Dominković: Niko nas nije želio u grupiReprezentacija Bosne i Hercegovine u narednim kvalifikacijama za Euro igrat će u grupi sa Francuskom, Rumunijom, Bjelorusijom, Albanijom i Luksemburgom. To je poznato nakon žrijeba u Varšavi, a sa Iljom Dominkovićem, potpredsjednikom NSBiH smo razgovarali kako je protekao tok žrijebanja u Poljskoj.

- Kako su se izvlačile kvalitetnije jakosne grupe, tako je u dvorani raslo uzbuđenje. Kada je izvučena kuglica sa imenom naše reprezentacije, u sali je nastao huk jer su mnogi odahnuli. Niko nije želio biti sa nama u grupi, bez obzira na to što smo u trećem bubnju po rejtingu bili najslabija reprezentacija - kaže Dominković.

On nam je otkrio da je naša delegacija priželjkivala drugačiji razvoj u prve dvije jaskosne grupe.

- Nismo baš željeli u prvi mah Rumuniju, ali kada samo se kasnije prisjetili rezultata, smatrali smo da ipak nismo loše prošli. Moglo je i bolje, ali i ovo je grupa u kojoj možemo biti u borbi za prva dva mjesta - govori Dominković.

Kada je krenulo žrijebanje iz prve jakosne grupe, Dominković kaže da je i rasla napetost naše delegacije.

- Njemačka, Rusija i Italija su bili već raspoređeni u grupe A, B i C. Stisli smo palčeve kod četvtog tima i bili smo zadovoljni kada je na listiću pisalo Francuska, a ne Španija ili Portugal, što je bilo moguće - kaže Dominković.

Prema njegovim riječima Safet Sušić bio je jedan od traženijih selektora.

- Sušić je u Evropi jako cijenjen i popularan. Odmah su ga salijetali novinari poznatih evropskih TV stanica. To je dobro za našu reprezentaciju, jer smo i kao ekipa u kvalifikacijama za Mundijal dosta dobro funkcionisali. Sada je i vrijeme da nešto napravimo - smatra Dominković.

Nećemo sabotirati Luksemburg

U NSBiH se nadaju da će raspored susreta u našoj grupi ipak morati odrediti UEFA. Dominković kaže da naš Savez neće sabotirati zajednički dogovor u Luksemburgu, koji će se obaviti 19. februara.  - Otići ćemo sa dva, tri plana, ali bismo voljeli da UEFA odredi žrijeb. Francuska će u Luksemburgu voditi glavnu riječ, što je i normalno kao lider grupe - riječi su Dominkovića.

Bjelorusija bila u planu

Dominković nam je otkrio da dan prije izvlačenja u Varšavi na službenoj zajedničkoj večeri sa čelnicima NS Bjelorusije bila dogovorena prijateljska utakmica u martu. - Ostalo je bilo samo da sačekamo žrijeb. Meč se trebao igrati u martu, ali smo ga nakon izvlačenja morali otkazati - kaže Dominković.