Sudija Vukasović miljenik KomisijeBANjA LUKA - Fudbalski arbitar iz Trebinja Radislav Vukasović u istom kolu sudio je dvije utakmice! Ovaj sudija je dijelio pravdu na meču devetog kola u Prijedoru između Rudar Prijedora i banjolučkog Borca (1:0), a u srijedu veče bio je na centru "Pecare" sudeći odgođeni meč istog kola Široki Brijeg - Sarajevo (2:0).

Da li je ovo previd Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH ili nečija namjera teško je utvrditi, tek Vukasović će u jednom kolu dobiti dvije ocjene za rang-listu premijerligaških arbitara.

Cjelokupnu situaciju pokušao je da razjasni stručni radnik u Fudbalskom savezu BiH Džemal Čalija:

- U ovom slučaju Komisija za sudije i suđenje, odnosno Komisija za određivanje službenih lica Premijer lige BiH nije napravila nikakav propust, jer se radilo o odgođenom susretu, koji je odigran tek poslije mjesec dana. Pogotovo, kada se zna da je ranije određeni glavni sudija za meč u Širokom Brijegu Danijel Pajić iz Bijeljine u međuvremenu suspendovan. Mnogi se sada pitaju zašto ga nije zamijenio Duško Joškić iz Prijedora, koji je bio delegiran za četvrtog sudiju. Međutim, to je stvar procjene Komisije - naglasio je Čalija.

Predsjednik Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH Duško Vujičić o ovome nije komentarisao već je samo kratko rekao:

- Trudimo se da za svaku utakmicu izaberemo najbolje sudije, i srećan sam što je Vukasović odlično obavio posao u Širokom Brijegu. To pokazuje da prilikom izbora nismo pogriješili.

A, da Radislava Vukasovića stvarno "voli", ali i cijeni "njegovo umijeće sa pištaljkom" pomenuta Komisija najbolje govori podatak da je Trebinjac dobio najviše utakmica ove jeseni u Premijer ligi BiH. Tako je u prvom kolu bio glavni arbitar na meču u Zenici Čelik - Željezničar (0:2), a u drugom četvrti na susretu u Mostaru Velež - Olimpik (4:1). U trećem je napravio pauzu, da bi u četvrtom bio glavni sudija na meču Travnik - Sarajevo (3:0), a u petom u Gradačcu na susretu Zvijezda - Borac (1:1). Šesto je kolo propustio, a onda je uslijedila još jedna serija. U sedmom je bio glavni arbitar na meču Široki Brijeg - Velež (2:0), a u osmom četvrti u Banjoj Luci, gdje su igrali Borac - Željezničar (2:0). Uslijedilo je već pomenuto deveto kolo u kojem je sudio čak dvije utakmice, pa dva kola pauze, 10. i 11. U prošlom, 12. bio je glavni arbitar na utakmici u Sarajevu Olimpik - Željezničar (0:2). Znači da je Vukasović u 12 odigranih kola bio sedam puta glavni i dva puta četvrti arbitar.

Banja Luka i Mostar

Do kraja jesenje sezone i Premijer lige BiH ostala su još tri kola, a Vukasović je delegiran na dvije utakmice. Riječ je o susretima, koji bi direktno mogli odlučiti o jesenjem prvaku. U 13. kolu u subotu će dijeliti pravdu u Banjoj Luci na susretu Borac - Velež, a u 15. u Mostaru na meču Zrinjski - Široki Brijeg. Da li će i poslije ovih susreta Trebinjac ostati miljenik Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH ostaje da se vidi