Sušić: Ostvarili smo cilj, krećemo s pobjedom u LuksemburguU Luksemburgu je jučer održan sastanak predstavnika reprezentacija Grupe D, kvalifikacija za Euro 2012 u Poljskoj i Ukrajini, na kojem su dogovoreni termini odigravanja kvalifikacionih utakmica za Evropsko prvenstvo 2012.

Nakon razgovora koji su trajali skoro pet sati, postignut je dogovor o terminima odigravanja kvalifikacionih mečeva. Selektor BiH Safet Sušić, zadovoljan je u konačnici rasporedom utakmica.

Kvalifikacije ćemo otvoriti gostujućom utakmicom protiv Luksemburga, nakon čega nam u goste dolazi prvi favorit i najjača reprezentacija u grupi, Francuska.

- Ostvarili smo cilj koji smo postavili prije odlaska na razgovore. Želio sam da igramo upravo prvu protiv Luksemburga u gostima, pa da imamo Francusku kod kuće. Jedino gdje smo napravili kompromis, a u cilju postizanja konačnog sporazuma, jeste četvrto kolo u kojem smo slobodni, iako smo tražili da igramo protiv Bjelorusije. Ipak, mislim da to nije problem. Kvalifikacije ćemo završiti ponovo sa Luksemburgom kod kuće i Francuskom u Parizu. Mislim da smo napravili dobar posao - rekao je Sušić.

 Prve reakcije naših igrača bile su pozitivne.

 - Mislim da je odlično što ćemo kvalifikacije otvoriti sa Luksemburgom, a onda dočekati Francusku. Smatram da ćemo pobjediti u prvoj utakmici, a onda sa Francuzima na sve ili ništa na našem terenu. Zadovoljan sam - rekao je Edin Džeko.
- Mislim da je dobro da kvalifikacije otvorimo lakšom utakmicom, što je svakako meč sa Luksemburgom. Onda će biti koliko toliko ugodnije igrati sa Francuzima, iako je jasno da će nam utakmica s njima biti od velike važnosti - dodao je Sanel Jahić, igrač grčkog AEK-a.

 Sastanak u Luksemburgu je iskorišten da postigne dogovor o smještaju reprezentacija na bazi reciprociteta.

- Potpisali smo sporazum o reciprocitetu sa Francuskom i Albanijom - rekao je v.d. generalnog sekretara NS BiH, Jasmin Baković.

E. Delić

Raspored rivala

 Preostale uutakmice u našoj grupi igraju se u sljedećim terminima: (3. septembar 2010.) Rumunija - Albanija, Francuska - Bjelorusija; (7. septembar) Albanija - Luksemburg, Bjelorusija - Rumunija, (8.oktobar) Luksemburg - Bjelorusija; (9.oktobar) Francuska - Rumunija, (12.oktobar) Francuska - Luksemburg, Bjelorusija - Albanija; (25.mart 2011.) Luksemburg - Francuska, (26.mart) Albanija - Bjelorusija; (29.mart) Rumunija - Luksemburg; (3.juni) Bjelorusija - Francuska; (7.juni) Bjelorusija - Luksemburg; (2.septembar) Luksemburg - Rumunija, Albanija - Francuska; (6.septembar) Rumunija - Francuska, Luksemburg - Albanija; (7.oktobar) Rumunija - Bjelorusija, Francuska - Albanija; (11.oktobar) Albanija - Rumunija.

 Lučesku (ne)zadovoljan

 Albanija, Bjelorusija i Francuska su protivnici Rumuna u prva tri kola.

- Teško se deklarisati jeste li zadovoljni ili nezadovoljani. Svaki raspored utakmica i ima prednosti i nedostatke. Jedino o čemu sada razmišljamo jeste da se što bolje pripremimo i krenemo u ostvarivanje našeg cilja, a to je plasman na Euro u Poljsku i Ukrajinu. Sada kada znamo kada i protiv koga ćemo igrati, možemo početi pripremati strategiju. Sve je u našim rukama - izjavio je nakon sastanka u Luksemburgu selektor Rumuna Razvan Lučesku, reprezentacija koju uz BiH stavljaju u glavne konkurente za drugu poziciju u grupi.

Bosna i Hercegovina

 3. 9. 2010.     Luksemburg - BiH
7. 9. 2010.     BiH - Francuska
8. 10 2010.    Albanija - BiH
25. 3. 2011.   BiH - Rumunija
3. 6. 2011.     Rumunija - BiH
7. 6. 2011.     BiH - Albanija
2. 9. 2011.     Bjelorusija - BiH
6. 9. 2011.     BiH - Bjelorusija
7. 10. 2011.    BiH - Luksemburg
11. 10. 2011.   Francuska - BiH