Jesen bila kobna za LaktašeLAKTAŠI - Iako su u proljećnom dijelu prvenstva osvojili čak 26 bodova, fudbaleri Laktaša morali su na kraju Premijer lige BiH da spakuju kofere i od iduće jeseni biće ponovo prvoligaši. Izabranicima Dragoslava Stepanovića na kraju je nedostajao samo bod da budu izjednačeni sa zeničkim Čelikom i Slavijom iz Istočnog Sarajeva. Da sve bude još gore, od obje ove ekipe imali su bolji međusobni skor.


- I to je fudbal, uzmeš toliko bodova, a na kraju ispadneš iz društva najboljih. Da je jesenas osvojeno više od osam bodova, siguran sam da bi Laktaši i dalje bili premijerligaši. Žao mi je što nismo uspjeli, i to zbog samih fudbalera, uprave, kao i navijača, i sigurno je da smo po svemu zaslužili da ne promenimo rang takmičenja - rekao je Dragoslav Stepanović, neposredno prije odlaska sa kormila tima iz Laktaša.

Nije samo mali bodovni saldo doprinio ispadanju iz elitnog takmičenja. Bilo je tu dosta drugih faktora, o kojima priča Budimir Stanković, član najužeg klupskog rukovodstva.

- Sadašnja uprava je u zimskoj pauzi preuzela klub s ciljem da ga spasimo ne samo od ispadanja, već prije svega od propadanja. Da ga nisam preuzeo, sa saradnicima, vjerujem da ekipa ne bi mogla da nastavi takmičenje i siguran sam da bi se preselila u Četvrtu ligu. Našim dolaskom išli smo korak po korak, rješavali nagomilane probleme, igrači postizali dobre rezultate i, eto, samo zbog jednog boda manjka morali smo u niži rang. Svima nama je žao zbog toga, još smo svi u šoku, ali život ide dalje - naglasio je Stanković.

On je istakao da bi vjerovatno sve bilo drugačije da je na kormilo ranije došao Dragoslav Stepanović.

- Prvu grešku koju je napravio bivši sportski direktor Slobodan Komljenović bilo je angažovanje Tomasa Gajsa za trenera. To se nije smjelo desiti, jer njemački stručnjak nije imao odgovarajuću licencu. Tek na našu intervenciju promijenjen je kormilar. Stigao je vrhunski trener Stepanović i ubijeđeni smo da bi on izborio opstanak da je ranije preuzeo brigu o prvom timu. O igračima koje je Komljenović doveo ne bih da pričam, dovoljno je reći da su svi stavljeni na transfer listu po dolasku Stepanovića - dodao je Stanković.

Član uprave Laktaša kaže da je ponuđeni koncept razvoja kluba bivšeg sportskog direktora bio dobar, ali da se on nije pridržavao ništa od navedenog u ugovoru.

- Sve što je navedeno u sporazumu ispoštovali su privrednici, i opština, dok to nije bio slučaj sa Komljenovićem. Obezbijedili smo 350 hiljada maraka (trebali 200.000), a iz opštinske kase planirano je 200 hiljada maraka. Isti iznos je trebalo da uplati Komljenović, ali on to nije uradio i nije platio ni troškove priprema u Antaliji, ali je zato poslao fakturu da se plati oprema iako je on bio dužan da to završi - istakao je Stanković.

Fudbaleri se nalaze na odmoru, ali Stanković već razmišlja šta dalje sa ovim sportskim kolektivom.

- U idućih nekoliko dana očekuju me, između ostalog, razgovori sa predstavnicima opštinske vlasti, kao i na višem nivou. Dobijemo li zeleno svjetlo da možemo razmišljati o povratku u elitu BiH, ostajem u klubu sa svojim saradnicima, kao i većina fudbalera. U suprotnom odlazimo, a onda neka neko drugi preuzme brigu o klubu, koji bi doživio još crnju sudbinu da nismo zimus odlučili da mu pomognemo od totalnog kolapsa - rekao je Stanković.
Darko Ljubojević

Kapiten Laktaša Darko Ljubojević rekao je da želi da ostane u ovom klubu.

- U razgovoru sa čelnicima kluba istakao sam da želim ostati, ali samo pod uslovom da odmah jurišamo na prvo mjesto u Prvoj ligi Republike Srpske. Ukoliko u klubu imaju druge namjere, onda ću vjerovatno potražiti novu sredinu - istakao je Ljubojević.