Mujdža će igrati u kvalifikacijama, nisam odustao od PapcaSelektor Nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić pomno prati dešavanja na Svjetskom prvenstvu na jugu Afrike. Kada smo ga nazvali, bio je raspoložen za razgovor. Šef nacionalne vrste za Sarajevo-x.com napominje da su Nijemci zasluženo porazili Engleze, ističe da ga nije iznenadilo ispadanje Francuza u grupi, navodi da još uvijek nije odustao od vraćanja Saše Papca pod državnu zastavu.
Razgovarao: Edin Isanović

Suparnici sa kojima je BiH igrala prijateljske dvoboje, Njemačka i Gana, plasirale su se među osam najboljih na planetarnom izlogu nogometa. Je li Vas to iznenadilo?

Nije. Nijemcu su pružili sjajnu partiju protiv Engleza. Trijumf protiv "tri lava“ donijet će im dodatno samopouzdanje pred nastavak, pogotovo zato jer imaju relativno mladu ekipu. Po mom sudu oni mogu eliminisati Argentinu i otići do kraja. S druge strane, i Gana ima mlad sastav. Prikazali su dopadljiv nogomet i jedini su predstavnici Afrike u završnici, mada su mnogi mislili kako će to biti Obala Slonovače ili možda Kamerun.

Vaši izabranici porazili su Ganu, dok su okršaj sa "elfom" napustili pognutih glava. Komentar?

Moj debi na klupi BiH bio je upravo u duelu sa izabranicima Milovana Rajevca. Slavili smo rezultatom 2-1. Doduše to je bila prijateljska utakmica, ali čovjek je uvijek sretan kada pobjedi. Tako sam se i ja osjećao. Da li taj trijumf još više dolazi do izražaja nakon plasmana Gane u četvrtfinale? Svakako. Poraz u sudaru sa Nijemcima donio je i dosta kritika, mada sam ja bio zadovoljan. Veći dio utakmice bili smo u najmanju ruku ravnopravni, a nemojte zaboraviti da smo dva gola primili sa jedanaest metara. Da smo cijelu utakmicu držali ritam kao u prvom poluvremenu bilo bi dobro.

Kojim reprezentacijama u JAR-u predviđate poredak u samom vrhu?

Ponaprije onoj koja prođe dalje u duelu Njemačke i Argentine. Tu su još Brazil i Španija.

Zaboravili ste spomenuti Holandiju koju uvijek ističete kao "favorita iz sjene“?

Imaju odličan tim. No, ne vjerujem da mogu preskočiti Brazil. Suvereno su prošli i kvalifikacije i grupu na Mundijalu, ali je to vjerovatno krajnji domet.

Možete li nam reći zbog čega su reprezentacije iz Južne Amerike u većini utakmica dominantnije od evropskih selekcija?

Teško je dati precizan odgovor. Vjerovatno su neke selekcije sa Starog kontinenta u dvoboje ulazile sa parolom „lako ćemo“, što im se na kraju vratilo kao bumerang. Istina, Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj imaju strašno kvalitetne sastave. Naposljetku, za taj dio planete nogomet je uvijek slovio kao nešto posebno.

Pratili ste nastupe Francuske, našeg budućeg suparnika u kvalifikacijama za Euro 2012.? Kakvi su dojmovi?

Naravno! Manje-više očekivani. Ovdje u Francuskoj niko nije bio optimista da će nešto napraviti. Recimo i to da je u jednoj anketi 50 posto ljudi odgovorilo da neće proći prvi krug, što se na kraju obistinilo. Razloga za to je mnogo, a prvi je svakako – loša klima. To se potvrdilo nakon sukoba Anelke i Domenecha, koji je tvrdoglav trener. Svi su željeli da odstupi, a on to nije učinio. Bilo je neshvatljivo ostavljanje Henrya na klupi, igrača koji ima veliki uticaj u državnom timu.

Hoće li se "trikolori“ oporaviti do dvoboja sa BiH?

Iskren da budem, ja bih volio da su prošli grupu. Mada su svakako planirali dovođenje novog selektora, bez obzira na krajnji ishod na jugu Afrike. No, mislim da će nakon ove blamaže krenuti u potpunu rekonstrukciju i da će mobilizirati sve raspoložive snage. Moramo ih spremno dočekati.

Do tada bi trebali imati pomoć i Mensura Mujdže?

Apsolutno! On je bio u kombinacijama za utakmice u Švedskoj i Njemačkoj, ali papiri nisu bili završeni. Stalno sam na vezi sa ljudima iz NSBiH i dobio sam obećanje kako će do kvalifikacija sve biti uredu i da će Mujdža obući bh. dres.

Pitanje koje se nameće samo po sebi – jeste li odustali od vraćanja Saše Papca pod državnu zastavu?

Ne. Sada su odmori, ali čim se okončaju lično ću razgovarati sa njim. Tada će ova enigma biti definitivno završena. Reći ću mu da nam je njegova pomoće neophodna. Ako želi da igra – dobro je došao. U slučaju da odgovor bude negativan, krenut ću u potragu za nekim drugim nogometašem. Šta mogu? No, još vjerujem da će se ova priča završiti happy endom.