Pape spremio zamku za ŠveđaneSelektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić dan uoči meča sa Švedskom nije nam izdiktirao sastav koji će početi večerašnju utakmicu (19 sati) na stadionu Rasunda u Štokholmu. Kaže da će se odlučiti pred sami početak. Ipak, dao nam je neke naznake koji bi sastav mogao istrčati.

Hasagić broj 1

- Nema potrebe da žurim sa objavljivanjem sastava. Imam još nekih dilema. Uglavnom, znam da će braniti Asmir Begović. Kenan Hasagić će na gol protiv Njemačke. On je golman broj 1 i to se mora znati. Begović je mlad, kvalitetan i perspektivan. Ima dosta prostora i vremena da napreduje i bez sumnje je naša budućnost - rekao je Sušić.

Uz sastav, Sušić će protiv Švedske promijeniti i formaciju u odnosu na prijateljski meč sa Ganom.

- Igrat ćemo u formaciji 4-4-2 i protiv Švedske i protiv Njemačke. Protiv Francuske ćemo se vratiti u 4-5-1. Nemam trenutno igrača da bih igrao 4-5-1. Večeras ćemo početi sa dva napadača - dodao je selektor.

Edin Džeko je siguran izbor, a društvo će mu praviti korpulentni napadač grčkog PAOK-a, koji je sezonu završio u velikom stilu.

Iz Sušićevih riječi može se naslutiti da će defanzivnog veznog igrati Samir Muratović, dok će Elvir Rahimić tu ulogu imati protiv Njemačke. Priliku će, najvjerovatnije, dobiti i Haris Medunjanin. Promjena će biti i u stoperskom tandemu. Za meč sa Švedskom Sušić je odlučio da razdvoji do sada standardni par Safet Nadarević - Emir Spahić.

- Oni će zaigrati protiv Njemačke. Večeras će uz Spahića početi Adnan Mravac ili Boris Pandža. Imamo malo vremena za kombinacije i moram da znam na koga mogu računati. Tokom kvalifikacija će sigurno biti povreda i kartona i alternative se moraju znati prije starta - pojasnio je selektor.

Sušić ni ne razmišlja o razdvajanju Miralema Pjanića i Zvjezdana Misimovića. Dvojica naših genijalaca opet će zajedno na teren.

Mujdža čeka priliku

- Pjanić će biti povučeniji, nešto slično poput uloge koju ima u Lionu. Često ostane pozadi i, prema mom mišljenju, tu najviše može pružiti. Ima sjajan pregled igre, lak korak, tehniku i brzinu i onda može probiti okomito i napraviti prostor, višak igrača.

Kada su njih dvojica zajedno, jedan se mora žrtvovati u defanzivi, a to je, u ovom slučaju, Pjanić. Protiv Gane je bilo dobro i nema razloga da ne bude ubuduće - kazao nam je Sušić.

Žao mu je što ne može provjeriti Mensura Mujdžu, koji će još sačekati priliku za debi.

- On bi mogao biti rješenje za desni bok. No, sve zavisi od njega. Sigurno je da ga, kao igrača, ne treba provjeravati, jer igra u Bundesligi, a sada je na njemu da pokaže taj kvalitet - zaključio je selektor.

Sudić gost bh. tima

Danas će bh. selekciju posjetiti i biti gost našeg tima na utakmici budući reprezentativac Jasmin Sudić.

Za stopera švedskog Malmea, koji je igrao za mladu (U-21) selekciju Švedske, NSBiH je pokrenuo proceduru promjene nogometnog državljanstva.

Trenutno se 19-godišnji igrač oporavlja od povrede ligamanta zbog koje pauzirati će narednih šest mjeseci.

Švedska  (19 sati)   BiH
Stadion Rasunda u Štokholmu
Kapacitet: 37.000 gledalaca
Sudija: Manuel Grefe (Njemačka)

ŠVEDSKA

Isakson
Larson
Safari
Melberg
Majstorović
Svenson
Vernblum
Vilhelmson
Kalstrom
Bajrami
Berg

Selektor: Erik Hamren

BOSNA I HERCEGOVINA

Begović
Jahić
Berberović
Mravac (Pandža)
Spahić
Muratović
Pjanić
Medunjanin
Misimović
Džeko
Muslimović (Zec)

Selektor: Safet Sušić