Modrica i Slavija protiv udruzenja premijerligasa
13 Nov 2007 U bh. fudbalu se već nekoliko godina postavlja pitanje treba li organizovati udruženje premierligaša koje bi od Fudbalskog saveza BiH preuzelo vođenje takmičenja u elitnom fudbalskom razredu. Nakon brojnih pritužbi na suđenje u Premier ligi, u posljednjih nekoliko sedmica ova je dilema ponovo aktuelizirana.


Zrinjski inicijator

Da li je (ne)opravdano osnivanje udruženja premierligaša, pitali smo čelnike nekoliko bh. klubova. Inače, posljednju inicijativu je pokrenuo mostarski Zrinjski nakon poraza u Modriči.

- Ako pogledamo u susjedstvo, vidjet ćemo da takva udruženja postoje u Hrvatskoj i Srbiji pa ne vidim razlog zašto ga ne bi osnovali i premierligaški klubovi u BiH. Sada je nevažno za šta bi se to udruženje izborilo, ali je sigurno da bi branilo interese svih klubova - izjavio je Ivan Beus, kojem još traje jednogodišnja suspenzija.

Lider Premier lige Modriča Maxima nije za ovu ideju. Direktor kluba Marijan Jelić smatra da je još rano za osnivanje udruženja.

- Klubovi se dosta žale na vođenje Premier lige i regularnost takmičenja. Zbog toga je i uslijedio zahtjev za udruživanje klubova. No, takvo je udruženje dobra stvar u zemljama s normalnim uslovima, a kod nas je, izgleda, sve nenormalno.

Kada nekome ne ide, uvijek se krivac traži u drugome, a ne u svojim redovima. Kako bi funkcionisalo udruženje kada organi Saveza ne mogu normalno da rade. Nažalost, još smo daleko od međusobnog povjerenja. Mislim da je još rano za takvo udruženje - rekao je Jelić.

Direktor Slavije i član Izvršnog odbora N/FS BiH Bogdan Čeko postavio je pitanje odgovornosti udruženja.

- U prinicpu, ne mislim da treba duplirati nešto što već postoji, zato je i moj stav malo drugačiji. Postavlja se pitanje kome bi to udruženje odgovaralo. Ako bi se ta odgovornost odnosila prema Upravnom odboru N/FS BiH, onda uredu. U suprotnom, ako je to samo za sebe, onda se treba pitati zašto će i kakvu bi svrhu imale komisije koje trenutno funkcionišu u Savezu - pita se Čeko.

"Rođeni" su podržali ideju osnivanja udruženja premierligaških klubova i smatraju da je to budućnost.

- Fudbalski klub Velež je, bez dileme, za formiranje takvog udruženja. To je potrebno, a imamo primjere gdje funkcionišu bez problema. Ono što je najvažnije jeste da svi klubovi moraju biti za nešto takvo, jer ako su neki za, a neki ne, onda nema ništa od toga - kaže Mustafa Škoro, predsjednik Veleža.

Široki Brijeg za

I predsjednik Širokog Brijega Zlatan Mijo Jelić podržao je ideju Zrinjskog.

- Široki Brijeg je uvijek "za" kada se radi o stvarima koje će poboljšati kvalitetu fudbala u BiH. Ovaj je prijedlog sigurno pozitivan. Uzmimo samo primjere susjednih liga, Hrvatske i Srbije, gdje se kroz slična udruženja klubovi bore za svoje vlastite i interese fudbala. Široki Brijeg apsolutno podržava ovu inicijativu - riječi su predsjednika Jelića.

Željezničar godinama pokušava

- Željezničar je apsolutno za osnivanje udruženja premierligaša već godinama. Prema našem mišljenju, a to sam rekao i na sastanku u Tuzli, osnivanje udruženja koje će voditi takmičenje je prioritet. Ne trebamo izmišljati toplu vodu. Hrvatska je prepisala Statut Udruženja prvoligaša Austrije, nešto i od Švicarske, i mi trebamo uraditi isto. N/FS BiH ne interesiraju klubovi, zato je izuzetno bitno da formiramo Udruženje koje će brinuti o svim klubovima - rekao je Samir Ahmedbegović, direktor FK Željezničar.

Sarajevo pozdravlja inicijativu

- Pozdravljamo svaku inicijativu koja bi dovela do napretka fudbala u BiH. Siguran sam da bi se neke stvari bolje rješavale, jer bismo i mi iz klubova imali pravo odlučivanja o svojim sudbinama, dok se sada o tome pitaju ljudi koji čak i ne idu na utakmice. Istina je da u našem fudbalu nema kvaliteta i da se malo šta može vidjeti, ali se moramo potruditi da ga u budućnosti bude - kaže generalni sekretar Sarajeva Mirsad Alihodžić.
 
 
 
 
| Home | Vijesti | Galerija | Video Arhiva | Forum | BiHSoccer Tim | Marketing | Kontakt |
Izvori informacija » Dnevni Avaz i Avaz Sport » Nezavisne Novine » Oslobodjenje» Dnevni list » Glas Srpske » FSRS» NFSBiH
© All rights reserved by www.bihsoccer.com