Sušić: Njemačka ili Engleska!Safet Sušić će u nedjelju biti u Varšavi, gdje će u glavnom gradu Poljske biti obavljeno žrijebanje kvalifikacijskih grupa za Evropsko prvenstvo, koje se 2012. godine održava u Ukrajini i Poljskoj. Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine je u četvrtak u večernjim satima trebao stići u Sarajevo, gdje će boraviti do subote kada će krenuti na izvlačenje grupa u Poljsku.

Izbjeći „furiju“

Sušić je ostao pri ranijoj izjavi da bi volio izbjeći Španiju i Holandiju, ali i da se ne bi protivio ako bi igrali u grupi sa Njemačkom ili Engleskom.

- Neko nam od jakih svakako mora pripasti, pa sam i dalje uvjeren da su nam veće šanse za prolaz protiv Njemač ke ili Engleske. Ove dvije reprezentacije imaju dosta manje kvaliteta u odnosu na Španiju ili Holandiju, pa i Portugal - kaže Sušić, koji je u srijedu kratko boravio u Ljubljani.

Devet jakih evropskih reprezentacija je svrstano u prvu jakosnu grupu. Mnogi smatraju da bi Rusija bila rival po mjeri, povezujući njihovo ispadanje od Slovenije u baražu za Mundijal.

Solidna forma

- Rusi možda jesu u šoku, ali bi bili jako nezgodan rival u kvalifikacijama za Euro. Posebno što su nogometna velesila, a i male su šanse da baš neće otići na dva jaka uzastopna takmič enja - smatra Sušić. U NSBiH sa druge strane traže rivala po mjeri, ali koji bi i finansijski bio atraktivan.

Njihove želje su ovaj put identične Sušićevim, jer bi Njemačka ili Engleska od TV prava našem Savezu obezbijedile najmanje tri miliona eura. Sušić sa druge strane prati formu naših reprezentativaca. Nakon mini-turneje po Njemačkoj i Francuskoj, bh. selektor nakon Poljske ima u planu posjetiti Škotsku.

- Moram obaviti razgovor sa Papcem, želim s njim razgovarati u četiri oka. Više puta sam kazao da nam je potreban i očekujem da konač no promijeni mišljenje i pomogne nam u borbi za Evropsko prvenstvo. Nakon kazne za Salihovića, svaki igrač nam je potreban - kaže Sušić. Naš selektor je u ranijim razgovorima više puta naglaš avao da BiH u ovom trenutku ima svega oko 20 igrača koji su na reprezentativnom kursu. Upitan da komentariše formu pojedinaca Sušić je kratko rekao:

- Nije loše, ali može i bolje. Možda je za nas bolje da počnu tresti mreže kada počnu kvalifikacije - kazao je Sušić, koji je podvukao da se nada da će BiH osim grupe za prolaz u Varšavi, ako sve bude u najboljem redu, ostvariti i povoljan raspored odigravanja susreta.

Tročlano Predsjedništvo ide u Varšavu

Osim Sušića u Varšavi bh. delegaciju će predstavljati tročlano Predsjedniš tvo NSBiH (Čolaković, Čeko, Dominković), Jasmin Baković (v.d. generalnog seketara NSBiH) i Elmir Pilav, sekretar reprezentacije BiH.