Najvažniji ispit za BiH i BlaževićaU 40 godina svoje karijere nikad nisam imao značajniju utakmicu, rekao je Miroslav - Ćiro Blažević, selektor fudbalske A reprezentacije BiH, nakon što je juče objavio spisak 26. fudbalera za predstojeće utakmice baraža protiv Portugala za plasman na Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoafričkoj Republici.

Za razliku od utakmica grupne faze kvalifikacija sa Estonijom i Španijom, Ćiro je ovoga puta uvrstio tri nova imena. Pozvani su Haris Medunjanin, Ermin Zec i Ninoslav Milenković, dok je sa spiska otpao Mirko Hrgović.

"Veliki interes javnosti potvrđuje povijesni značaj utakmica sa Portugalom. Situacija sa velikim brojem kartona koje imamo jako nas je zaokupirala. Ne pravimo iluzije da možemo u predstojećim utakmicama proći bez dodatnih kartona, pogotovo ako znamo da portugalski igrači kod protivnika akumuliraju najveći broj kartona. Stoga nije čudo da sam za utakmice baraža pozvao 26 igrača. Koliko god će se nekima činiti da pretjerujem sa tim brojem pozvanih igrača, ja nisam imao pravo ostaviti ništa slučaju", rekao je Blažević.

Blažević je ponosan zbog velikog značaja i optimizma među bh. navijačima uoči dvije odlučujuće utakmice. Zato je i juče još jednom naglasio istorijski značaj predstojećih utakmica.

"U 40 godina moje karijere nikad nisam imao značajniju utakmicu. Kada vidim koliki se značaj u javnosti pridaje ovim utakmicama, kada sam vidio kakva su klima i optimizam nazočni među građanima, navijačima i svim simpatizerima bh. reprezentacije, ne samo u BiH već i vani, shvatio sam da je ovo moja najvažnija utakmica u karijeri. Cijela Europa navija za BiH, čak i hladni Švicarci nisu imuni na naš uspjeh. Za vrijeme mog nedavnog boravka u Švicarskoj imao sam ogromnu pažnju njihovih medija. Svi žele da mi prođemo", istakao je Blažević.

Iako je do utakmice ostalo još devet dana, "trener svih trenera" već juče je saopštio kome će ukazati povjerenje na golu od prve minute.

"Pozvao sam golmane Kenana Hasagića, Nemanju Supića i Asmira Begovića, ali Hasagić je moj prvi golman. On ne brani za svoj klub, ali je zdrav i ja ću mu ukazati povjerenje. Njegov autoritet, patriotizam i sve što nosi u sebi je garant da će u ovom velikom iskušenju opravdati očekivanja. Sigurno je da će biti podvrgnut testovima i ako je zdrav braniće. Tu je naravno i Supić, kojeg nemamo pravo suditi po zadnjoj utakmici sa Španijom. Savršeno poznajem fenomen loše partije. On je protiv Španaca došao na nivo kada je smatrao da ne mora biti jako koncentriran i to ga je koštalo, ali ćemo ga zato uzdrmati i vratiti u formu", kaže Blažević.

U svom stilu selektor je odgovorio na pitanje sa kojim ishodom bi bio zadovoljan u Portugalu?

"Bio bih zadovoljan našom pobjedom od 5:0. Šalim se, naravno! Da budem iskren sigurno da bi me zadovoljio čak i jedan minimalan poraz, pod uvjetom da mi damo gol", kazao je Ćiro.

Iako je uvrstio na spisak Harisa Medunjanina, još nije sigurno da će igrač Valjadolida imati pravo nastupa.

"Mi smo užurbali proces oko dobijanja dozvole iz FIFA za njegov nastup. Očekujemo svaki dan potvrdu jer je administrativno sve opravdano i pravno sve čisto. Samo još čekamo papir koji bi u Nogometni/Fudbalski savez BiH možda mogao doći i do kraja ove sedmice", naglasio je Ćiro.

Blažević je obrazložio zašto je na spisak uvrstio Ninoslava Milenkovića, koji dosad nije bio pozivan u tim pod njegovim vodstvom.

"Milenkovića svi jako dobro poznajemo. On igra na Cipru i nisam ga pozvao da bi igrao protiv Portugala. Mi smo deficitarni u zadnjoj liniji, opterećeni smo kartonima, a on ima odličnu igru u zraku i ako zatreba dobro ga je imati na klupi", istakao je Blažević.

Utakmica se u Lisabonu na stadionu "Luž - Svjetlost" igra 14. novembra u 20.30 po lokalnom vremenu, odnosno u 21.30 po našem, uz direktan prenos na BHT1. Revanš meč u Zenici na stadionu "Bilino polje" igra se četiri dana kasnije u 20.45.

Spisak igrača

Na spisku se nalaze, golmani: Asmir Begović, Kenan Hasagić, Nemanja Supić; odbrana: Sanel Jahić, Emir Spahić, Safet Nadarević, Boris Pandža, Adnan Mravac, Ninoslav Milenković, Džemal Berberović, Damir Mirvić; vezni red: Sejad Salihović, Admir Vladavić, Zvjezdan Misimović, Senijad Ibričić, Haris Medunjanin, Samir Muratović, Elvir Rahimić, Miralem Pjanić, Zlatan Bajramović, Semir Štilić, Dario Damjanović; napad: Edin Džeko, Vedad Ibišević, Ermin Zec, Zlatan Muslimović.

Taktika za Lisabon

Iako je proteklih dana u bh. javnosti bilo najviše govora o nespornoj jačini Portugalaca, Ćiro je juče naglasio da i oni imaju svoje slabe tačke, koje će sa svojim "lavovima" nastojati kazniti.

"Nema ekipe na svijetu koja nema svoje adute i slabosti. Ovo je jedna rijetkost da ja više vodim računa o protivniku nego što sam to činio dosad. Dosad sam pretendirao da svi protivnici koje smo susretali, izuzev Španaca, nisu ništa bolji od nas. Zato nisam ništa prilagođavao protivnicima, a sad sam u velikoj dilemi. U stalnim sam razmišljanjima kako im se suprotstaviti. Zato se može desiti da budemo oprezni u Lisabonu, ali možda i da ih napadnemo. To je stvar strategije i ona može imati efekat samo ako je tajnovita i iznenađujuća", kaže Blažević.