Svojim Zakonom Besim Mehmedić želi uništiti sport u SarajevuNa inicijativu predstavnika FK Željezničar, FK Sarajevo, RK Bosna, KK Bosna, KK Željo, te predstavnika klubova sjedeće odbojke Spid i Fantomi, u prostorijama Vlade KS održan je sastanak sa ministrom kulture i sporta u KS, Emirom Hadžihafizbegovićem. Povod sastanka je zabrinutost klubova za vrhunski sporta u Kantonu Sarajevo, a sve zbog najava o mogućem smanjenju novčanih izdvajanja iz kantonalnog budžeta kojima je do sada podržavan vrhunski sport u Kantonu.

Sportski direktor FK Željezničar Dželaludin Muharemović, razočaran je sa onim što je čuo na sastanku.

- Nakon što je dvije godine počeo da se sprovodi plan o finansiranju klubova iz kantonalnog budžeta svi smo bili zadovoljni. Još tada je utvrđeno da će se cifra od oko 2.5 miliona KM izdvojiti za klubove, nosioce vrhunskog sporta, u Sarajevu. Željezničar je prošle godine dobio svoj dio koji se iskoristio na pravi način. Međutim, sada to neko želi da ukine - kaže Muharemović koji ipak vjeruje da se takva suluda ideja neće ostvariti i da će na narednoj sjednici Vlade prevladati razum.

- Nadam se da će na toj sjednici biti više razumnih ljudi koji će odbiti prijedlog premijera Besima Mehmedića koji je jedan od glavnih krivaca za ovo. S obzirom na rezultate koje su postigli klubovi iz Sarajeva u 2009. godini, posebno RK Bosna koja je redovni učesnik Lige prvaka, zatim FK Sarajevo u Euroligi, te klubovi sjedeće odbojke i drugi, još sramotnije zvuči to da bi se cifra od preko dva miliona KM mogla spustiti, koliko sam čuo, na nekih 600.000 KM! Izgleda da nas neko želi totalno ugasiti - rekao je za "San" direktor Željezničara.

Inače, na sastanku su predstavnici navedenih klubova uputili inicijativu Ministarstvu kojom se zahtjeva hitna izmjena Zakona o sportu, a koja se odnosi na vrhunski sport te reviziju i dopunu strategije razvoja sporta u KS. Sjednica Vlade KS, na kojoj se trebalo raspravljati o ovom pitanju, koja je prošlog četvrtka trajala skoro 10 sati, nastavlja se u ponedjeljak.

Ministar sporta i kulture Kantona Sarajeva Emir Hadžihafizbegović, do sada je već bezbroj puta pokazao da je na strani sporta i sportista, i da zna održati obećanja. Zato nije ni čudo što predstavnici sportskih klubova u Sarajevu najviše nade i povjerenja imaju upravo u njega.

M.Kadić

 Sportski genocid!


 - Zabrinjava me odnos Kantona prema sportskim kolektivima koji osvjetljavaju obraz ovog grada iz godine u godinu. Nastavi li se premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić ovako odnositi prema sarajevskom sportu, ne piše nam se dobro. Njegov Zakon o sportu je, u prevodu, genocid nad sportom u Sarajevu! Nadam se da ćemo se svi zajedno, uz veliku pomoć ministra Emira Hadžihafizbegovića, izboriti da do toga ne dođe - kaže Kenan Magoda, direktor RK Bosna.

Mirojević: Skrešu li budžet, nema nas nigdje!

- Izrazili smo negodovanje zbog odluke premijera Mehmedića. Prošlogodišnji budžet koji je iznosio čak milion više, bio nam je dobra podloga za uspjehe koje smo ostvarili. To je bio nekim minimum. Ukoliko se na sjednici Vlade usvoji odluka o smanjenju budžeta, sport u KS neće moći više napredovati. Naš klub u tom slučaju neće moći učestvovati na međunarodnim takmičenjima - kaže Mirsad Mirojević, direktor OKI Fantomi.

Šuman: Mi vratimo svaki dinar!

- Svaki dinar koji dobije od Kantona, FK Sarajevo vrati kroz nastupe na evropskoj sceni na kojoj redovno ostavimo, za naše prilike, dubok trag. Stadioni se pune, turisti dolaze, grad se reklamira, gradska kasa se puni i tako svi imamo koristi od toga. Premijer Mehmedić i njegovi saradnici treba da sebe dobro preispitaju da li je ovom gradu potreban vrhunski sport - kazao nam je predsjednik «bordo» tima, Hajrudin Šuman.