BiH reprezentacija u Štokholmu kao na Bilinom poljuIgrali smo po Tunisu, Kataru, na Malti, Kipru, u Iranu, Južnoj Koreji, Maleziji, Indiji, Albaniji, Lihtenštajnu, Farskim Ostrvima, testirali mogućnosti i Zimbabvea, Kine, Japana, ali nikad se nismo sastali sa Šveđanima. Zato je danima i mjesecima u Švedskoj i drugim skandinavskim zemljama opsadno stanje. Ulaznica se plaćala «suhim zlatom». Fanatikosi su došli na svoje.

Godinama putuju po «bijelom» svijetu putuju, prate i bodre naše igrače, troše novac, zdravlje, vrijeme, ugrožavaju egzistenciju, samo kako bi bili uz «dijamante». Zaslužili su da im Džeko, Spahić, Hasagić, Ibričić, Pjanić, Ibišević, Rahimić, Muratović, Muslimović, Berberović, Nadarević, Jahić i ostalu dođu na noge. Fanatikosa ima po cijelom svijetu, ali najbrojnija je skupina u skandinavskim zemljama, posebno u Švedskoj. Doduše, oni su priželjkivali Sergeja Barbareza, ljubimca i heroja masa, a došao im je Safet Sušić. Sportska, igračka, ljudska gromada.

Vjerovali su da je prošlo vrijeme Muniba Ušanovića, a pokazao se da je «neuništiv», poput gume, nesalomiv. Promijenio je samo kancelariju, a direktorska pozicija mu dođe kao relaksacija. To je slika našeg Saveza, kad su svi u nekim talovima, onda niko ne može nikom ništa. Svak ima svakog u nekoj šaci. Zato i jesmo blizu suspenzije od strane FIFA. Ali to društvo iz Saveza ne brine. Oni u Štokholmu nestrpljivo čekaju odlazak u Frankfurt, gdje je prava nogometna groznica.

- Osjećam da ćemo u Štokholmu imati podršku naših navijača kao da igramo na Bilinom polju - raduje se Miralem Pjanić. Džeko, Spahić, Pjanić, Ibišević su najveće zvijezde. Džeko je zasjenio i švedske asove. Zbog njega su u Štokholmu potegli menadžeri i mecene najvećih evropskih klubova. Koji ga žele kupiti prije isteka «akcije», gdje ga Volfsburg nudi za 40 miliona eura. Nakon 30. maja Diter Henes dizat će cijenu koliko želi. Kada je u pitanju naš tim, Safet Sušić neće moći računati na Mensura Mujdžu. Zbog papirologije. Ništa novo. Selektor je najavio povoljan rezultat, što će biti teško, jer će u postavi biti igrača koji nisu standardni. Kad je švedski tim u pitanju, pored Zlatana Ibrahimovića oni neće moći računati ni na drugu uzdanicu u napadu, robusnog Magnusa Elmandera.

Inače, za ovaj duel ne vlada neka velika zainteresovanost poslovično hladnih Šveđana. Na treningu vikinga bilo je svega osam švedskih novinara.

S.S.

Ibrahimović u «ničijem» timu

Zlatan Ibrahimović neće igrati za Švedsku. Godinama je bio glavna zvijezda. Da je sreće Ibrahimović bi igrao za BiH. Prije desetak godina on je bio voljan igrati za zemlju odakle vuče korijene. No, umjesto da se ode na noge tadašnjem osamnaestogodišnjem napadaču Malmea, Jusuf Pušina i Munib Ušanović su jedan drugom dodavali slušalicu. Eto, Pušina se vraća u Savez, Ušanović je još uvjek tu, a Zlatan izgubljen za BiH. Da je barem jedini. Prava je istina, a to nam je nebrojeno puta potvrdio Zlatanov otac Šefik, da je Zlatan kao junior imao volju igrati za BiH, ali ga je jedan «stručnjak» iz Saveza odbio riječima: Imamo mi takve djece koliko hoćeš! Zato je Ibrahimović danas, nažalost, ničiji!

Ušanović: Ulaznice 16 i 25 eura

Bivši generalni sekretar NSBiH, Munib Ušanović, približio nam je sliku iz Štokholma gdje će naš tim igrati protiv Švedske u subotu. - Na treninzima je apsolutno sve na nivou. Trenira i Mujdža, iako nećemo oći nastupiti u ove dvije utakmice nego tek protiv Katara 12. augusta, zbog komplikovanije procedure dobivanja državljanstva i popratne papirologije. Njegovi roditelji su još 60 - tih otišli iz BiH i imaju problem sa vađenjem svojih dokumenata. Švedski savez je pokazao maksimalnu gostoprimljivost. Na svakom koraku susrećemo naše ljude izbjegle u vihoru rata. Hvale Švedsku i sve što im je pružila, ali su nostalgični i naš dolazak im je melem za dušu. Cijena ulaznica je povoljnija tri puta nego u Njemačkoj, i to 16 i 25 eura. - kaže Ušanović.

Sušić: I rezultat je bitan

Drugi i posljednji trening pred subotnji duel reprezentativci BiH odradili su u petak uvečer na stadionu Rasunda na kojem će i biti igrana utakmica. - Još se nismo odlučili za početni sastav. U predstojeće dvije provjere protiv Švedske i Njemačke nastojat ću pružiti priliku svim igračima, kako bi se uvjerio u njihovu formu i kvalitet. Zadovoljan sam formom igrača i zalaganjem. To ne znači da u oba susreta nećemo «ganjati rezultat". - kazao je selektor Sušić.

BH skandinavci bodrili «zmajeve»

Svaki dobar potez na treningu naših Zmajeva na stadionu Hamarbija u Štokholmu nagrađen je aplauzima, a najviše ovacija dobijali su Edin Džeko i debitant Ibrahim Šehić. Inače, na subotnjoj utakmici između Švedske i BiH očekuje se veliki broj naših tifoza, kojih bi, prema najavama, moglo biti i puno više od 5.000, koliko je otprilike prodatih ulaznica i rezervacija. Ako ćemo suditi po riječima bivšeg generalnog sekretara NSBiH, Muniba Ušanovića, koji se nalazi u Švedskoj, dvije trećine tribina vjerovatno će biti u plavo - bijelim nijansama. Inače, u Švedskoj je silom prilika i ratnih okolnosti utočište pronašao veliki broj Bosanaca i Hercegovaca. Kada bi svi došli bodriti našu selekciju trebalo bi značajno «nadograditi» Rasunda Arenu u Štokholmu, na kojoj se igra meč. Samo u periodu od 1992. do 1995. dok je trajala agresija na našu zemlju, bh. dijaspora u Kraljevini Švedskoj dostigla je cifru od 70.000 ljudi, uglavnom izbjeglica.