Reprezentacija BiH: Katastrofa !
19 Nov 2007 Nikad niti jedna reprezentacija na svijetu, nije kvalifikacijski susret dočekala sa dva treninga. Osim naše. Rijetke su selekcije koje se okupljaju u inostranstvu. I po tome smo jedinstveni. Kvalifikacijski susret sa Turskom, bh. tim dočekat će sa dva treninga. To i ne čudi, ako se zna da se nezna ko pije, a ko plaća u Savezu.


(Ne)važna utakmica


Utakmica sa Turskom za nas nije nevažna, jer ćemo pokušati izboriti povoljan rezultat kako bi smo ostali u trećoj jakosnoj skupini - izjavio je Fuad Muzurović. Dakako da meč sa Turcima nije nevažan, ali su pripreme neozbiljne. Druga je stvar, koje tako odlučio: selektor Muzurović, direktor Pašalić, ili Predsjedništvo? Pretpostavljamo da će to selektor navesti u svom izvještaju koji priprema. Sami reprezentativci su nemalo iznenađeni načinom okupljanja.

Svi mi jedva čekamo poziv za reprezentaciju. Svako od nas voli doći kući, obići porodicu, rodbinu, prijatelje... Međutim, ovo je previše. Svaki od nas koji igra u inostranstvu, mogao je «uzeti», najmanje sedam dana slobodno. Bolje je da smo se okupili u Sarajevu i trenirali, nego što smo se raštrkali po raznim destinacijama - izjavio je jedan aktuelni reprezentativac, koji iz razumljivih razloga, nije želio otkriti ime.

Kampanja za glasove

Većina je pozvanih reprezentativaca trenirala «solo». Neki su viđeni po sarajevskim parkovima, u Vilsonovoj, ali i na atletskom poligonu na Koševu. Adnan Gušo je trčkarao na Grbavici razgibavao se sa dugogodišnjim prijateljem i učiteljem Esom Ibrahimovićem. Edin Džeko, napadač Wolfsburga, odradio je jedan trening sa mladom reprezentacijom, a do (ponedjeljak) polaska za Tursku, trenirat će samoinicijativno. Kao i većina. Veldin Muharemović je u boljoj poziciji. Osim redovnih treninga na Koševu, Muharemović je povremeno sa saigračima igrao mali fudbal. Senijad Ibričić «plej mejker» Zagreba, pauzu je koristio da obiđe porodicu u Sanskom Mostu. Odradio je i trening sa bivšim saigračima u Podgrmeču.

Pojedini pozvani reprezentativci su nerado priznali da su pauzu do utakmice sa Turskom koristili za rješavanje privatnih i porodičnih poslova, a neki su stigli završiti papirologiju oko stjecanja međunarodne dozvole, pojedini kupovali automobil, stan, namještaj...

To «šefove» u reprezentaciji nimalo ne brine. Pojedince više zanima kako će proći Hratska u Skopju, te hoće li Srbija izboriti plasman na EP. Selektor je, navodno, zaokupljen «sakupljanjem» glasova kod pojedinih članova Izvršnog odbora, kako bi i u narednom ciklusu vodio nacionalni tim. U Savezu je, inače podijeljeno mišljenje oko nedavnog sastaka potpisnika i članova Predsjedništva. Ahmed Pašalić smatra da su mu Iljo Dominković i Sulejman Čolaković zabili nož u leđa. Najtraženija osoba ovih dana je Bogdan Čeko, najveći favorit za člana Predsjedništva NSBiH iz srpskog naroda. Svako želi «kupiti» njegovu naklonost, nebirajući sredstva. Navodno su pojedinci Čeki najavili da će pobijediti na skorašnjoj Skupštini (7. decembra) «zato što su oni sve završili». U i oko NSBiH nikad dosadno.

Spahić prozvao Muzurovića

Emir Spahić, jedan od potpisnika, u jednom je tjedniku oštro napao selektora Muzurovića. Spahić je ogorčen nekim selektorovim izjavama, koje je u «Startu» ovako prokomentirao:

Muzurović misli da smo mi debili. Traži da se ispričamo. Kome? Nemamo se mi kome ispričati. Znamo mi da se on ništa ne pita...- rekao je Spahić. Inače, Muzurović za seriju poraza pokušava okriviti novinare, te ne bira sredstva da na privatnim sjedeljkama opravdava rezultatski fijasko. Na njegovu nesreću, svima je jasno, da je sam birao igrače, taktiku, «otkrivao» božiće, vrančiće, aračiće, šoliće, maksumiće, pehliće, mitroviće, jovanoviće.., potom ih brisao. Statistika je neumoljiva i ona nije selektorov saveznik. Pedesetak igrača je prodefiliralo proteklih mjeseci kroz reprezentaciju, a selektor je stalno tvrdio kako je stvorio kostur tima za SP. Umjesto razgovora sa potpisnicima, Muzurović je javno tražio da se Barbarez i društvo nekome ispričaju. Pristali su doći na sastanak, ali su dobili da za istim stolom bude i selektor. Koji ih sada željno očekuje u narednom ciklusu. Ako je ugovor jedini motiv selektorove borbe i kampanje da ostane još dvije godine, onda je to jednostavno riješiti. Isplatiti do zadnjeg pfeninga do kraja ugovora i potražiti novog selektora. Tako to rade ozbiljni Savezi.

Pašalić direktor Centra za edukaciju

Čolaković i Dominković su krenuli žestoko. Ugodno su iznenadili javnost pristankom na sastanak, potom i na uslove potpisnika za njihov povratak u reprezentaciju. Otvoreno su dali «mig» potpisnicima da su spremni- uz njihovu pomoć - «premjestiti» direktora Pašalića na novo radno mjesto. Shodno njegovim «stručnim» referencama. Procurilo je da bi Pašalić mogao za direktora Centra za edukaciju trenera NSBiH. No, to mjesto zauzima prof. Munir Talović, koji je dobivao od domaćih i međunarodnih nogometnih zvaničnika samo superlative za školovanje brojnih trenera. Talović je najzaslužniji što Centar koji radi po programu UEFA, najbolje kotira od svih u regionu. Upitno je hoće li Pašalić prihvatiti ponuđenu opciju, te kako će reagirati prof. Talović. Nije daleko od istine, tvrdnja Pašalića da pojedinci iz NSBiH «nisu u stanju ovjeriti zdravstvenu knjižicu», kojima je on završio «mali milion» poslova. Sada im je postao teret. Savez je definitivno podijeljen. Iako se najavljuje čistka, metla, obračun sa korupcijom, nije nemoguće da sve ostane po starom. Da se jedino «izrotiraju» samo ekonomi iz državnih selekcija. Možda i fizioterapeuti.
 
 
 
 
| Home | Vijesti | Galerija | Video Arhiva | Forum | BiHSoccer Tim | Marketing | Kontakt |
Izvori informacija » Dnevni Avaz i Avaz Sport » Nezavisne Novine » Oslobodjenje» Dnevni list » Glas Srpske » FSRS» NFSBiH
© All rights reserved by www.bihsoccer.com