Želim ostati u Sarajevu, ali mi treba podrška svihZavršena je sezona koju navijači i igrači Sarajeva neće pamtiti po dobrom. Umjesto da slave titulu ili barem izlazak u Evropu, kao što su se nadali na početku proljeća, fudbaleri bordo tima završili su na nezadovoljavajućem petom mjestu.

Pobjedu nad Borcem (3:0) u srijedu igrači nisu imali s kim proslaviti, ali nisu imali ni razloga.

Samo jedan poraz

I dok će Skupština Sarajeva na sjednici u junu dati odgovore na pitanja ko će voditi klub u narednom periodu, treneru Mirzi Varešanoviću ostaje da razmisli šta dalje kada je riječ o ekipi.

Varešanović je došao za trenera kada je situacija već bila van kontrole. Mada je u devet utakmica podigao ekipu i doživio samo jedan poraz, perspektivni strateg Sarajeva nije uspio izboriti Evropu.

- S obzirom na sve okolnosti, mislim da mogu biti zadovoljan rezultatima. Ne govorim o Evropi nego samo o posljednjih devet odigranih utakmica, a svi znamo šta se dešavalo za to vrijeme. Naravno da je neizlazak u Evropu neuspjeh, ali ako će to pokrenuti neke druge stvari i ako ćemo iz kompletne situacije izaći kvalitetniji, onda ne bih toliko žalio - kaže Varešanović.

Mirza je na kormilo došao u najnezgodnijem trenutku, ali nije izgubio želju.

Isti cilj

- Mislim da mogu napraviti dobar posao. Neću komentirati svoje rezultate, ali činjenica je da smo izgubili samo jednom i da smo afirmirali šestoricu mladih igrača. Kada je riječ o tome, mislim da imamo sjajnu perspektivu.

A kada je riječ o meni, dilema nema, želim ostati, ali mi je neophodna podrška svih, naročito navijača, sa kojima klub mora naći zajednički jezik, jer svi mi imamo isti cilj - govori Varešanović.

Strateg Sarajeva još nije odlučio o ljetnoj pauzi, ali kaže da će igračima, najvjerovatnije, dati slobodno do 20. juna.

 Devetorici istječu ugovori

Dok je dobio nekoliko juniora na kojima će biti budućnost kluba, Varešanović se suočio sa problemom sa čak devetoricom igrača kojima istječu ugovori. Za sada se zna samo to da Alen Škoro sigurno odlazi u Meksiko.

- Nije se smjelo desiti da dođemo u ovu situaciju. Morali smo sa svim ovim igračima biti načisto još u decembru. Bili su na razgovorima o nastavku angažmana. Svima je prioritet odlazak u inozemstvo, ali su voljni ostati ako im to ne uspije. No, ja još nisam rekao svoje mišljenje. O tome je još rano govoriti - govori Varešanović.

Ubistvo, huligani i prazan stadion

Uzroke neuspjeha svakako treba tražiti i u nekim drugim stvarima koje su pratile bordo tim ove sezone.

Ubistvo navijača Sarajeva u Širokom Brijegu, nezadovoljstvo oko kluba koje je kulminiralo tako što su huligani demolirali stadion, odigravanje tri domaće utakmice bez publike... sve je to predstavljalo dodatni pritisak na ekipu, kojoj je u takvim okolnostima bilo i više nego teško da izbori Evropu.