Sušić: Oni igrači koji nemaju klub neće imati mjesta u repreSelektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić danas će doći u svoju kancelariju u zgradi Nogometnog saveza. Legendarni Pape jučer nije odbio razgovor, ali nam je na početku rekao:

- O Savezu me nemojte pitati. O toj temi sve sam rekao.

Generalna proba

Jasno i glasno je to rekao, i selektorovu želju smo poštovali. Srećom, ima i drugih tema osim nerada Saveza. Bliži se 10. avgust i pripremna utakmica s Katarom. To će biti generalna proba uoči početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

BiH starta 3. septembra u Luksemburgu, a četiri dana kasnije dočekujemo favoriziranu, ali i uzdrmanu Francusku. Sušić je najavio da će u narednim danima objaviti spisak kandidata za utakmicu s Katarom koja će se odigrati na Grbavici.

- Prvo moram da vidim kakva je situacija sa igračima. Zvjezdan Misimović je, naprimjer, tek počeo trenirati i treba vidjeti u kakvom se stanju nalazi. Kada sve to uradim, tokom sedmice ću objaviti spisak.

Na njemu će se naći 20 ili 21 ime. Tri golmana ne trebaju za ovu utakmicu. Sa spiska za Švedsku i Njemačku ću zvati one koji su zdravi. Ko ne igra, ili nema klub, neće dobiti poziv - govori Sušić.

Na rastanku nakon meča sa Njemačkom u Frankfurtu, Sušić je jasno rekao da oni koji ne budu pronašli klub neće imati mjesta u reprezentaciji. To se tada prevashodno odnosilo na Džemala Berberovića i Harisa Medunjanina čiji su Denizlispor i Valjadolid ispali u druge lige Turske i Španije.

- Medunjanin je pronašao novi klub u Izraelu i vidim da mu je dobro krenulo u Makabiju. Sa druge strane, ne znam šta je sa Berberovićem. Imao sam informaciju da je pred potpisom za Liteks i nadam se da je sve u redu.

Više vremena

Reprezentacija će se uoči meča sa Katarom okupiti 9. avgusta i Sušić će na raspolaganju imati samo jedan dan da provede sa igračima.

- Vjerovatno ćemo opet u "Hercegovinu" na Ilidžu. Dole je mirnije i možemo se izolovati. Za Francusku će biti drugačije.

Imat ćemo jedan, možda i dva treninga. Više vremena ćemo imati tek pred početak kvalifikacija. Nažalost, nikad ne možeš imati igrače na raspolaganju onoliko koliko bi htio.

Predstava za javnost

Sušić je u Parizu pratio razvoj situacije u francuskoj reprezentaciji nakon što je objavljeno kako niko od 23 igrača neće dobiti poziv za prijateljski meč sa Norveškom 11. avgusta.

- To je malo više predstava za javnost. Igrači koji su igrali na SP-u su nedavno počeli trenirati i sigurno je da nisu spremni. Na početku kvalifikacija sigurno će igrati najbolji. U to nema sumnje - smatra Sušić.

Moguće bez Riberija i Benzeme

Pape sa posebnom pažnjom prati slučaj Franka Riberija (Franck Ribery) i Karima Benzeme, koji su optuženi zbog spolnog odnosa sa maloljetnicom.

- Lako se može desiti da njih dvojica propuste početak kvalifikacija. Za njih je ova situacija ozbiljna. Presuda može donijeti i čak do tri godine zatvora, a u Francuskoj su kazne za ovaj prekršaj blaže nego u Njemačkoj. Riberi i Benzema će sigurno biti kažnjeni, samo treba vidjeti na koji način.