Alihodžić: "Otkazi" zavise od dolazakaIzabranici Mirze Varešanovića na odmoru će biti do 15. ili 20. juna, a u međuvremenu, nakon neuspješne sezone, stručni štab će riješiti igračku križaljku. S druge strane, do tada bi trebala biti rješana i kadrovska križaljka

- Još nismo odlučili kad ćemo obaviti prvu prozivku pred početak naredne sezone, ali to će sigurno biti između 15. i 20 juna, kaže trener Sarajeva Emir Alihodžić.

- Uskoro ćemo obići i nekoliko naših destinacija za trenažni proces, Vitez, Odžak... kako bi izabrali najbolje uslove.

Kakva je situacija sa igračima, kojima su istekli ugovori? Podsjetimo, Alenu i Anelu Škori, Maksumiću, Muminoviću, Dudi, Rizvanoviću, Pliski i Beloševiću su istekli ugovori, a Harisu Handžiću posudba.

- Za razliku od Alena Škore, koji će uskoro otputovati u Meksiko, svi drugi igrači su bili na razgovorima u klubu, gdje su iznijeli svoje uslove. Načelno, ukoliko ne nađu inostrani angažman, svi imaju želju da ostanu.

Šef struke Varešanović ne krije da neće računati na sve igrače kojima su istekli ugovori.

- Trenutno su takva razmišljanja, jer svi pomenuti igrači nisu odigrali po njegovom ukusu. Međutim, to je mač sa dvije oštrice. Jer, šta uraditi ako ne nađemo bolja rješenja. Zbog toga do daljnjeg u javnost nećemo izlaziti sa analizom individualnog učinka.

Znači, tek ako pojačamo igrački kadar na određenim pozicijam, onda može biti i „otkaza“. Možda je i dobro što je većina pomenutih igrača rekla: Prvo ćemo vidjeti ima li šta bolje...

Nema problema, i mi ćemo vidjeti ima li šta, odnosno ko bolji.

Svi igrači se o svom statusu moraju izjasniti do 20. juna.

- Pokušat ćemo angažovati tri-četiri pojačanja, ali pitanje je hoćemo li moći naći toliko kvalitetnih fudbalera.

Ako bude novca, zašto ne?

- Nas interesuju samo igrači, koji će biti pojačanja u pravom smislu te riječi. S druge strane, kako je Varešanović došao na kormilo, ponovo je dokazano da ima materijala i u našem juniorskom timu. Mi smo i sa djecom, u devet posljednjih utakmica, izgubili samo jedan meč.

Ipak, navijači traže više. A i samo ime FK Sarajevo zaslužuje više.

- Slažem se... Ali, ne treba dovoditi igrače po svaku cijenu, jer mi imamo dobru školu fudbala. I pioniri i kadeti i juniori FK Sarajevo su u vrhu bh. fudbala. Znači, tu ima kvaliteta. Problem je što se kod nas naš igrač posmatra kroz „četvero očiju“, a kad dolazi igrač sa strane „kroz prste“. U svakom slučaju, treba dobro razmisliti o svemu, za kraj kaže Alihodžić.

Škoro dogovorio produženje saradnje

Anel Škoro će i u narednom periodu nositi bordo dres. - Anel je dogovorio sve detalje nove ugovorne obaveze, a ostala je još samo formalnost da parafira ugovor, kaže Vrešanović.