Znao sam da ću se jednog dana vratiti da igram za BiHVeć na prvom zajedničkom treningu sa ostalim reprezentativcima Bosne i Hercegovine primijetili smo da je Mensur Mujdža vrhunsko pojačanje za naš najbolji tim. Igrač njemačkog Frajburga, uz očekivani napredak u karijeri, može biti Sušićevo rješenje za desnu stranu u narednih 10 godina.

Sa Mujdžom smo razgovarali u šetnji parkom nedaleko od hotela „Scandic Anglaies“ u Štokholmu u kojem je bila smještena naša reprezentacija za vrijeme gostovanja u Švedskoj.

Nedostatak vremena

Mensure, kako se moglo dogoditi da ne dobijete bh. pasoš na vrijeme kako biste mogli zaigrati za BiH u Švedskoj i Njemačkoj?

- Zapelo je bilo posljednjih dana. Kada sam imao nadu da ću dobiti pasoš, dogodilo se da Općina i ured za izdavanje dokumenata nisu radili dva dana. Malo sam kasnije i ja zakasnio i propao je pokušaj da na vrijeme obezbijedim bh. pasoš - kaže Mujdža.

Sa mnogim bh. igračima koji su sada u A selekciji bili ste zajedno prije četiri godine u U-21 timu, da li ste zaboravili probleme i onako tužan odlazak sa priprema?

- Bilo mi je žao kada sam odlazio, jer sam imao veliku želju da nastupim za BiH. Bilo mi je teško, ali se nisam mnogo brinuo, jer sam znao da ću se jednog dana vratiti i sa Ibričićem, Pandžom... zaigrati za BiH. Dilemu nisam imao, bilo je samo pitanje vremena.

U koliko je mjeri selektor Safet Sušić zaslužan da ste sada tu sa ostalim reprezentativcima BiH?

- Moram priznati u velikoj mjeri. Kada sam dobio poziv selektora Sušića, koji mi je objasnio da se mogu riješiti problemi oko dobijanja bh. pasoša, istog trenutka sam mu dao odgovor da želim igrati za BiH. Zahvalan sam mu na pozivu.

Idealan klub

U Frajburgu igrate odlično, možemo li očekivati da nastupate na još većoj razini?

- Kada sam napuštao Zagreb, Frajburg je za mene bio idealan klub. Ne bi ni valjalo da su mi se odmah ostvarili veliki snovi. Njemačka liga je bila jača, daleko kvalitetnija i najveći moj problem je na početku bio samo njemački jezik. Kada sam i njega uspješno savladao, vrlo brzo sam izborio startnu postavu u Frajburgu, koju ne želim ispustiti i naredne sezone.

Vaš brat Jasmin je igrao za BiH, ali nikada nije dobio pravu šansu. Bojite li se da se to i Vama može dogoditi?

- Ne! Svako ima svoju sudbinu. Iako ništa ne možete unaprijed predvidjeti, nadam se da ću igrati i na reprezentativnom planu imati više uspjeha od Jasmina.

Šta nam možete za kraj kazati na njemačkom jeziku koji ste kažete uspješno savladali?

- Mit Bosnien und Herzegonjina njird für den Euro zu ljualifizieren (bos. Sa BiH ću se plasirati na Euro) - kazao je Mensur Mujdža, reprezentativac BiH o kojem će se još pisati.