Lozana rival Borca u kvalifikacijama za Evropsku liguNION - Fudbaleri Borca će 15. jula, u prvom meču drugog kola kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu igrati u Švajcarskoj protiv drugoligaša Lozane. Revanš utakmica je sedam dana kasnije u Banjaluci.

Tako je odlučio jučerašnji žrijeb u sjedištu Evropske fudbalske federacije (UEFA) u Nionu, na kojem su prisustvovali potpredsjednik banjalučkog kluba Brane Janković i čovjek od Upravnog odbora kluba zadužen za sportski dio Stanoje Štrbac.

- Mislim da nam je žrijeb bio naklonjen. Lozana je respektabilan rival koji možemo da savladamo i prođemo dalje - kratko je rekao Janković.

Štrbac je bio sličnog razmišljanja.

- Lozana je drugoligaš, ali nas to neće zavarati. Prva utakmica je u Švajcarskoj i nadam se da već tamo možemo da ostvarimo pozitivan rezultat - kazao je Štrbac.

Šef stručnog štaba Borca Zoran Marić poslije vijesti iz Niona ovako je prokomentarisao dvomeč protiv Švajcaraca.

- Dobili smo lepu priliku da uz sticanje iskustva zabeležimo i pozitivan rezultat u Evropi. Lozana je atraktivan protivnik koji dolazi iz zemlje učesnice tekućeg Mundijala. To nije zanemariva činjenica. Mi moramo da povedemo računa o sebi, kvalitetno se pojačamo da bismo bili dostojan suparnik na međunarodnoj sceni - istakao je Marić.

Kapiten Borca Oliver Jandrić bio je zadovoljan vijestima iz Niona.

- Smatram da smo dobili rivala po mjeri s kojim možemo da igramo. Ovo je dobra prilika da se pokažemo pred svjetlima međunarodne fudbalske pozornice, ali isto tako i da steknemo neophodno evropsko iskustvo. Ova utakmica za nas mnogo znači poslije 18 godina pauze - istakao je Jandrić.

Jedan od najiskusnijih fudbalera štoper reprezentativnog kalibra Borca Vule Trivunović imao je sljedeći komentar.

- Mislim da je tek sada istinska prilika da napravimo pravu fudbalsku priču u Banjaluci. Ako se pojačamo imamo veliku šansu da prođemo Švajcarce, a onda dobijemo nekog zvučnijeg rivala, odigramo pošteno s njim, momački, zaradimo para i Banjaluci poklonimo istinski sportski spektakl - rekao je Trivunović.
Šest utakmica

Borac je do sada odigrao osam utakmica na međunarodnoj sceni. Posljednju 1992. godine u okviru Mitropa kupa, kada su uz remije i bolje izvođenje penala savladani Fođa (2:2) i Vašutaš (1:1). Debi u Evropi Borac je imao 1975. godine u nekadašnjem Kupu kupova. Savladan je luksemburški Rimelanž 9:0 i 5:1, a protiv Anderlehta je bilo 0:3 i 1:0. U istom takmičenju 1988. godine Borac se susreo sa ukrajinskim Metalistom (2:0, 0:4). Duel protiv Lozane je čekan 18 godina.