Na gol protiv Šveđana započet će Asmir Begović a završiti Ib



Reprezentacija Bosne i Hercegovine će u subotu na Rasunda stadionu u 19 sati pod komandom selektora Safeta Sušića odigrati drugu utakmicu u 2010. godini. Na rasporedu je ponovo prijateljski susret, a ovaj put protivnik će nam biti Švedska, predvođena Kimom Kalstromom i Johanom Elmanderom.

Sušić je na Koševu protiv Gane imao uspješan debi (2:1). U subotu ćemo imati priliku da Papetovu koncepciju igre prvi put vidimo na gostovanju, protiv reprezentacije koja se nalazi na 37. mjestu na posljednjoj FIFA rang-listi .

Loša vijest

Sušiću raspoloženje nije pokvarila vijest koja je stigla iz Sarajeva neposredno nakon prvog treninga u Štokholmu, u kojoj stoji da Mensur Mujdža neće moći igrati protiv Švedske, a veoma male su šanse da nastupi i 3. juna u Frankfurtu protiv Njemačke.

- Mujdža će ostati s nama, ali na njega neću moći računati niti za jednu utakmicu. Savez je uradio sve sa svoje strane. Zovemo svaki dan Doboj i preko naših prijatelja pokušavamo riješiti njegove papire, ali nekada ima nekih stvari koje ne možete uraditi i pored dobre volje - kaže Sušić.

Iako će do meča sa Švedskom naši reprezentativci obaviti najmanje jedan trening, Sušić je za „Sport“, daleko najtiražniji i najutjecaniji sportski list u BiH, otkrio mogući sastav koji će istrčati u subotu pred našim brojnim navijačima.

- Utakmicu protiv Švedske će početi najmanje šest igrača koji su igrali sa Ganom. Obavezni smo i prema domaćinu da krenu najbolji. Naravno da Džeko neće odigrati svih 90 minuta, jer imam u planu da izvedem kombinovani tim, ali ću nastojati da napravim dvije podjednako kvalitetne ekipe - kaže Sušić.

Ko će na gol protiv Šveđana?

- Utakmicu će, ako se ne dogodi kakva povreda na treningu, početi Asmir Begović. Kasnije će šansu vjerovatnbo dobiti i Ibrahim Šehić, dok ću Kenana Hasagića sačuvati za start duela sa Njemačkom.

Da li će Džeko početi susret?

- Počet će. U planu je da bude starter sa Vedadom Ibiševićem. Taj tandem se i protiv Gane pokazao učinkovit, kada je Vedad bio strijelac u važnom trenutku kada smo gubili sa 0:1.

Postoji li kakva dilema, nepoznanica?

- Imam u planu da malo isprobam novu varijantu u zadnjoj liniji ispred golmana Begovića. Kapiten Emir Spahić će početi utakmicu, a zajedno sa njim ću probati kako funkcionišu Boris Pandža i Adnan Mravac.

Ko će biti starter u veznom redu, Rahimić ili Muratović?

- Muratović će igrati u Švedskoj, a Rahimića želim sačuvati za duel sa Njemačkom u Frankfurtu. To je moj plan, vidjet ćemo da li ću ga moći realizirati.

Spremni igrači

Da li Vam igrači djeluju pripremljeni, s obzirom na kraću pauzu?

- Djelovali su mi dosta dobro. Raduje me što su se svi angažovali. Ubjeđen sam da će svi na sve načine pokušati da izbore mjesto u ekipi, kako ovi koji su na klupi koji traže svoju šansu, do iskusnijih igrača.

Njemačka će biti daleko važnija utakmica od Švedske?

- I protiv Šveđana je jako bitna utakmica. Ne smije biti opuštanja. Od svih igrača tražit ću da odigraju maksimalno, da i u Štokholmu i Frankfurtu dokažemo da imamo tim za velike domete, da se možemo nadati plasmanu na Euro - rekao je Sušić.