Sloboda spremna za nastavak prvenstvaNaporne pripreme su iza igrača Slobode. Pod rukovodstvom novog trenera Vlatka Glavaša, Tuzlaci su pretrčali stotine kilometara, podigli tone tegova, a sve s ciljem da maksimalno spremni dočekaju proljetni dio prvenstva.

Mujkić siguran na golu

Sloboda je jesenas ostvarila svega četiri pobjede i dva remija, što je bilo dovoljno za poziciju koja vodi u rang niže. Međutim, optimizma među crveno-crnim ima napretek, a koliko je to realna, ostaje da se vidi u utakmicama koje dolaze.

Ipak, jedno je sigurno, na proljeće ćemo gledati novu Slobodu. Trener Tuzlaka Vlatko Glavaš promijenio je način rada, uveo neke nove prinicipe funkcionisanja ekipe, te isprofilisao novu ekipu, u odnosu na onu koja nije briljirala u prvih 15 prvenstvenih utakmica.

Glavaš već sada zna sastav, koji će istrčati protiv Sarajeva. Na golu je i dalje siguran kapiten Mujkić, koji u Divkoviću ima kvalitetnu alternativu u slučaju neplaniranih kartona ili eventualnih povreda. Najveće iznenađenje pripremnog perioda je Gradimir Crnogorac, koji je siguran na lijevom boku. Na desnom je novi-stari igrač Ognjen Krasić, iako je stručni štab na ovom mjestu često koristio i Semira Slomića, kojeg su zimska pojačanja izgurala iz veznog reda.

Mujić u prednosti nad Mostarlićem

Na stoperskim pozicijma je, čini se, najveća gužva. Karadža, Jogunčić, Milošević, mladi Zukić, te Zoletić, ravnopravno konkurišu za dva mjesta. A ko je od njih najbliži početnoj postavi teško je reći, jer u grupu rovitih spadaju čak trojica od spomenutih pet igrača.

Uz Crnogorca, najstandardnij igrač u pripremnim utakmica bio je Stefan Gavarić, koji će predvoditi zadnji dio veznog reda. Uz njega, na mjestu zadnjeg veznog najčešće se nalazio Malkić, te mladi Aljukić i Zoletić. Ispred njih, kao desna „polutka“, očekuje se Okanović ili Smajlović, dok bi na lijevom veznom u prvoj utakmici protiv Sarajeva mogao zaigrati Sadiković, jer Be-
kić u toj utakmici nema pravo nastupa zbog tri kartona.

Vrh napada je rezervisan za Mujića ili Mostarlića, s tim da je u velikoj prednosti ovaj prvi, koji je bio efikasniji u pripremnom periodu. Međutim, ko god zaigrao od prve minute protiv Sarajeva, ali i u utakmicama koje dolaze, morat će dati više od maksimuma. Vjerujemo da je Glavaš na to pripremio svoje ratnike.

Teško kod kuće

U svojim računicama u Slobodi često spominju, u odnosu na jesen, utakmicu više na domaćem terenu, iako na Tušanj dolazi sedam prvoplasiranih ekipa.

Poslije Sarajeva, Tzlaci dočekati Leotaronda Široki Brijeg, Zrinjski, Željezničar, Borac, Travnik i Velež. Sloboda „siguran opstanak“ mora trijumfovati u svim utakmicama kući, što sigurno nije nimalo lagan zadatak.