat Zlatko Kranjčar nema podršku ni svih, od četiri hrvatska člana IO, zbog čega su se u petak otvoreno sukobili na posljednjoj sjednici Iljo Dominković, predsjednik N/FS BiH, i Zlatan Mijo Jelić, član IO. Kranjčar je u aplikaciji za selektora pristao na mjesečnu platu od 10.000 maraka, a obećao je da će Savezu obezbijediti sponzore iz Hrvatske (INA, "Agrokor", ožujsko...). Od merketinške zarade, čiji bi on bio realizator, Kranjčar traži pola novca sebi, a pola bi išlo u kasu N/FS BiH.

Prema svemu navedenom, Kodro je najoptimalnije i najbolje rješenje za N/FS BiH. Ima svjetsko fudbalsko ime, karizmu, ali njegova jedina mana je nedostatak trenerskog iskustva. Međutim, ni Blaž Slišković nije ga imao, pa je 2002. godine izabran za selektora. Odgovor na pitanje ko je novi selektor, fudbalska jasnost u BiH trebalo bi da dobije 5. januara.

Opet nacionalni ključ?!
Na idućoj sjednici Izvršnog odbora 5. januara u Sarajevu biće riječi i o novom direktoru (sportskom menadžeru nacionalnih timova), kao i o selektorima mlade, juniorske i reprezentacije malog fudbala.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, predstavnici FS RS u N/FS BiH, kao i bošnjački članovi IO, uz dva glasa Hrvata, trebalo bi da budu za Kodru u izboru selektora "A" reprezentacije, a mjesto dosadašnjeg direktora pripalo bi Hrvatima. Srbin bi trebalo da bude selektor mlade reprezentacije. Kao kandidate za selektora "U-21" selekcije iz FS RS ističu Borčeta Sredojevića i Branimira Tulića.

Iako su svi u N/FS BiH tvrdili da neće ponovo biti nacionalnog ključa u sistematizaciji struke u i oko reprezentacija, očito da još u bh. fudbalu ne mogu pobjeći od toga...


NEZAVISNE NOVINE
 
 
 
 
| Home | Vijesti | Galerija | Video Arhiva | Forum | BiHSoccer Tim | Marketing | Kontakt |
Izvori informacija » Dnevni Avaz i Avaz Sport » Nezavisne Novine » Oslobodjenje» Dnevni list » Glas Srpske » FSRS» NFSBiH
© All rights reserved by www.bihsoccer.com