FS BiH dobija predsjednika i dva podpredsjednikaIzaslanici FIFA-e i UEFA-e Marcel Benz i Eva Pasqueir, nakon dvodnevnih razgovora s čelnicima Fudbalskogsaveza Bosne i Hercegovine, te entitetskih saveza, približili su stavove koji se odnose na izmjene statuta krovne fudbalske organizacije u našoj zemlji. Benz je naglasio da je za FIFA-u i UEFA-u izuzetno značajno da svi nacinalni savezi, 53 članice UEFA-e i 208 članica FIFA-e, imaju statute, koji su u potpunosti u skladu s onim što traže ove dvije organizacije.

„Na pragu smo određenih prihvatljivih rješenja. U toku naših razgovora bilo je dosta suprotstavljenih mišljenja, međutim svi su razgovori bili izuzetno plodonosni“, kazao je Benz.

Jedna od ključnih tema odnosila se na izmjene statuta u pogledu procesa odlučivanja u tijelima saveza, kako bi se u budućnosti izbjeglo blokiranje rada Saveza, što je do sada bio slučaj. Po njegovim riječima, FIFA i UEFA više nisu spremne ulagati u ovaj savez, ako će u njemu raditi ljudi koji neće biti spremi snositi odgovornost za donošenje svojih odluka.

Drugo pitanje, koje je od početka razgovora bilo kontradiktorno, odnosilo se na Predsjedništvo FS BiH BiH.

„Nijedna članica FIFA-e i UEFA-e nema predsjedništvo. Ovo je jedina zemlja koja to ima. Naš je jasan zadatak da ubuduće u FS BiH nema predsjedništva. Može postojati samo predsjednik, te prvi i drugi podpredsjednik. Međutim, oni zajedno više ne čine tzv. predsjedništvo“, kazao je Benz..

„Jutros smo pronašli rješenje, koje podrazumijeva ukidanje predsjedništva. Planiramo da predsjednici dvaju entitetskih saveza imaju mjesta u Izvršnom odboru po automatizmu. Preostalih 13 članova predlažu entitetski fudbalskisavezi, a njihov izbor obavlja Generalna skupština državnog saveza. Ponovo će se raditi o 10 članova iz Federacije i pet članova iz RS-a. Nakon toga će Generalna skupština od tih 15 članova Izvršnog odbora izabrati predsjednika, te prvog i drugog podpredsjednilka. Predsjednik će se birati na mandat od četiri godine, s mogućim reizborom na još jedan mandat, nakon čega se naredni predsjednik po automatizmu biti biran iz drugog entiteta“, kazao je Benz.

Sve dogovoreno na sastanku predstavnika UEFA-e i FIFA-e sa čelnicama FS BiH bit će predočeno delegatima na pripremnom sastanku 15. jula, a konačnu odluku oni će donijeti dan kasnije na generalnoj skupštini FS BiH.

U slučaju neusvajanja statuta, Benz nije isključio mogućnost suspenzije FS BiH, što bi značilo isključenje svih reprezentativnih bh. selekcija i klubova iz međunarodnih takmičenja, javlja Fena.