Repuh: Pape će nadmašiti Ćirin uspjehBivši reprezentativac BiH Senad Repuh, koji nakon bogate igračke karijere završava trenersku školu za „profi“ licencu, uvijek je bio i ostao odani vojnik FK Sarajevo. Podsjetimo, Tošo je trenutno skaut bordo tima, a od naredne sezone, zajedno sa bivšim saigračem Mirzom Varešanovićem, trebao bi sjediti na klupi kluba sa Koševa.

- Ja sam uvijek u Sarajevu, bez obzira na to ko bio tu. Jednostavno, FK Sarajevo uvijek vidim u sebi, a ne samo sebe u njemu- kaže Repuh.

- Inače, do završetka školovanja za trenersku „profi“ licencu, koje traje 12 mjeseci, ostalo mi je da odslušam dva semestra, odradim petnaestodnevno stažiranje u jednom od klubova iz liga „petice“ ili jednoj od ekipa koje su u zadnje tri godine igrali Ligu prvaka ili Evropsku ligu, te diplomski rad.


Podrška Bašiću i Varešanoviću


  Šta treba uraditi da se FK Sarajevo vrati na mjesto koje mu pripada u našem fudbalu?

- U posljednjih nekoliko godina osvojili smo titulu šampiona, igrali u Evropi, što znači da je bilo temelja za izgradnju kvalitetnog, da ne kažem, evropskog kluba, ali nažalost, ta ili bolje kazano te šanse nisu iskorištene. Za odgovor na pitanje zašto, neophodno je napraviti dublju analizu. Možda nisu znali to iskoristiti ili...

Trenutno je teška situacija, jer svi znamo da se u našoj domovini teško stvari postavljaju na svoje mjesto. Međutim, nikako ne smijemo dozvoliti to da stalno idemo unazad. Ako ništa drugo, moramo težiti „pozitivi“.

  Iz minule sezone se moraju izvući pouke?

- Svakako. Neizlazak u Evropu jeste neuspjeh, jer on donosi novac, afirmaciju kluba, igrača... Međutim, u suprotnom bi mnoge stvari, koje sputavaju formiranje kvalitetnog kluba kao institucije, otišle pod tepih. Jednostavno, sve treba transparentno izvagati, sagledati, izvući pouke, te dovesti prave ljude na prava mjesta. Na kraju krajeva, svako za svoj dio posla mora snositi odgovornost.


 Navijači traže smjene u rukovodstvu kluba i generalni remont igračkog kadra?

- Već godinu na Koševu slušamo: „Uprava napolje“ Međutim, kakva uprava? Koja uprava? Tu je samo jedan čovjek, Menso Bašić. Žalosno je da je klub kao što je Sarajevo spao samo na jednog čovjeka. On je radio iskreno, onoliko koliko je bilo u njegovoj moći. Ipak, treba imati u vidu i to da je Bašić već skoro godinu vezan za bolnicu, da je dva puta operisan, te da još nije riješio problem sa kičmom. Prije svega, želim mu da što prije ozdravi, jer entuzijasti poput njega su poželjni u svakom klubu. S druge strane, dolazak Mirze Varešanovića na klupu bordo tima je odličan potez. Ipak, on je igrao za velike klubove poput Olimpijakosa, Bordoa, zajedno sa Zidanom, Vičkeom, Dugarijem, Lizarazuom... Uvjeren sam da će Mirza kao trener donijeti mnogo novih, dobrih, stvari.


Dva odlična pripremna ispita

  -Okrenimo se drugoj temi. Naš državni tim u subotu protiv Švedske i srijedu kontra Njemačke ima generalnu probu za start kvalifikacionog ciklusa za Euro 2012.


- To su odlični pripremni ispiti. Nadam se da će naš selektor Safet Sušić u naredne dvije kontrolne utakmice pronaći dobitnu kombinaciju.


  Je li Safet Sušić pravi čovjek na pravom mjestu?

- Naravno. Pape nije samo fudbalska legenda naše domovine, već cijelog našeg regiona. On je imao i uspješnu trenersku karijeru, naravno, ne kao igračku, ali još nije kasno da pokaže da je velemajstor i u ovom poslu. U svakom slučaju, nadam se da će Pape nastaviti tamo gdje je stao Ćiro. Ipak, i bivši selektor je napravio dobar rezultat. Najbitnije je da imamo kvalitetnu reprezentaciju, sa jakim individualcima, koji na duže staze mogu igrati zajedno. Nadam se da će svi biti kako treba, odnosno da ćemo i mi konačno 2012. godine igrati na jednom velikom takmičenju.

Ima igrača za reprezentaciju

Hoće li selektoru Sušiću biti problem „hipoteka“ Ćirinih uspjeha?   


- Ne vjerujem. Ipak, i Pape je igrao u velikim klubovima, Sarajevu i PSŽ-u, tako da se zna nositi sa tim pritiskom. Mislim da mu minuli Ćirini uspjesi mogu biti samo podstrek da nastavi tamo gdje je on stao. Naravno, Pape će donijeti i neke svoje novine. On ima svoju viziju, tako da sve to spomenuto može biti samo pozitivan impuls...