Kup BiH: Željezničar izborio remi u Banja LuciOno što su priželjkivali, fudbaleri Željezničara su i ostvarili. Odigrali su neriješeno u prvom finalnom susretu Kupa BiH, a što je najvažnije, usjeli su da postignu i jedan pogodak, tako da ovih 1:1 daje ogromne šanse Sarajlijama da na svojoj Grbavici 19. maja budu oni ti koji će se radovati sa osvojenim peharom.Već od prvog zvižduka sudije Edina Jakupovića iz Bihaća vidjelo se da su domaći fudbaleri riješili da što prije postignu pogodak. Tako je već u tridesetoj sekundi lopta došla do Olivera Jandrića koji se nalazio u uglu šesnaesterca, kapiten domaćeg sastava šutira oštro, po zemlji, ali tik pored suprotne stative.

Potom je na terenu umalo i zaiskrilo, početna nervoza učinila je svoje, a posebno se to odnosi na Seada Bućana koji je u samo par minuta imao par oštrijih startova, te verbalne duele sa Jandrićem i Stuparom. Ipak, sve se završilo bez ikakvih incidenata, a onda je uslijedila erupcija oduševljenja na prepunim tribinama Gradskog stadiona.

Duško Sakan oduzeo je jednu loptu od Milana Ćuluma na sredini terena, uposlio Pericu Stančeskog, a ovaj odmah u šansu izbacuje Ljubišu Vukelju. Iskusni strijelac ulazi u šesnaesterac i rutinski lobuje istrčalog Ibrahima Šehića za vođstvo Borca od 1:0.

Četiri minuta kasnije bilježimo i spornu situaciju u kaznenom prostoru gostiju iz Sarajeva. Saša Kajkut bio je u prodoru, nakon starta Branimira Bajića pada, ali Jakupović samo odmahuje rukom.
Željezničar prvi puta prijeti u 17. minutu, i to preko Bućana koji je bio u prodoru, ali u situaciji kada je mogao neštio više da uradi sam je sebi zakomplikovao i odbrana Borca otklanja opasnost.

Nakon toga, do kraja poluvremena, nije bilo smišljenih akcija. Oba sastava imala su šanse iz prekida, prvo je Popović glavom poslao loptu daleko pored stative, a Kajkut je, na drugoj strani, bio mnogo konkretniji. Šutirao je iz slobodnog udarca sa 30 metara, gađao gornji lijevi ugao, ali je Šehić bio pribran.

Drugo poluvrijeme otvara Vukelja stoprocentnom prilikom. Nakon što ga je odlično proigrao Jandrić, Vukelja ulazi u šesnaesterac Željezničara, vara dvojicu protivničkih igrača, snažno šutira sa 14 metara, ali Šehić izvanrednom intervencijom spašava svoju mrežu. Na odbijenu loptu natrčava Sakan, ali njegov pokušaj blokira Radovanović.

Kazna gostiju

Potom inicijativu u igri preuzimaju fudbaleri Željezničara koji su sve češće u napadu, ali odbrana Banjalučana ipak uspijeva da osujeti sve te pokušaje. Istovremeno, domaćin, izlaskom Jandrića iz igre, ostaje bez ideje na sredini terena, pa pokušava da iz brzih kontranapada urade nešto više. Imali su ''crveno-plavi'' u 77. i 78. minutu dvije dobre šanse, ali su Stevanović, a potom i Stančeski bili neprecizni.

A onda je uslijedila kazna. Igrao se 83. minut, Mirsad Bešlija stuštio se po desnoj strani, a da ga niko od Borčevih odbrambenih fudbalera nije uspio zaustaviti. Uslijedio je, potom, oštar prizeman centaršut, lopta prolazi kroz šumu nogu i dolazi do usamljenog Edina Višće koji sa petnaestak metara pogađa donji lijevi ugao nemoćnog Sušca.