Baraž: Etkinson sudi prvi meč, Roseti revanš u ZeniciPrvi meč baraža između Portugala i BiH u Lisabonu 14. novembra sudit će Englez Martin Etkinson (Atkinson), dok će revanš u Zenici voditi jedan od najboljih sudija na svijetu, Italijan Roberto Roseti (Rossetti), saopćeno nam je iz NSBiH.

Etkinson je rođen 31. marta 1971. godine u Bredfordu, a trenutno živi u Lidsu. Suđenjem se počeo baviti rano, sa 16 godina, a već 1998. godine bio je na listi pomoćnih sudija. Međunarodni znak dobio je 2006. godine.

Mančesterski derbi odigran 20. septembra ove godine obilježio je Etkinsonovu karijeru. Junajted je dobio 4:3, a pobjedonosni pogodak postignut je u šestoj minuti sudijske nadoknade iako je Etkinson pokazao da će se igrati još četiri minute.

Poznat je kao sudija koji rijetko, skoro nikada ne pokazuje crveni karton. Ali je zato veoma brz kada treba pokazati žuti. Ove sezone vodio je 12 utakmica i pokazao 56 javnih opomena, što je preko četiri u prosjeku. U mečevima Lige prvaka između Ciriha i Real Madrida, te Intera i Dinama pokazao je po osam žutih kartona.

Zato bi naši igrači trebali biti maksimalno oprezni u Lisabonu jer je lako moguće da budemo masakrirani kartonima pred revanš u Zenici.

Roseti je rođen 18. septembra 1967. godine u Pećeto Torinezeu. Sudi od 1983. godine, a mečeve serije A vodi od 1996. godine. Na FIFA-inoj listi je od 2002. Veliki skandal s namještanjem utakmica u Italiji nije ga okrznuo. Čovjek je od FIFA-inog povjerenja.

Sudio je polufinale Lige prvaka 2008. godine između Liverpula i Čelzija, te 2009. godine kada su se sastali Mančester junajted i Arsenal. Imao je čast da vodi finale Evropskog prvenstva 2008. godine, u kojem je Španija sa 3:0 savladala Njemačku iako nije blistao u meču na otvaranju prvenstva Švicarska - Češka (0:1), kada je zakinuo domaćina.

Dvojica bezbjednjaka u Zenici

Etkinsonovi pomoćnici bit će Piter Džejms Kirkap (Peter James Kirpuk) i Entoni Filip Ričard Šarp (Anthony Philip Richard Sharp), dok će u revanšu Rosetiju asistirati Paolo Kakanjo (Calcagno) i Stefano Ajroldi (Ayroldi).

Pomalo indikativno je što je FIFA za revanš delegirala čak dvojicu oficira za sigurnost, premda je običaj da tu dužnost obavlja jedna osoba. Uz Norvežanina Trigvea Borna (Trygve), u Zenicu kao bezbjednjak dolazi i Rene Eberle, iskusni Švicarac, poznat kao veoma utjecajna osoba u UEFA-i