Ranko Jakovljević, trener švajcarskog Araua analizira igru LFudbaleri Borca ne smiju nikako da potcijene ekipu Lozane. Bez obzira na to što igra u Drugoj ligi Švajcarske radi se o timu čiji je budžet između šest i sedam miliona franaka, a igrači su plaćeni, zavisno od ugovora, nekoliko stotina franaka.

Ovo je za "Glas Srpske" istakao Ranko Jakovljević, trener švajcarskog drugoligaša Araua, inače bivši fudbaler Borca. Pomenutog stručnjaka smo zatekli u Fudbalskom savezu Švajcarske, na polaganju za profi trenersku licencu. Kada smo se predstavili rado je pristao da govori za naš list i javnosti u Republici Srpskoj približi sliku o rivalu Borca u drugom kolu kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu kojeg izuzetno poznaje.

- Lozana je igrala finale švajcarskog Kupa kao drugoligaš i u svojim redovima ima mnogo kvalitetnih igrača. Međutim, nije nepobjediva. Treba biti strpljiv u dvije utakmice. Borac može da eliminiše Lozanu - kazao je Jakovljević.

* GLAS: Kako?

JAKOVLjEVIĆ: Mudrom i kvalitetnom igrom. Lozana je klub koji je prije nekoliko sezona zbog loše finansijske situacije izbačen u četvrtu ligu. Iz sezone u sezonu su stvarali tim i organizacionu strukturu, sa potpuno amaterskih osnova došli su na visok profesionalni nivo. U sljedećoj sezoni imaju ambicije da obezbijede plasman u najviši rang švajcarskog fudbala.

* GLAS: Martin Rueda je preuzeo ekipu ovog ljeta. S njim se dobro poznajete. Možete li otkriti njegovu fudbalsku filozofiju?

JAKOVLjEVIĆ: Rueda je pola Španac pola Švajcarac, a Lozana je klub u francuskom dijelu Švajcarske i tim stilom igra. Napadački, ali uz veliku dozu opreza, jer je bio odbrambeni fudbaler. Igrao je na poziciji libera i štopera. Sa Ruedom sarađujem mnogo godina, dobro se poznajemo. Često razmjenjujemo fudbalska iskustva, jer je on radio u Luganu koji je nedaleko od Araua.

* GLAS: Francuska reprezentacija je na Mundijalu doživjela debakl, a i Švajcarci su ispali u takmičenju po grupama. Znači Borac ne treba da se plaši?

JAKOVLjEVIĆ: Rekao sam da neće biti lako i jednostavno. Rueda je dobar stručnjak, osim toga ima špansku krv i temperament. Ne treba ga potcjenjivati iako je mlad trener. Lozana se u odnosu na prošlu sezonu pojačala. Stiglo je sedam novih igrača, dva napadača iz Superlige, a to su bivši reprezentativac Švajcarske Žoselin Rouks i Brazilac Silvio koji je odličan igrač. To je novi kvalitet tima. Ujedno i opasnost za rivale. Ne treba zaboraviti ni izuzetno opasnog Fabija Selestinija.

* GLAS: Kako će Lozana igrati protiv Borca, u kojoj formaciji?

JAKOVLjEVIĆ: Pretpostavljam, poznajući razmišljanje Ruede da se neće zaletjeti. Igraće mirno i strpljivo, čekaće šansu i kiks protivnika. Nisam siguran da će u prvoj utakmici kao domaćin, 15. jula igrati sa dva napadača. Mislim da će igrati u formaciji 4-1-4-1 ili 4-2-3-1, sa jednim isturenim igračem i pojačanom sredinom. Obezbijediće vlastiti gol. U revanšu u Banjaluci se očekuje još zatvorenija varijanta ako ostvari dobar rezultat kod kuće.

* GLAS: Borac ipak igra u najvišem rangu u BiH, da li je favorit?

JAKOVLjEVIĆ: U švajcarskoj mediji žele da prikažu takvu sliku da je Borac favorit. Međutim, ne smije se zaboraviti da je švajcarski fudbal u ekspanziji. Mnogo se ulaže, Švajcarci su ozbiljno shvatili ovaj sport. Od 1994. godine redovno su na velikim takmičenjima, nije više kao što je bilo. Švajcarski klubovi nisu više "topovska hrana". Ni za koga. Bez obzira na sve vjerujem da Borac može proći Lozanu. Biću svim srcem uz klub za koji sam nekada nastupao.

* GLAS: Znači, Borac je favorit?

JAKOVLjEVIĆ: Mislim da u ovom dvoboju izrazitog favorita nema. Nijanse će da odlučuju, a moje procjene su da je mala prednost na strani Borca. Mislim da nisam suviše subjektivan.

* GLAS: Koliko poznajete kvalitet Borca?

JAKOVLjEVIĆ: Znam neke igrače poput Olivera Jandrića, Draška Žarića, mladog Srđana Grahovca... Ali pratio sam rezultate Borca u prošloj sezoni, osvojen je i Kup i vjerujem da je Borac krenuo uzlaznom putanjom ka mjestu koje mu po svemu pripada. Izlazak u Evropu trebalo bi da donese novi kvalitet i izlazak iz anonimnosti.

* GLAS: Lozana je igrala prijateljski duel protiv superligaša Jang Bojsa, a meč je završen neriješeno 3:3. Znate li pojedinosti?

JAKOVLjEVIĆ: Zauzet sam seminarom za licencu UEFA, nisam upoznat s tim rezultatom. Ali, prijateljske utakmice znaju da zavaraju, takmičarske su nešto sasvim drugo. Očigledno je to prva utakmica u kojoj je Rueda probao određene taktičke zamisli. Prednost Borca je u tome što Lozana ima mnogo novih igrača i treba vremena da se sve to složi u kolektiv. Koliko poznajem Ruedu on će odlično uraditi taj posao, samo je pitanje da li će uspjeti da sve to složi do prvog duela 15. jula.

* GLAS: Kakav bi mogao da bude zaključak pred mečeve Lozana - Borac?

JAKOVLjEVIĆ: Borac nema evropsko iskustvo kao ni Lozana. Možda je prednost Banjalučana revanš kod kuće, ali je potrebno postići gol u gostima. Pobjednik Kupa BiH ima lijepu priliku da prođe u treće kolo kvalifikacija UEFA Evropske lige. Treba da bude iskorišćena. Prednost dajem Borcu!
Arau

* GLAS: Vaš klub je ispao iz Superlige Švajcarske. Kakvi su planovi u novoj sezoni?

JAKOVLjEVIĆ: Do ove sezone bili smo uz Grashopers jedini superligaš koji nikada nije ispadao iz najvišeg ranga takmičenja. Cilj je da se konsolidujemo. U planu je izgradnja novog stadiona i kada on bude završen tada ćemo nastojati da se vratimo u švajcarsku fudbalsku elitu. To bi trebalo da bude najkasnije za dvije do tri godine. Poslije omladinskog pogona preuzeo sam brigu o A timu i daću sve od sebe da ostvarimo zacrtane ambicije.
Španija i Brazil

* GLAS: Ko će da bude svjetski šampion?

JAKOVLjEVIĆ: Navijam da to neko bude iz Evrope, Španija recimo. Po meni u finalu će igrati "crvena furija" i Brazil. Biće to odlično finale. Švajcarska je pobijedila Španiju, ali je ispala u prvoj fazi takmičenja. Inače, ovo Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi je puno iznenađenja. Pogledajte samo sudbinu Italije i Francuske, finalista Mundijala iz Njemačke 2006. godine.