Video: Najbolje da Arbitraža skroji rasporedOpterećen trakavicom oko potrage za protivnikom u martovskom terminu Safet Sušić je otišao na sastanak selektora svih reprezentacija u našoj grupi. Selektoru nije ugodno ovih dana. Pripremio je spisak igrača za utakmicu, a ne zna ni da li će je biti, niti sa kojim bi protivnikom igrali. Ujutro selektor pročita kako će igrati, možda sa Kanadom na Koševu, a popodne ga sekretar za nogometne reprezentacije, izvjesti kako još je još uvjek moguća utakmica sa Saudijskom Arabijom u Rijadu.

- Nije tragedija ako ne budemo igrali, jer je nezgodno između dva kola igrače voditi u Arabiju - kaže selektor.

Njegova nam izjava više liči na odbranu onih koji su selektora gurnuli u bosanski lonac.

- Iskreno, ja nemam uvid u igrače iz naše lige, a vjerovatno bi morao zvati njih nekolicinu. Neko mi ih mora predložiti. Ako ne bude utakmica, imat ću vremena do maja pogledati potencijalne kandidatei eventualno zvati one najbolje.

Nije selektoru prijatno čitati ovu zavrzlamu oko spornih ugovora.

- Mene to ne zanima, želim samo dobar ambijent za stvaranje dobre ekipe. Dobro je što ćemo u maju i junu imati dvije utakmice.

 Nije dobro što se uoči današnjeg rasporeda u Luksemburgu insistira samo na startu, iako je važnije izboriti se za autsajdere - ako takvih ima u našoj grupi - na kraju kvalifikacija.

- Ne vjerujem da ćemo se išta dogoviriti, jer svako dolazi sa svojim željama. Favoriti nas startu žele slabije, pa je to nemoguće dogovoriti. Imam i ja neke varijante koje ćemo ponuditi, iako mislim da je možda najbolje da arbitraža skroji raspored. Nemam ništa protiv da startamo sa Francuzima. Logično je da će kod njih doći do smjene generacija, a nisam siguran da će ostvariti neki značajniji rezultat u Južnoj Africi- izjavio je za «San» Safet Sušić, koji je u Luksemburg otputovao u društvu Jasmina Bakovića, v.d. sekretara NSBiH. Selektor ne komentira, ne diže glas, iako mu nije nimalo prijatno što su pojedinci željeli na njega svaliti krivicu zbog odugovlačenja odgovora iz Rijada. Očito je da se pojedinci u NSBiH teško mire sa gubitkom vlasti i moći, pa rade u stilu "što gore, to bolje".

S.S.Spahić predvodi tim u Rijadu

Dođe li do utakmice sa Saudijskom Arabijom, bh reprezentaciju predvodit će kapiten Spahić. Selektor će pozvati i ostale koji su iznijeli teret prošlogodišnjih kvalifikacija, ali će nakon prozivke odlučiti koje će igrače voditi u Rijad, ako uopšte bude te utakmice. Na Sušićevom spisku mogu se očekivati ovi igrači: Hasagić, Begović, Spahić, Berberović, Nadarević, Mravac, Pandža, Mirvić, Damjanović, Vladavić, Jahić, Muratović, Rahimić, Bajramović, Ibišević, Muslimović, Štilić, Džeko, Pjanić, Ibričić, Misimović... Vrlo je moguće da će na spisku biti neko od igrača iz bh lige, ali i iz inostranstva, a koji do sada nisu nastupali za BiH. Moguće je da za A tim debitira i izuzetno talentovani Nemanja Bilbija, pojačanje novosadske Vojvodine, koji je ponikao u Borcu.

Bajramovićev spisak

Kako je u pozivu iz Rijada navedeno, uz A reprezentaciju, sa domaćinom bi trebala igrati i bh olimpijska selekcija. Šener Bajramović, selektor olimpijskog tima, danima "šparta" po regionu, provjerava, traga za kandidatima za svoju selekciju (igrači do 23 godine).

- Imam pravo zvati i trojicu starijih. Ipak, na mom će spisku biti mahom mlađi igrači. Pozvat ću neke koji igraju vani, a koji su naša perspektiva. Tu prvenstveno mislim na Sudića iz Švedske, Seferovića iz Fiorentine i još neke naše dragulje. Jučer sam u NSBiH razgovarao o eventualnoj utakmici olimpijskog tima sa Saudijskom Arabijom - rekao je Bajramović. I on je kao i Sušić sačinio spisak, ali ga još uvjek ne objavljuje čekajući definitivnu potvrdu iz Rijada.

Bahtijaroglu pristao

Fudbaler turskog Ankaragučua, Ediz Bahtijaroglu, potvrdio je odluku o nastuput za reprezentaciju BiH. Bahtijaroglu (ili po bosanski Bahtijarević), dobio je preporuke kod selektora Safeta Sušića, koji će mu uručiti poziv na narednom okupljanju reprezentacije. Taj poziv je odlučio i prihvatiti - javili su turski mediji. Ovaj odbrambeni fudbaler (rođen je 2. januara 1986. godine u Bursi) do sad je nastupao za Ankaraspor i Ankaraguču, dok je za U-21 reprezentaciju Turske odigrao 11 utakmica, te postigao jedan gol.