Fudbal zavijen u crnoNogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine čeka sankcije od UEFA i FIFA, jer na jučerašnjoj sjednici Generalne skupštine nije usvojen prijedlog novog Statuta.

Nakon višesatne rasprave, koja je više puta prekidana zbog dodatnih konusltacija, 27 delegata bilo je za usvajanje novog Statuta, 18 protiv i dvoje suzdržano. Prema pravilniku za donošenje odluke bilo je neobhodno najmanje 46 glasova za, od juče ukupno 56 prisutnih delegata.

No, još prije nego su delegati odbacili prijedlog Statuta, koji je predložen od strane FIFA i UEFA, predstravnici svjetske i evropske federacije napustili su sjednicu koja je održana u vogošćanskom hotelu Park. Delegaciji UEFA i FIFA, koju je predvodio Marsel Benc, konačan ishod bio je sasvim jasan mnogo ranije, odnosno nakon što su delegati odbili usvajanje amandmana o ukidanju tročlanog Predsjedništva.

«Razočaran sam! Pojedini delegati nisu čak ni pročitali dokumenta koja su dobili uoči sjednice. Usvajanje prijedloga izmjena i dopuna Statuta je neminovnost ili ćete u protivnom imati potpuni haos», poručio je Bens prisutnima na Skupštini neposredno prije odlaska.

Na novinarska pitanja šta se sada može očekivati predstavnik delegacije UEFA i FIFA bio je jasan.

«Sada ću podnijeti izvještaj Odboru za hitnost UEFA-e, koja od strane Izvršnog komiteta ima ovlasti da donese odluku o sudbini fudbala u BiH. Ako me pitate mogu li i hoće li uspjediti sankcije, mogu vam odgovoriti da je to jedna od mogućih opcija», rekao je Bens, a odluka o eventualnoj suspenziji N/FS BiH i samim tim klubova i reprezentativnih selekcija može se očekivati već u narednih 48 sati.

Rodoljub Petković, generalni sekretar FS Republike Srpske bio je nezadovoljan načinom vođenja sjednice, te drugačiji ishod nije bilo ni moguće očekivati.

«Skupština je pokazala još jednom da se ne može voditi na ovakav način pogotovo kad se usvaja jedan tako značajan pravni akt kao što je Statut. Sramotno je da smo morali imati pet puta pauzu, da se ne uvažavaju određene odluke koje je donosio Izvršni odbor, kao izvršno tijelo Skupšine. No, nisam iznenađen ovakvim završetkom. Nagovještavali smo ovakav kraj isključivo zbog činjenice da izvjesnim krugovima u N/FS BiH nije stalo da mi sami riješimo problem, nego nam trebaju medijatori sa strane. Zahvaljujem se predstavnicima FIFA i UEFA. Oni su željeli da nam pomognu, ali oni žive u jednom sasvim drugom ambijentu i teško im je da shvate našu situaciju», rekao je Petković i dodao:

«Sankcijama se ništa neće postići, a i ne vidim zašto bi ih dobili. Većina nas je glasala za stav IO N/FS BiH sa prihvaćenim svim amandmanima izmjenama i dopunama. Izuzeli smo samo modifikovani prijedlog za jednog predsjednika, a mi predsjednika već imamo».
Baković: Udarac za Savez i klubove

Jasmin Baković, v.d. generalnog sekretara N/FS BiH i čovjek čiji su rad u proteklih nekoliko mjeseci juče hvalili gotovo svih prisutnih na Skupštini, takođe, je bio razočaran ishodom sjednice.

«Desilo se ono što nisam ni u najcrnjem snu očekivao, a to je da nismo našli kompromis i zajedničko rješenje u interesu svih nokstitutivnih elemenata N/FS BiH. Ovo je težak udarac za Savez i sada sa strahom možemo čekati reakciju FIFA i UEFA. Obzirom da su nam najavili suspenzije sada je samo pitanje kakve će biti i na koji period će se odnositi. Ovo je udarac i za klubove, jer postoji bojazan da budu uskraćeni igranja u Evropi. Borac, Široki Brijeg i Zrinjski napravili su dobre rezultate u prvim utakmicama Lige Evrope, a pitanje je hoće li biti u prilici igrati revanše. Da ne govorim o reprezentaciji, pred kojom su kvalifikacije za EP», rekao je Baković.
31 delegat u glasanju za amandman koji se odnosi na ostanak trojnog Predsjedništva bio je za, dok su 24 delegata bila protiv.