Za reprezentaciju još ima nade, a klubovi će biti suspendovaNeki ga vole, neki ne. Ipak, činjenica je da Samir Ćemalović već duži vremenski period vodi bitku sa čelnim ljudima NSBiH. Naime, upravo je Pika i na Skupštini NSBiH prije samoga glasanja o statutu ljudima iz UEFA-e poslao jasnu poruku znakovitom rečenicom – "Ove lopove treba smijeniti", pokazujući prema tročlanom predsjedništvu.

Delegat N/FS HNK-a za Sarajevo-x.com govori o eventualnim kaznama koje će već sutra biti dostavljene iz UEFA-e krovnoj kući bh. nogometa.

"Mi smo se na Federalnom nivou dogovorili da podržimo izmjene statuta i da bude jedan predsjednik. Međutim, Josip Bevanda je sve poremetio. Nije mi bilo jasno kako jedan čelnik kluba koji je u Evropi može raditi na sopstvenu štetu. Nevjerovatno! Zaista mi je to velika enigma", rekao je Ćemalović.

Na pitanje kakve sankcije možemo očekivati, odgovara:

"Ubijeđen sam da će klubovi biti eliminisani iz daljeg takmičenja na međunarodnoj sceni. Ovakvom odlukom bh. predstavnici će ostati i bez finansijskih sredstava. Po mom sudu, negdje oko milion eura. To se odnosi na 'Široki Brijeg', 'Zrinjski', 'Borac' i 'Željezničar'".

Naglašava da za državni tim još uvijek ima nade.

"Informacije koje ja imam govore da će nam ostaviti mogućnost da do septembra izmijenimo statut i da će nacionalna vrsta nastupiti u doigravanju. Ko je jedan Bevanda da zabrani Spahiću, Džeki i ostalima da igraju utakmice za svoju domovinu? Napomenuo bih da su se predstavnici UEFA-e čudili zašto nam je toliki problem izabrati jednog predsjednika, ali kada su shvatili ozbiljnost situacije i vidjeli konačan ishod bili su ljuti i razočarani. Sa razlogom. No, sa njima nema šale, kako neki misle. Sutra možemo očekivati odluku o suspenzijama. Sa velikom zebnjom iščekujem taj dokument“.

Podvukao je da je jedina dobra stvar u svemu što će najvjerovatnije čelni ljudi NSBiH biti drastično sankcionisani:

"Svima je poznat moj stav prema predsjedništvu. Uostalom, sve sam javno rekao i na samoj skupštini. Oni žele da sahrane nogomet u BiH. Međutim, vjerujem kako će oni doživotno biti odstranjeni iz NSBiH. Ja ću se i dalje nastaviti boriti protiv svih nepravdi, kako u Savezu tako i protiv 'Zrinjskog' koji ne dozvoljava 'Veležu' da igra na svom stadionu. Uskoro slavimo 90 godina postojanja i želimo igrati pod Bijelim Brijegom", zaključio je razgovor za naš portal Samir Ćemalović.