Vule Trivunović: Borac mora da izgradi evropski imidžOptimista sam kada je u pitanju revanš susret s Lozanom. Vjerujem da uz odličnu atmosferu i pun stadion možemo da eliminišemo Švajcarce. Biće teško, ali posjedujemo kvalitet da prođemo u treće kolo kvalifikacija za Evropsku ligu.

Ovo je za "Glas Srpske" istakao novopečeni kapiten banjalučkog premijerligaša Vule Trivunović. Bivši reprezentativac BiH i pečalber u Njemačkoj i Rusiji posjeduje veliko evropsko iskustvo i sigurno može da "skenira" na pravi način situaciju pred revanš u četvrtak na Gradskom stadionu.

- Treba stati na loptu, dobro sagledati stvari i pružiti maksimum na terenu. Lozana je u našoj javnosti prikazana kao poluamaterski klub, što u stvari nije. Mi smo takav narod da sve gledamo iskrivljeno, odnosno potcjenjivački. Bez obzira na to što je Lozana drugoligaš, ne smijemo situaciju gledati nerealno - s dozom opreza priča Trivunović pred duel koji je na programu 22. jula u Banjaluci (20.45 časova).

* GLAS: Borac je najavljivao gol u Švajcarskoj. To se nije desilo. Je li to sada problem?

TRIVUNOVIĆ: Da nam je neko prije utakmice u Švajcarskoj ponudio rezultat 1:0, sigurno bismo ga prihvatili objeručke. Sada pomalo ostaje žal, ali Lozana se pokazala kao izuzetno kvalitetan i jak rival.

* GLAS: Na čemu onda zasnivate optimizam?

TRIVUNOVIĆ: Prije svega, ne dolazimo iz lige iz koje možemo da prijetimo bilo kome, vrlo dobro znamo u koji rang spada Premijer liga BiH. Ipak, u gradu je velika euforija i interesovanje za meč u četvrtak. Domaći teren je naš adut, ali biće teško. Možemo da postignemo gol i on bi nam dao krila do kraja da jurimo i drugi. Međutim, u isto vrijeme moramo da sačuvamo i svoju mrežu.

* GLAS: Komandujete odbranom, možete li obećati da Asmir Avdukić neće kapitulirati?

TRIVUNOVIĆ: To je moja želja i želja svih fudbalera Borca. Na terenu ćemo insistirati na tome. Šansa postoji, moramo je iskoristiti, ali ponavljam da Lozanu moramo ozbiljno da shvatimo.

* GLAS: Stečen je utisak da su nedostatak evropskog iskustva i neuigranost bili glavni problemi na stadionu "Olimpik de la Ponte"?

TRIVUNOVIĆ: Mnogo je novih igrača stiglo u naše redove ovog ljeta. Potrebno je vrijeme da se uigramo, da se sklopi mozaik. Evropskog iskustva nemamo jer smo poslije 18 godina pauze ponovo na međunarodnoj sceni, ali na tome moramo da radimo.

* GLAS: Kako?

TRIVUNOVIĆ: Pa Borac u svakoj sezoni treba da teži izlasku na evropsku fudbalsku scenu. Kontinuitetom učešća stiče se imidž i grade pozicije u Evropi. Moramo da mislimo na budućnost. Jednom ćemo osvojiti kup, jednom titulu, bićemo drugi, treći... ali sve su to pozicije koje vode u takmičenja pod okriljem UEFA. Kada odigramo 20 ili 30 utakmica u Evropi, naš klub će imati mnogo veći rejting, samim tim i igrači koji budu nosili dres Borca.

* GLAS: Ipak, vi ste ušli u klupsku istoriju kao generacija. Šta za vas znače ove utakmice?

TRIVUNOVIĆ: Donose nam ličnu satisfakciju i svjesni smo činjenice šta znači da Banjaluka poslije više od 20 godina opet bude domaćin jednog evropskog fudbalskog spektakla. Ponosni smo na to, ali sada tek pravimo temelj, nadam se, za uspješnu budućnost i konstantne nastupe Borca na međunarodnoj sceni.

* GLAS: Zbog problema u FS BiH postoji mogućnost suspenzije saveza. Šta mislite o tome?

TRIVUNOVIĆ: Ne bavim se politikom saveza i UEFA. Igram fudbal i to ne bih komentarisao. Biće ono što će da bude.

* GLAS: Ako izbacite Lozanu, po svemu sudeći igraćete protiv danskog Randersa, koji takođe nije nesavladiv?

TRIVUNOVIĆ: Ne bih o Dancima. O tome je rano pričati. O njima ćemo razmišljati ako eliminišemo Švajcarce i ukoliko nam UEFA dozvoli da igramo. Sada smo sve misli usmjerili ka Lozani.

* GLAS: Znači, ipak jednim okom gledate prema Skandinaviji?

TRIVUNOVIĆ: Naš cilj je da se zadržimo što duže u Evropi. Da li smo kadri za to, pokazaće revanš meč protiv Lozane na našem stadionu.

* GLAS: Borčev adut je i dobra atmosfera?

TRIVUNOVIĆ: Jeste, dišemo kao jedan, znamo svoj put. Uvijek nas je krasila snaga kolektiva, što i jeste dobar recept za uspjeh u fudbalu. Trezvenom glavom, realnim pogledom i maksimalnim zalaganjem na terenu možemo doći do željenog cilja - prolaska u treće kolo kvalifikacija za Evropsku ligu.
Borac - druga kuća

* GLAS: Šta je za vas, u stvari, Borac?

TRIVUNOVIĆ: Moja druga kuća. Klub u kojem sam ponikao, naučio prve fudbalske korake. Gdje god da budem, stalno sam u mislima s Borcem i Banjalukom, koja izrasta u veleljepni evropski grad. Drago mi je zbog toga.