Žrijeb kvalifikacija: Prvi korak iz VaršaveTačno u podne ove nedjelje (7. februar) u Palači kulture u Varšavi će početi ceremonija žrijebanja kvalifikacijskih grupa za Evropsko prvenstvo 2012. godine, čiji domaćini će biti Poljska i Ukrajina.

Tokom žrijebanja bit će formirano devet kvalifikacijskih grupa. U šest od njih će biti raspoređeno po šest reprezentacija, a u preostale tri po pet.

Dakle, svaka od 51 reprezentacije borit će se za 14 mjesta koja vode na Euro, a tamo će im se priključiti poljska i ukrajinska. Učesnice žrijeba su raspoređ ene u potove (šešire), čiji sadržaj donosimo, a na osnovu UEFA-inih koeficijenata i renkinga utvrđenog nakon posljednjih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, pri čemu je evropski prvak Španija automatski postavljena na mjesto prvog nositelja.

Svaka od formiranih grupa kvalifikacija će uključiti po jednu ekipu iz pet prvih šešira, a njih šest iz šestog šešira. Raspored kvalifikacija bit će usklađen sa međunarodnim kalendarom, a igrat će se između septembra 2010. i oktobra 2011. godine.

Direktan plasman na Evropsko prvenstvo ostvarit će devet pobjednika grupa i jedan drugoplasirani sa najboljim skorom u mečevima protiv prvo, treće, četvrto i petoplasirane selekcije iz svoje grupe. Ostalih osam drugoplasiranih će o četiri mjesta odlučivati u baražu koji je na rasporedu novembra 2011.

Bonjek, Blohin, Ševčenko...

Žrijebanju u Varšavi će asistirati proslavljena imena fudbala iz zemalja domaćina. Poljake predstavljati Zbignjev Bonjek i Andržej Šarmač, a Ukrajince Oleg Blohin i Andrij Ševčenko. Bit će obilježena i 50. godišnjica prvog Evropskog prvenstva sa 16 reprezentacija, koje je 1960. godine osvojio Sovjetski Savez.

BiH ispred Slovenije

Po posljednjem UEFA rangiranju, BiH se nalazi na 29. mjestu među evropskim reprezentacijama sa 24,365 bodova. Ispred je Austrija sa 24,381 a iza Slovenija sa 24,221.

Njemačka prva na listi želja

U nedjelju ćemo ponovo biti uz male ekrane. U nedostatku reprezentativnih utakmica i izvlačenje kvalifikacijskih grupa za Euro u Varšavi dobra su zamjena za uzbuđenje. Želja je mnogo. Jedni bi voljeli Italiju, drugi Njemačke, a treći opet Englesku.

Naša želja je da izbjegnemo Španiju, Belgiju i Tursku. Posljednjih godina smo se nagledali dosta međusobnih susreta, a nismo imali pretjeranog uspjeha. Želimo promjene, ali nabolje. Treba nam grupa za prolaz, lagana, što lakša. Da i nas jednom sunce ogrije i otvori nam vrata Eura. Krajnje je vrijeme. Kontaktirali smo i naše reprezentativce. Evo šta su oni rekli pred žrijeb u Poljskoj.

Vedad Ibišević

- Nemam neku posebnu želju za grupom. Njemačka ne bi bila loša, ali ne bih bio ni pretjerano sretan kada bi oni bili s nama u grupi. Čitao sam dosta da igrača smatra da bi nam Italija bila idealna. Možda nam njihova igra odgovara, ali bismo morali biti na visokom nivou kada bismo se upustili u borbu za prvo mjesto - kaže Ibišević.

Zvjezdan Misimović

- Njemačka i niko drugi - kaže Misimović i nastavlja: Oni su rival po mjeri. Nekako se nadam da ćemo ovog puta imati sreće i da će nam Fortuna dodijeliti mnogo lakšu grupu. Kada to kažem mislim na Švedsku. Red je da njih izvučemo i da budemo ravnopravni u borbi za prvo mjesto.

Safet Nadarević

- Volio bih Englesku iz prvog bubnja. Oni su posljednjih godina bili u krizi na reprezentativnom planu i imali bismo šansu da budemo prvi. Iz drugog bubnja se nadam Slovačkoj, a iz četvrtog Velsu, a volio bih da izbjegnemo Crnu Goru. To bi bila grupa za prolaz - smatra Nadarević.

Samir Muratović

- Želim samo da ne igramo više sa Španijom. Kada smo s njima u grupi, osuđeni smo na ispadanje. Smatram da bi s bilo kojim drugim timom u grupi imali više uspjeha, pa ako bi nas zapali i Francuzi. Iz drugih bubnjeva reprezentacije nisu bitne. Niko nije bolji od nas - kaže Muratović, koji se nada Sušić- evom pozivu i za naredne kvalifikacije za Euro.

Skupina 1

Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Engleska, Hrvatska, Por tugal, Francuska, Rusija

Skupina 2

Grčka, Češka, Švedska, Švicarska, Srbija, Turska, Danska, Slovačka, Rumunija

Skupina 3

Izrael, Bugarska, Finska, Norveš ka, Irska, Škotska, S. Irska, Austrija, Bosna i Hercegovina

Skupina 4

Slovenija, Latvija, Mađarska, Litvanija, Bjelorusija, Belgija, Vels, Makedonija, Kipar

Skupina 5

Crna Gora, Albanija, Estonija, Gruzija, Moldavija, Island, Armenija, Kazahstan, Liehtenštajn

Skupina 6

AzerbejDžan, Luksemburg, Malta, Farski Otoci, Andora, San Marino