Blekić: Napravit ću sistem kojeg do sada nije biloU ovom našem društvu vrlo se rijetko desi da, kada neko preuzme neku funkciju, odmah objeručke prihvati i svu odgovornost koja se veže uz nju. Upravo je to uradio novi predsjednik Sarajeva Zijad Blekić.

Njegova prva izjava - da će podnijeti ostavku ako Sarajevo u roku od jedne godine ne napravi uspjeh - izazvala je veliki aplauz članova Skupštine kluba s Koševa.

Odlučan stav novoizabranog predsjednika oduševio je prisutne i probudio optimizam da za klub s Koševa stvari ipak mogu krenuti nabolje.

Nije šuplja priča

- Drago mi je što smo uspjeli porušiti ustajale strukture koje su u Sarajevu dugo meditirale. U njihovom dosadašnjem angažmanu nisam vidio ništa sistemski. Radilo se stihijski, a to se mora promijeniti. Napravit ću sistem.

Ljudi koji su do sada vodili klub, smatraju da, ako ništa nisu uradili, onda ne mogu biti ni krivi. No, ja zastupam drugačiji stav. Ako za neko kratko vrijeme, a rekao sam da je to godina, ne napravimo pomake koji će se vidjeti, onda neka dođe neko drugi umjesto mene. Ovo, zaista, nije šuplja priča nego moja želja kao navijača Sarajeva, da napravimo klub kojim ćemo se ponositi - kaže Blekić.

Mada je njegov izbor bio pomalo neočekivan, Blekić tvrdi da je pobjeda na sjednici Skupštine rezultat dugog i predanog rada.

Svi ujedinjeni

- Nije baš bilo iznenada. Već nekoliko mjeseci radili smo na tome, kao i na ujedinjenju suprotstavljenih struja. Drugo mi je što sam na Skupštini vidio da su svi bili jedinstveni. Iste večeri nakon Skupštine sjedio sam dokasno sa navijačima Sarajeva, "Hordama zla" i "Bordo prijateljima", a raduje me što sam i kod njih vidio jedinstvo - govori predsjednik Sarajeva.

Upitan za promjene, Blekić je naveo da će odnos sa navijačima biti prvo što će pokušati popraviti.

- Navijači su prva stvar na kojoj želim poraditi, naročito organizirane skupine. I prije sam bio u kontaktima sa njima i dobio njihovu podršku da nastavim sa kandidaturom. Navijače je dosadašnja uprava često zanemarivala, često ih se i odricala, a tome je sada došao kraj. Imamo obavezu da im damo ono što žele - kaže Blekić.

Ne sumnjam u uspjeh

Upitali smo Blekića je li zaista baš toliko siguran da će njegov mandat biti uspješan.

- Apsolutno. Nimalo ne sumnjam u uspjeh. Prvu sjednicu održat ćemo u četvrtak i već tada ćemo donijeti neke stavove. Prvo moramo popuniti zaostale rupe, a to su plaće koje klub duguje. Drugo, trebamo osigurati pripreme i, treće, trebamo vidjeti šta ćemo sa pojačanjima.

Kada je riječ o dugovima, morat ćemo izraditi detaljan izvještaj kako bismo mogli vladati situacijom, a onda početi lagano izlaziti iz njih. Siguran sam da ćemo uspjeti - kaže Blekić.

Još bez stava o Varešanoviću

Pitali smo Blekića za stav o treneru Mirzi Varešanoviću.

- Trenutno ne mogu govoriti o njemu, jer kada je riječ o ekipi i stručnom štabu, još ne znam tačno šta zatičem - kaže Blekić.