Sušić: Neću ići po Papca u GlazgovSafet Sušić u Parizu posmatra utakmice Mundijala. Bh. selektor je posmatrao sve mečeve u Južnoj Africi i smatra da je teško nakon nekoliko odgledanih susreta zaključiti o kvaliteti sudionika na Svjetskom prvenstvu.

- Osim poraza Španije od Švicarske, te remija Amerike sa Engleskom, nema velikih iznenađenja nakon mečeva prvog kola. Prvenstvo je tek počelo, tako da je teško dati ocjenu da li je ovaj Mundijal bolji ili slabiji od prethodnih. Prava iskušenja tek dolaze - kaže Sušić.

Ispod našeg nivoa

Mnogi se slažu da je na Mundijalu bilo mjesta i za reprezentaciju BiH?

- Naravno da je bilo mjesta. Možda je samo 15 ekipa bolje od nas, ostali su u rangu s nama ili su ispod našeg nivoa.

Njemačka, protiv koje smo nakon 45 minuta imali u Frankfurtu vodstvo od 1:0, sjajno je otvorila SP protiv Australije.

- Vidjelo se koliko su Nijemci jaki. Imaju mladu ekipu i jedina su reprezentacija koja do kraja SP može održati ovakav ritam igre. Treba ih smatrati za jednog od favorita za prvaka svijeta.

Nakon našeg pariranja Njemačkoj, da li ste veći optimista u pogledu mogućnosti našeg tima.

- Sigurno. Vidjelo se da im možemo parirati dosta dobro. Da je naša ekipa bila spremnija, možda bismo napravili bolji rezultat. No, to opet nije nikakva garancija da bismo u Frankfurtu izborili remi ili pristojniji poraz. Moramo još raditi.

Realno drugi

Da li bismo sa Papcem i još dva, tri nova igrača mogli biti konkurentni u borbi za prvo mjesto u grupi za Euro?

- Realan sam. Od početka govorim da imamo ekipu koja može biti među dvije u grupi. Francuzi su prvi favoriti, ali protiv nas može igrati sasvim druga reprezentacija „trikolora“. Mi smo hendikepirani, jer ćemo imati skoro identičan igrački kadar kao sadašnji, a Loran Blan (Laurent Blanc) među 23 igrača može sastaviti super ekipu.

Kakav je Vaš utisak o nastupu Francuza protiv Urugvaja?

- Dobro su prošli kako igraju u zadnje vrijeme. Ipak, smatram da će proći grupu, jer su Meksiko i Južna Afrika slabije ekipe. Problem je što selektor Domenek (Domenech) vodi malo više polemike sa igračima.

Na šta konkrentno mislite?

- Da je Domenek pogriješio, jer je pustio nekih igračima malo više slobode. Riberi (Ribery) hoće po svaku cijenu da igra po lijevoj strani, a na toj poziciji su, po meni, učinkovitiji Anri (Henry) i Maluda (Malouda) koji je sjajan bio ove sezone u Čelziju. Domenek je tako žrtvovao Anrija ili Maludu, da bi Riberiju ispunio sve želje.

Žal za Halilhodžićem

Brazil se mučio protiv Sjeverne Koreje?

- Nakon meča sa Sjevernom Korejom, ni Brazilu nije sigurno da će proći u osmini finala. Obala Slonovače može iznenaditi i oni su po mom mišljenju najbolja ekipa iz Afrike. Žao mi je Vahe (Vahid Halilhodžić), jer je sa ovom reprezentacijom mogao daleko otići. On je i napravio ovaj tim koji koristi Erikson (Eriksson).

Kako mislite da je Brazilu upitan prolaz iz grupe?

- Šta ako „karioke“ remiziraju ili izgube jedan meč od Obale Slonovače ili Portugala, što se može desiti? Ispast će, jer se isto tako može dogoditi da Obala Slonovače i Portugal pobijede Sjevernu Koreju sa više od jednog gola razlike.

Pratite li dešavanja oko organizacije prijateljskog susreta sa Katarom?

- Sve pratim. Dobro je što ćemo igrati na Grbavici, jer želim da moji igrači nastupe pred punim tribinama. Još samo da održe ritam na početku avgusta, kako bismo potpuno spremni ušli u duele sa Luksemburgom i Francuskom - kazao je Sušić.

Da li ćete ići po Sašu Papca u Glazgov?

- Ne vjerujem da ću ići. Igrao sam i ja za reprezentaciju, pauzirao sam tada četiri godine i kada sam dobio francusko državljanstvo, Ivica Osim je izrazio želju da zaigram. Osim me nije kontaktirao, već je zadužio pokojnog Batu Bulatovića da obavi razgovor sa mnom.  Nije me niko trebao dodatno ubjeđivati, pa se isto tako nadam da neće trebati na Papca. Još jedan telefonski razgovor s njim bit će dovoljan. Barem se tako nadam kategoričan je Sušić.

Mesi najbolji

Ko Vam se od pojedinaca dopao u prvom kolu?

- Mesi (Messi) je igrao dobro, bez obzira na to što nije imao sreće da postigne gol. Ronaldo je u prvih 15 minuta počeo dobro, poslije se ušutio. Jedan od razloga je sigurno da je nakon pogođene stative odlično čuvan - kaže Sušić.