Spahić uputio apelEmir Spahić (30), odbrambeni nogometaš francuskog Montpelliera i kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, oglasio se nakon vlastitog selektora Safeta Sušića također u L'Equipeu.

Preko utjecajnog francuskog sportskog dnevnika čelnim ljudima Svjetske (FIFA) i Europske (UEFA) nogometne federacije je poručio da ne zabiju ekser u kovčeg bosanskohercegovačkog nogometa.

Unatoč traženju obiju organizacija da se Statut Nogometnog saveza BiH promijeni kako bi se tročlano Predsjedništvo zamijenilo jednim čelnim čovjekom, zastupnici u Skupštini ignorisali su zahtjev suočivši savez sa suspenzijom.

"Dogodi li se ta suspenzija, FIFA i UEFA će nas ubiti! Riječ je o problemu koji vuče korijene iz samog političkog ustrojstva države. Mi igrači voljeli bismo kada bi nadležne nogometne institucije tu činjenicu uzele u obzir, jer mi za nju nismo krivi", rekao je Spahić, koji će sa saigračima započeti kvalifikacije za Euro 2012. godine trećeg septembra u Luksemburgu, te četiri dana kasnije na svom terenu dočekati Francusku.

"Živimo za utakmicu s Francuzima. Živimo u nadi da ćemo moći igrati kvalifikacije, pogotovo mlađi igrači koji se razvijaju u Bosni i Hercegovini te sanjaju da će u dvobojima s Francuzima dobiti svoju priliku pokazati se svijetu", dodao je Spahić.

Zasjedanja Izvršnih odbora FIFA-e i UEFA-e na kojima će se odlučiti o sudbini bosanskohercegovačkih nacionalnih reprezentacija predviđena su u oktobru.