Klubovi su zainteresirani, ali politika izgleda nijeGlavni grad Slovenije Ljubljana je proteklih nekoliko dana bila mjesto sastanka čelnika nacionalnih fudbalskih saveza šest država nastalih raspadom bivše Jugoslavije, a tema sastanka je, između ostalog, bila i mogućnost formiranja regionalnog fudbalskog takmičenja. Iz UEFA-e je nedavno stigao signal kako krovna evropska fudbalska federacija nema ništa protiv nove regionalne lige.

Međutim, čini se kako su stvari po tom pitanju i dalje na dugom štapu.

- Dotakli smo se i regionalne lige, ali ništa nismo dogovarali. To je bio neformalan razgovor. Predstavnici UEFA-e nemaju ništa protiv osnivanja takve lige, međutim, potreban je konsenzus klubova. U principu, provjerili smo jedni kod drugih ima li jedinstva po tom pitanju - kazao je Zoran Laković, generalni sekretar FSS u izjavi za srbijanske sportske medije.

Čelnici većih fudbalskih klubova iz regiona, poput Dinama, Partizana, Crvene zvezde, Hajduka, te naših Sarajeva i Željezničara... još davno su podržali ideju o formiranju regionalnog takmičenja, prvenstveno zbog dizanja zanimljivosti i kvalitete fudbala na ovim prostorima. Regionalno fudbalsko takmičenje je jedini spas za fudbala u "malim" država, kakva je i naša zemlja. Međutim, s druge strane, zbog toga bi trpila nacionalna takmičenja. Ipak, s obzirom da su nacionalna fudbalska takmičenja u regionu svakako na vrlo niskim granama, onda se i ne bi mnogo izgubilo. Naprotiv, mnogo više bi se dobilo.

Klubovi iz BiH, u slučaju formiranja takve lige, dobili bi tokom sezone desetak jakih i zanimljivih utakmica, koje bi bile pravi mamac kako za gledaoce, tako i za sponzore. Samim tim umnogome bi se digla kvaliteta fudbala, ali i finansijski proračuni klubova. Nacionalne lige, kakva je Premijer liga BiH, neodržive su jer ne otvaraju nikakvu mogućnost napretka klubovima. Iz tog razloga, nije daleko dan kada će se još neki bh. klubovi naći u situaciji u kojoj se ovih dana nalazi Modriča, da zbog nedostatka novca budu na pragu gašenja.

Ipak, bez obzira na super-primamljivi finansijski segment eventualne lige u kojoj bi nastpalo sve što valja sa prostora država nastalih raspadom bivše Jugolasvije, ipak je ovo Balkan!

M. K.

Liga prvaka

Na sastanku čelnika fudbalskih saveza BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Bugarske i Slovačke, slovenačka delegacija dala je jedan zanimljiv prijedlog. Naime, Slovenci su predložili da se za početak odigra turnir prvaka svih zainteresiranih zemalja za Regionalnu ligu.

- Mogli bismo sljedeće godine, kada nema svjetskog ili evropskog prvenstva, u maju organizirati turnir prvaka. Na njemu bi igrali prvaci liga s ovih prostora. Tako bi mogli doći do malo opipljivijeg pulsa javnosti, medija, sponzora i gledaoca kad je takva liga u pitanju - rekao je slovenački predstavnik na sastanku koji je održan na Bledu, Ivan Simič.

Žujo: To bi bio spas

 Predsjednik sarajevskog Željezničara, Sabahudin Žujo, apsolutno podržava ideju o osnivanju regionalne lige.

- Željezničar apsolutno podržava ideju o osnivanju takve lige i mislim da bi to bio spas za sve klubove u regionu. Mali problem mogu predstavljati imena klubova koji bi učestvovali u eventualnoj prvoj sezoni ove lige. Normalno je da svaki klub želi naći svoje mjesto u Regionalnoj ligi jer učešće u istoj bilo bi od velike koristi svim klubovima. Mnogi se boje navijačkih nereda, mislim da su ti strahovi neopravdani. Sve se to može lako rješiti, a navijačkih nereda uostalom imamo i u našim nacionalnim prvenstvima.

BBB protiv lige!

Navijači zagrebačkog Dinama, Bad Blue Boysi (BBB) tvrde da ne bi nikada podržali regionalnu ligu, u kojem će njihov klub igrati protiv momčadi iz Srbije, Crne Gore ili RS-a.

- Udruga navijača Dinama želi ovim putem poručiti da nikada neće podržati niti jedan oblik takmičenja u kojoj će Dinamo nastupati zajedno s klubovima iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Ovo se naravno ne odnosi na Ligu prvaka ili Ligu UEFA-e. Udruga navijača Dinama i svi njezini članovi borit će se svim sredstvima protiv takvog takmičenja i nastupa Dinamo u istome - saopšteno je na službenoj stranici Dinamovih navijača.