Napadnut i PopovićNavijački huligani opet su bez kontrole u BiH, a posljednji napad desio se u nedjelju naveče ispred stadiona "Grbavica" u Sarajevu, kada su meta bili prvotimac Željezničara Lazar Popović i njegova porodica.

Iako je zbog saniranja povrede bio pošteđen nedjeljnog treninga, Popović je sa suprugom i djetetom došao da gleda svoje saigrače. Kada se vraćao kući, ispred stadiona se susreo sa grupom mladića, koji su pokušali da ih napadnu.

"Nakon treninga, sa suprugom i djetetom krenuo sam kući. Naišao sam na grupu momaka. Dvojica od njih prišla su mi bliže i vjerovatno su me prepoznali. Ubrzo su obavijestili ostale, koji su odmah počeli trčati za nama. Nije nam preostalo ništa drugo nego da se sakrijemo u obližnji hotel. Napadači su čak pokušali i da provale unutar hotela, ali srećom nisu uspjeli. Pozvali smo policiju koja nas je otpratila kući", rekao je Popović i naglasio da napadači nisu imali nikakva navijačka obilježja na sebi.

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi, pretpostavlja se da je ovaj događaj povezan sa incidentom koji se, takođe u nedjelju, samo nekoliko sati ranije, desio u Fojnici. Tada je grupa navijača "Želje", od kojih je jedan sa nožem u ruci prijetio i nasrtao na igrače Sarajeva, spriječila, u nedjelju predveče, odigravanje finalne utakmice memorijalnog turnira "Kenan Memija" u Fojnici između Željezničara i Sarajeva. Incident se desio neposredno prije početka utakmice dok su se igrači oba tima zagrijavali. Tada je nekoliko navijača probilo zaštitnu ogradu i pokušalo se obračunati sa igračima "bordo tima". Tragedija i incident širih razmjera spriječeni su intervencijom fojničke policije, ali prvenstveno zahvaljujući njihovom kolegi iz Sarajeva Sejfi Šehoviću, čiji sin igra u "bordo timu".

"Sve se desilo jako brzo. Jedan navijač, ili bolje rečeno huligan, sa nožem u ruci je krenuo prema našim fudbalerima. Podapeo je jednom našem igraču, a onda se uputio u pravcu drugog. Samo zahvaljujući prisebnosti, vještini i požrtvovanju Šehovića, huligan je spriječen da povrijedi nekog od fudbalera. Naime, Šehović je utrčao na teren i suprotstavio se napadaču, što je igračima oba tima dalo dovoljno vremena da se bezbjedno povuku u svlačionice. Ovim putem i javno mu se zahvaljujem, jer je svojim hrabrim gestom spriječio tragediju", rekao je Vlastimir Mijović, portparol FK Sarajevo.

Zaprepašten i ogorčen nemilim scenama u Fojnici bio je i Mirza Varešanović, trener Sarajeva.

"Ne znam šta da kažem i šta da očekujem u predstojećem prvenstvu kada nam se ovakve stvari dešavaju na jednom memorijalnom turniru. Osjećam se tužno, jer ovo je loša poruka pred početak sezone. Ne znam gdje sve ovo vodi", kazao je Varešanović.

Najnovije ispade ljudi koji pod izgovorom da su navijači prave incidente širom BiH, osudio je i Amar Osim, trener Željezničara.

"Nemam neki specijalan komentar na ono što se desilo u Fojnici. Niko nije želio da se to dogodi, ali moramo biti svjesni da se takve stvari, nažalost, dešavaju. Sreća da niko od igrača oba tima ili članova stručnog štaba nije povrijeđen. Moramo se svi potruditi da se u budućnosti slične stvari ne ponavljaju".

Probleme sa svojim navijačima igrači Željezničara imali su i prije nekoliko mjeseci tokom treninga na "Grbavici", kada je nekoliko huligana utrčalo na teren i pokušalo da se obračuna s igračima.
Apel nadležnim organima

S obzirom na skori početak Premijer lige BiH, Uprava FK Sarajevo pozvala je juče sve nadležne institucije da organizaciji utakmica i sigurnosti njihovih aktera posvete maksimalnu pažnju.

"Pozivamo i apelujemo na sve organe reda da konačno posvete maksimalnu pažnju bezbjednosti na stadionima. Huligani zloupotrebljavaju sportske objekte i ugrožavaju sigurnost svih aktera. Koliko je opasno potcjenjivanje ozbiljnosti ovog problema pokazuje upravo slučaj iz Fojnice, gdje organi bezbjednosti i snage reda nisu bili na visini zadatka", navodi se u saopštenju FK Sarajevo.
Napad na policiju

U zvaničnom saopštenju Policijske uprave Srednjobosanskog kantona juče je potvrđeno da je jedan od navijača imao nož, kojim je, osim na igrače, nasrnuo i na policiju.

"Jedan od navijača je kod sebe je imao nož, kojim je nasrnuo na policijeke djelatnike. Trenutno se poduzimaju radnje na identifikaciji navedene osobe. Po kompletiranju predmeta, za sve sudionike u neredu će biti poduzete Zkonom propisane mjere i radnje", navodi se u saopštenju PU SBK-a.
Incident na kapiji

Prema policijskom izvještaju incident u Fojnici je počeo na kapiji stadiona, a očevici tvrde da je sve kulminirao nakon što su pojedini navijači "Želje", navodno, negodovali zbog činjenice da im se naplaćuju karte.

"Grupa navijača Željezničara je razvalila ulaznu kapiju stadiona, te bacala staklene flaše u željeznu ogradu i povrijedila dva policajca. Jednog policajca je napao jedan navijač Željezničara, a nakon ukazane pomoći u bolnici u Novoj Biloj, konstatovane su mu lakše tjelesne povrede", navodi se u saopštenju PU SBK-a. U PU SBK-a juče su kazali da niko od lica koja su učestvovala u incidentu u Fojnici nije priveden. Policija je juče tragala i za osobom koja je nožem napala igrače i policiju u Fojnici. Njegovo ime poznato je policiji, a slučaj je proslijeđen MUP-u Kantona Sarajevo.