Bešlija: U Izraelu moramo pokazati pravo liceMirsad Bešlija, nekadašnji reprezentativac BiH prošle sezone je bio jedan od ključnih igrača tima sa Grbavice u pohodu ka osvajanju titule prvaka BiH. I pored ponuda da ponovo karijeru nastavi u inostranstvu, Mirsad je ostao vjeran plavoj boji.

Pred dvoboj sa Hapoleom, Bešlija je svjestan da je tim iz Izraela favorit.

- Znamo da su oni na evropskoj sceni, igrali dobro i pobjeđivali čak i velike ekipe. To nas svakako brine. Međutim, to u današnjem nogometu ne mora ništa da znači.

Kako bi Željo trebao igrati u Tel Avivu?

- Prije svega hrabro. Ne smijemo se prepasti. Niti unaprijed predati. Svakako da ćemo tražiti svoju šansu. Svjesni smo da je pred nama jedno veliko iskušenje. U Izraelu moramo pokazati svoje pravo lice.

Koji bi Vas rezultat zadovoljio?

- O tome nisam razmišljao. Bitno je samo da bude pozitivan, kako bi u revanšu pred našim navijačima, tražili prolaz u narednu rundu takmičenja.

Od Vas se očekuje da svojim iskustvom pomognete mladim igračima na terenu.

- Osim mene tu je još i Zeba. I on je jedno vrijeme igrao u inostranstvu. Naravno da moji saigrači na terenu, imaju moju podršku. Oni to i od ranije znaju.

Bliži se početak Premijer lige. Šta može Željo napraviti u narednoj sezoni?

- Naš cilj će biti da ponovo izađemo na evropsku scenu. Da li preko Kupa, ili da se plasiramo među tri ekipe. Neće nam biti lako, ali optimista sam, vjerujem u sebe i svoje saigrače.

Koje će ekipe biti najozbiljniji konkurenti timu sa Grbavice?

- Široki Brijeg i Borac, koji se vidim dobro pojačao. Međutim, ne smijemo unaprijed otpisati Zrinjski kojije ponovo ostao bez nekoliko igrača, ali su već u Evropi napravili iskorak. To znači da ponovo imaju jak sastav - kazao je Bešlija, koji je igrao posljednju pripremnu utakmicu protiv Cibalije na Grbavici, uoči polaska ekspedicije za Izrael.

Ezil, Miler, Tores...

Pratili ste Svjetsko prvenstvo. Vaša prognoza za finale?

- Španija se po meni očekivano našla u finalu. I sada protiv Holandije su favoriti. Svi smo vidjeli kako su superiorno djelovali protiv Njemačke. Obje ekipe igraju napadački fudbal i zaista očekujem dobru utakmicu. Od igrača izdvojio bih Ezila i Milera, koji će za mene ponijeti epitet najboljeg mladog igrača prvenstva. Razočarao me je Tores, ali njemu će to biti oprošteno, jer se njegova selekcija nalazi na korak do velikog cilja - kaže Mirsad.