Delegati nisu izglasali novi Statut, Skupština završenaDelegati Generalne skupštine Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine nisu usvojili novi Statut. Za novi statut glasalo je 27 delegata, 18 je bilo protiv, a dva delegata su bila suzdržana, što je bilo nedovljno da bi se prihvatile izmjene.

Glasanjem je završena Generalna skupština, delegati su se razišli, a 16. juli bit će upamćen kao dan kada je pokopan fudbal u Bosni i Hercegovini.

Prethodno su delegacije UEFA-e i FIFA-e, predvođene Marcelom Benzom, napustile Generalnu skupštinu NSBiH, nakon što su delegati odbili usvajanje amandmana o ukidanju troglave aždahe, to jest tročlanog predsjedništva.

Benz će obavijestiti Odbor za hitnost UEFA-e, koji će vrlo brzo donijeti odluku o sudbini fudbala u našoj zemlji.

Već je mjesecima najavljivana suspenzija NSBiH, odnosno tri reprezentacije i klubova koji učestvuju u međunarodnim takmičenjima i sada ne postoji ni tračak nade da će odluka UEFA-e biti drugačija.

Nakon što su delegacije UEFA-e i FIFA-e napustile Skupštine, delegati su napravili pauzu kako bi mogli u miru ručati, a zatim su pristupili glasanju novog Statuta Saveza, na čijem će čelu ostati predsjedništvo.

Na samom početku Skupštine Allen Hansen, član Izvršnog komiteta UEFA-e, poručio je delegatima na Skupštini Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH da nema rasprave, odnosno da prihvate i ispoštuju zahtjeve FIFA-e i UEFA-e ili da se suoče s posljedicama, odnosno suspenzijom NSBiH, izvijestio je SCsport.ba.

“Izuzetna mi je čast što mogu biti šef delegacije FIFA-e i UEFA-e. Danas ćete donosit vrlo značajne odluke. Statut je kičma svakog saveza. Od Seppa Blattera i Michaela Platinija dobili smo obavezu da vam prenesem njihov zajednički stav: Dragi delegati, jučer ste imali priliku da jasno shvatite suštinu prijedloga u novom nacrtu Statuta. Ovdje se radi o minimalnim zahtjevima FIFA-e i UEFA-e koje bi trebalo da ispuni 208 članica FIFA-e. Time želimo omogućiti savezu da bolje radi. Delegacija FIFA-e i UEFA-e danas nema mandat da vodi pregovore, posebno kada je u pitanju ukidanje predsjedništva. Od vas se očekuje da razmotrite i usvojite prijedloge", rekao je Hansen, dodavši:

"Savez je danas suočen sa situacijom UZMI ili OSTAVI. Svjestan sam kako je došlo do situacije sa ovakvim predsjedništvom. U potpunosti razumijem da je bilo potrebno u prelaznom periodu. Danas je taj prelazni period istekao. Vi ste danas na raskrsnici gdje morate donijeti odluke da krenete na bolje. Upravo zbog tog molim vas da saslušate savjet prijatelja. Molim vas da glasate za naprednu verziju Statuta. Time bi pokazali da brinete o fudbalu u BiH".

Inače, na Skupštni je bilo prisutno 56 od 60 delegata.

Sedam tačaka dnevnog reda usvojeno je jednoglasno, a nakon kraće pauze na red je došlo najvažnije – glasanje o Statutu.

Nakon što su se delegatima Skupštine obratili Josip Bevanda i Živko Marjanac, uslijedila je nova pauza i to na zahtjev Marcela Benza. Naime, Bevanda i Marjanac tražili su da se u nacrt Statuta ugrade tri amandmana, prema kojima bi ostalo predsjedništvo, te dva o kvorumu i načinu odlučivanja, prenosi SC.

Živko Marjanac otvoreno je pitao predsjednika Sulejmana Čolakovića:

”Volio bih da nam prvi čovjek našeg fudbala objasni o kojem Statutu glasamo, onom koji je predložio Izvršni odbor ili ultimativnom koji je odredila FIFA i UEFA. Ako je u pitanju ovo drugo, zašto smo uopće tu?”

Marcel Benz obratio se delegatima kazavši da će FIFA i UEFA učiniti posljednji ustupak, a riječ je o dva dva amandmana (Članovi 29. i 38. – Stav 1). Ovo se odnosi na kvorum i način odlučivanja, nikako na ostanak tročlanog predsjedništva

Kada je riječ o kvorumu, kažimo da bi trebalo ostati da za donošenje odluke treba više od 11 članova Izvršnog odbora.

Međutim, tada je nastala konfuzija jer je prvi čovjek Saveza, Sulejman Čolaković, tražio da se glasa o Benzovom prijedlogu što delegati nisu prihvatili pa je uslijedila nova rasprava, a za govornicom su se smjenjivali Behudin Trbojević, Milenko Pavlović, Samir Ćemalović, Meho Alagić i Josip Bevanda.

Najoštriji je bio Ćemalović koji je javno poručio:

”Jedan od uslova da se usvoji Statut trebao bi biti da se gospoda sa moje desne strane smijene”, rekao je Ćemalović pokazavši na tročlano predsjedništvo (Čolaković, Dominković, Čeko) objasnivši da su upravo oni glavni krvici za ovakvu situaciju.