Da bismo postali veliki, moramo pobjeđivati velikeSelektor Safet Sušić rješava posljednje dileme u vezi sa ekipom koja će u četvrtak u 20.30 sati na stadionu Komercbank arena u Frankfurtu početi meč protiv Njemačke. Prema njegovim riječima, možda bude promjena u posljednji čas.

- Prijateljska je utakmica i ne želim se opterećivati protivnikom. Nisam gledao Nijemce i ne namjeravam. O njima i njihovim igračima znam dovoljno. Jedino što želim da saznam jeste hoće li Filip Lam igrati lijevo ili desno.

Od toga zavisi i moja jedina dilema, hoće li Sanel Jahić igrati na poziciji defanzivnog veznog ili će preći na lijevi bok - rekao je Sušić za "Dnevni avaz".

Najbolji golman

Onda je Sušić izdiktirao sastav koji bi, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, trebao startati protiv Nijemaca.

- Na vrata će naš najbolji golman Kenan Hasagić. Stoperi su standardni Safet Nadarević i Emir Spahić. Desni bek je Adnan Mravac, a lijevi Sejad Salihović. Dvojica defanzivnih veznih su Elvir Rahimić i Sanel Jahić.

Ispred njih će biti Zvjezdan Misimović i Miralem Pjanić. U napadu će zaigrati Edin Džeko i Vedad Ibišević - otkrio je karte Sušić.

Adnan Mravac je nastupom u Švedskoj pridobio selektorovo povjerenje i za sada izborio mjesto u ekipi.

- Na desnom beku treba mi visok i brz igrač. Trenutno nemam bolje rješenje od Mravca - kaže Sušić.

Džemo Berberović je dugo bio standardni na desnom beku u reprezentaciji, a svoju šansu u Frankfurtu čekat će na klupi.

- On je dobar igrač i sigurno će zaigrati određeni period utakmice. No, njegova ekipa je ispala, a on je ostao bez kluba. Mora se potruditi da nađe novi klub u prvoj ligi. Onaj ko u avgustu bude bez kluba, nema šanse da dobije poziv. Isto tako, igrač koji malo ili nikako ne igra u osrednjem klubu, može se oprostiti od reprezentacije - Papetov je kurs.

Njemačka je protivnik iz vrha svjetskog nogometa, test kakav se samo poželjeti može.

- Nijemci su uvijek Nijemci, ekipa koja je sposobna da svaki put ode do kraja. Ma koliko ih neki kritizirali, na velikim takmičenjima su, prema pravilu, sjajni. Kada misliš da igraš sa njima izjednačeno, obično izgubiš utakmicu.

Nikada ne odustaju. Nema panike i izgubljene utakmice. Kada gube, često se vraćaju i pobjeđuju. Uvijek su tu. Takmičenja shvataju kao igru. Odlično su motivirani i zato uspijevaju preokrenuti poraze u pobjede - smatra selektor.

Upravo zato se sa velikim iščekivanjem očekuje da vidimo nogometnu reprezentaciju BiH u duelu sa jednim tako velikim protivnikom.

Nijemci favoriti

- Ovdje nije važan samo rezultat. Nijemci su jasni favoriti. No, očekujem da izađemo i igramo te da pokušamo ostvariti častan rezultat. Kada se igra bez obaveze, vraćanja, borbe za izgubljenom loptom, uvijek možeš primiti četiri-pet golova. Vidjeli smo to u Švedskoj.

Kod nas ljudi imaju visoko mišljenje o reprezentaciji prije svega zahvaljujući činjenici da imamo nekoliko vrhunskih igrača. No, da bismo postali veliki, moramo pobjeđivati velike. Evo prave prilike - zaključio je Sušić.

Niko nije razočarao

Na pitanje je li ga neko razočarao u meču sa Švedskom i za vrijeme ovih priprema, selektor odgovara da nije, ali i dodaje:

- Vidi se da neki igrači nisu potrčali nakon posljednje utakmice u svojim prvenstvima. Svima sam rekao na sastanku kako u nogometu postoje samo sadašnjost i budućnost. Prošlost me ne zanima.

Protiv Francuske najbolji tim

Sušić je najavio da će protiv Njemačke zaigrati najbolji sastav, selektor je korigovao svoje mišljenje.

- Nije ovo najbolji sastav. Neće to biti ni onaj protiv Luksemburga na početku kvalifikacija, jer ću tada izvesti ofanzivnu ekipu kako bismo što prije slomili protivnika. Tek će protiv Francuske zaigrati najbolji tim.

Za sada još razmišljam, probavam, ispitujem. Zbog toga su ove utakmice važne kako bih mogao vidjeti sve što me zanima.