Rumuni ce ugostiti BiH na granici sa SrbijomZbilja ili provokacija, teško je zaključiti, ali smo ostali ne malo iznenađeni kada smo pročitali vijest sa rumunskog portala „Prosport“ u kojoj stoji da NS Rumunije planira utakmicu protiv BiH u kvalifikacijama za Euro odigrati u gradiću Drobeta-Turnu Severinu koji se nalazi s druge strane Kladova preko Dunava na samoj granici sa Srbijom.

Da li Rumuni smatraju da je stadion „Municipalul“ idealan za gostoprimstvo BiH ili se nadaju da će dosta građana Srbije doći u Severin i navijati za njih kontra našeg tima, teško je zaključiti.

Evropski stadion

Ali, Rumuni su ozbiljni u namjeri da meč odigraju na stadionu na kojem se od 1. decembra 2009. nije igrala ozbiljnija utakmica (tada je Univerzitatea gostovala i pobijedila sa 7:0).

- Ovo je evropski stadion koji zadovoljava sve potrebne uvjete. Stadion ima više od 20.000 sjedećih mjesta i jedini problem je što je 60 kilometara udaljen od najbližeg aerodroma - kaže Mirćea Mihail, direktor za organiziranje utakmica u NS Rumunije. Drobeta-Turnu Severin je 115 kilometara udaljen od Krajove. U NS Rumunije se nadaju da će naši dužnosnici pristati na odigravanje susreta kako ne bi slijetali na manji aerodrom.

- Rumuni mogu organizirati utakmicu u bilo kojem gradu u svojoj državi, ali stadion ne smije biti udaljen više od 100 kilometara od aerodroma. Pošto je ovaj udaljen 60, prepreka za odigravanje susreta nema. Naravno, pod uslovom da UEFA da dozvolu za odigravanje međunarodnih utakmica - pojasnio je Munib Ušanović. UEFA još uvijek nije dala dozvolu Severinu. „Zeleno svjetlo“ prilikom nedavne inspekcije UEFAe dobila su samo tri stadiona, Steaue u Bukureštu, te u Klužu i Temišvaru. Drobeta-Turnu Severin je na čekanju.

Zajednički test

- Do meča sa BiH ima još vremena. Sueret je na rasporedu tek 3. juna 2011. Za više od godinu možemo dobiti dozvolu - dodao je Mihail. Prvi test Rumuni će imati krajem maja (26.) kada će na stadionu „Municipalul“ gostovati mlada reprezentacija Srbije. Ko zna možda će to biti ujedno i test za zajedničko navijanje.