Brković zaustavio slučaj GrbavicaSekretar Fudbalskog kluba Željezničar Nijaz Brković je bio prepreka da Takmičarska komisija FS BiH juče predloži kazne sarajevskom klubu poslije incidenta u subotu, kada je na "Grbavici" huligan Amel Muhić (25) utrčao u teren i udario golmana Slavije Ratka Dujkovića.

Brković je član Takmičarske komisije, što je apsurdno, tako da je na jučerašnjem sastanku u Sarajevu Takmičarska komisija kompletan slučaj i dokumentaciju sa meča 20. kola Premijer lige BiH, Željezničar - Slavija (2:0) proslijedila Disciplinskoj komisiji. Tako je sekretar Željezničara zaustavio prijedlog kazne.

- Neko je dobro izračunao i htio da primijeni varijantu opstrukcije i blokade, odnosno iskoristi specifične okolnosti vezane za Željezničar. Član naše komisije Šćepo Raguž je bolestan i nismo imali kvorum da predložimo kazne, pošto je Brković morao da bude "isključen" iz ovog slučaja. Utakmica je registrovana postignutim rezultatom. Uspjeli smo da izbjegnemo pat poziciju - rekao je prvi potpredsjednik Takmičarske komisije FS BiH Mirko Milošević.

On je istakao da će Željezničar sigurno biti kažnjen iako se radi o "izolovanom" slučaju.

- Pregledali smo snimak i činjenično stanje je da je navijač utrčao u teren za vrijeme utakmice i udario golmana Slavije. Željezničar će snositi posljedice zbog incidenta koji je postojao. Kompletna dokumentacija je u rukama članova Disciplinske komisije i prava je sreća što je sjednica zakazana za srijedu. Osim toga, predsjednik Takmičarske komisije Izudin Ibrahimkadić je razuman čovjek koji nije želio da podrži nasilje na sportskim borilištima - kazao je Milošević.

Prvi čovjek Takmičarske komisije je istakao da očekuje kaznu za Željezničar, ali nije želio da prejudicira stvari prije sjednice disciplinaca koja je zakazana danas, tačno u podne.

- Pravilnik je jasan, incident je postojao, sve se lijepo vidi na snimku utakmice. Da li će Željezničar biti novčano kažnjen ili će stadion "Grbavica" biti suspendovan, to je sada u nadležnosti Disciplinske komisije. Mi zbog određene specifične situacije nismo mogli da raspravljamo o eventualnim sankcijama. Željezničar zaslužuje kaznu, jer da "progledamo kroz prste", možda bi se isti incident desio i na nekom drugom stadionu. Popusta neće niti smije da bude za bilo koga - rekao je Izudin Ibrahimkadić.

Olimpik i Sloboda

Mirko Milošević je istakao da Disciplinska komisija treba da kazni i Olimpik, odnosno Slobodu zbog "slučaja Gavarić".

- Nevjerovatno je da se ovoliko odugovlači. U takvim i sličnim slučajevima odmah se mora reagovati i klubove koji su umiješani u aferu kazniti. Po meni to je oduzimanje bodova Olimpiku i Slobodi - rekao je Milošević.