Vrijeđa me kada kažu da ekipa ne može bez menePrvi trening u Frankfurtu kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić odradio je jučer punim intenzitetom. Sporni zglob desne noge nije pravio probleme. To je dobar znak, pokazatelj da će biti spreman za meč sa Njemačkom.

- U prvom poluvremenu utakmice sa Švedskom dobio sam jedan udarac u zglob i iskrenuo sam ga. Bolilo je, ali nije ništa strašno. Već je prošlo - rekao je Spahić za "Dnevni avaz".

Sumnjiv gol

U nekoliko riječi osvrnuo se na poraz (2:4) u Štokholmu. Kaže da ovakav ishod nije očekivao, pogotovo nakon dobre igre u prvom poluvremenu i brzog izjednačenja na početku drugog.

- Prvo poluvrijeme smo odigrali vrlo dobro. Kvalitetno smo držali loptu i bili kompaktni. Tako je bilo i u prvih petnaestak minuta drugog dijela. Onda smo primili taj sumnjiv gol, koji nas je rasturio.

Poslije toga, pali smo i Šveđani su to iskoristili. Nije ova utakmica donijela toliko lošeg kao što se prikazuje. Bio je to supertest i prilika da se isprobaju neki novi igrači i nove ideje - smatra naš sagovornik.

Kapitena su naljutile opservacije da se njegovim izlaskom u Štokholmu raspala igra naše odbrane.

- Mislim da su to gluposti. Tako se ovog puta desilo da smo, nakon mog izlaska, primili tri gola. No, vrijeđa me kada kažu da reprezentacija ne može bez mene. To je uvreda za moje suigrače u odbrani. Svi su oni kvalitetni, sigurno zaslužuju mjesto u ekipi - dodao je Spahić.

Termini nakon završetka prvenstva su nezgodni za igrače. Tokom sezone nakupi se umora i teško je biti potpuno koncentrisan na igranje dok misli lete ka odmoru.

- Svi smo na odmoru neko vrijeme. Neki petnaest, neki i dvadeset dana. To se osjeti. Teško je sa odmora doći na utakmicu. A igranje za reprezentaciju je sveta obaveza, kojoj se mora pristupiti maksimalno odgovorno - kaže Spahić.

Vrhunski protivnik

Reprezentaciju BiH u četvrtak očekuje veoma težak duel sa Njemačkom, koja finišira pripreme za Svjetsko prvenstvo.

- Očekujem mnogo pozitivniji rezultat. Njemačka je protivnik vrhunskog kvaliteta i ovo će im biti generalna proba pred odlazak u Južnu Afriku. Sigurno će htjeti da ostvare što uvjerljiviju pobjedu.

Nakon šamara koji smo dobili u Švedskoj, sada moramo probati sačuvati obraz. Siguran sam da ćemo odigrati dobru utakmicu i, uz malo sreće, obradovati naše navijače - poručuje Spahić.

Navijači su naš ponos

Poput većine igrača, i Spahić je bio oduševljen atmosferom na stadionu Rasunda. Sličnome se nada i u Frankfurtu.

- U Štokholmu je bilo nevjerovatno. Dođeš u goste i 90 posto stadiona su naši navijači. To te tjera da ideš još jedan nivo gore. Žao mi je što im nismo pružili još razloga za slavlje. Siguran sam da ih poraz neće poljuljati.

Čujemo da će i ovdje biti slično. Probat ćemo voog puta da im donesemo više radosti. Oni su naš ponos. Njihova ljubav prema igračima je nešto neviđeno - kaže Spahić.

Papac je moja želja

Spahić nam je rekao da u Štokholmu nije vidio parolu posvećenu Saši Papcu, jer je bio leđima okrenut tribini sa našim navijačima.

- To je misao koja i mene muči tri godine. Bio bih najsretniji da se Saša vrati. Nepotrebno je govoriti koliko bi nam on značio. Meni ostaje da se nadam da će se prelomiti i vratiti. To je moja želja. A i ako se ne predomisli, Saša će uvijek ostati moj dobar prijatelj i jedan od najdražih suigrača - kaže Spahić.