U NSBiH priželjkuju Njemačku ili EngleskuIzgleda da su u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine konačno počeli razmišljati kao naši selektori. Safet Sušić je od imenovanja za selektora naše reprezentacije u razgovorima sa novinarima uvijek potencirao da bi volio biti u grupu sa Engleskom ili Njemačkom u narednim kvalifikacijama za Euro.

Tajne želje

Njegovim željama su se proteklih dana priklonili i čelnici NSBiH. Da li ih je muka (prazna kasa) natjerala da razmišljaju o Engleskoj ili Njemačkoj nismo uspjeli saznati, ali su svi do jednog koje smo kontaktirali kao najbolje rivale upravo spomenuli ove dvije super atraktivne evropske selekcije.

- Sušić je izrazio želju da budemo u grupi sa Engleskom i Njemačkom i u NSBiH smo se svi priklonili njegovim željama. I mi bi bili oduševljeni da dobijemo jednu od ove dvije selekcije - kažu čelnici NSBiH.

Malo je onih kojih znaju da se cijela tajna njihovih želja krije u ljubavi prema novcu. Naime, Njemačka i Engleska će najviše novca donijeti u praznu kasu NSBiH. Prema ugovoru sa agencijom „Sport Five“ s kojima naš Savez ima potpisana prava tv prijenosa, meč sa Njemačkom ili Engleskom donio bi zagarantovanih tri i po miliona eura. Sa tim novcem bi se istog trenutka zatvorio finansijski minus koji trenutno iznosi oko sedam miliona KM.

Ništa manje atraktivna nije ni Italija, ali susret sa njom donosi nešto manje od dva miliona evropskih novčanica. Od reprezentacija iz prve jakosne grupe vrijedni su još Francuzi i Španjolci (oko 1.500.000 eura), dok će kada počne izvlačenje žrijeba u Varšavi 7. februara (nedjelja) naši čelnici moliti Boga da iz prve jakosne grupe ne dobijemo Hrvatsku, koja bi u kasu NSBiH donijela svega 50.000 eura za prava tv prijenosa.

Švedska ili Danska

U svakom slučaju bit će zanimljivo u Poljskoj i kada se budu birali timovi iz druge jakosne grupe. Turska na- šem Savezu može donijeti pola miliona eura, Švedska i Danska oko 350.000, dok u svakom slučaju vrijedi izbjeći Češku i Slovačku, ali samo ako su finansije u pitanju, jer bi se od njih moglo inkasirati tek oko 50.000 eura. Teško je da ćemo u Varšavi moći zadovoljiti finansijske i grupne apetite.

Neko će i ovaj put ostati kratkih rukava. U svakom slučaju bolja je lakša grupa, jer sa plasmanom na Euro konačno bi se napunila prazna kasa. I navijači i čelnici bi zadovoljno trljali ruke.

Volio bih da budemo u grupi sa Italijom

Džemal Berberović kao i svi naši reprezentativci željno čeka žrijeb za Euro koji će se u nedjelju obaviti u Varšavi. Naš reprezentativac iz turskog Denizlispora i dalje se stavlja na raspolaganje selektoru Safetu Sušiću u nadi da će ga u novom kvalifikacijskom ciklusu zaobić i povrede zbog kojih je često izostajao sa spiska kandidata.

- Evo upravo čitam koje bi nas sve ekipe mogle naći u grupi za Euro. Moja želja od velikih je Italija, jer nas svakako mora „zakačiti“ jedna jaka selekcija , pa bih izabrao njih jer očekujem se nadam da se sa njima možemo nadigravati - kaže Berberović, koji je asistirao u nedjeljnom meču protiv Galatasaraja (1:2).

On osim Italije ima još reprezentacija na lisi želja, ali je napravio također i listu nepož eljnih selekcija. - Žao mi je što ne možemo igrati sa Bugarima, jer su oni u našoj jakosnoj grupi. Volio bih Švicarsku ili da ponovo igramo sa Danskom. Volio bih izbjeći Tursku, Portugal i Španiju. Dosta je više utakmica sa Turcima - govori Berberović.

Bivši igrač Sarajeva u turskom šampionati se bori za opstanak. U nedjelju su dodatno zakomplikovali situaciju nakon domaćeg poraza od Galatasaraja.

- Situacija nije najpovoljnija, ali se nadamo čudu. Igramo mnogo bolje, ali smo još daleko od opasne zone. Bit će uzbudljivo do zadnjeg kola - kaže Berberović.

Balkanske ekipe su atraktivne

Berberović se nada da u našoj grupi neće biti niti jedna balkanska ekipa.

- Ne bojim se ni Hrvatske, niti Srbije. Te utakmice su atraktivne, ali ne bih volio da budu s nama u grupi. Ako bih mogao birati to bi bila samo Slovenija. Protiv njih bismo imali zagarantiranih šest bodova. Drugi se muče s njima, a mi to rutinski završ avamo. Opet sve je to uzalud, kada će oni igrati na Mundijalu - tužno kaže Berberović.

U srijedu žalba za Salihovića

Iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u petak je otišla najava žalbe za kaznu koju je Svjetska nogometna federacija (FIFA) izrekla našeg reprezentativcu Sejadu Salihoviću. Čelnici Saveza bili su dužni da u roku od tri dana od prijema odluke upute najavu žalbe prema Cirihu, kako bi se ispunili svi zakonski kriteriji za mogućem smanjenju kazne našem reprezentativcu od četiri susreta neigranja.

- U srijedu ćemo uputiti zvaničnu žalbu FIFA-i u nadi da će Salihoviću biti smanjena kazna - kaže Jasmin Baković v.d. generalnog sekretara NSBiH. Na pojedinim internet portalima pojavila se nada da bi Salihoviću mogla biti smanjena kazna za najmanje dva susreta, jer u duelu sa Portugalom u Zenici naš reprezentativac, navodno, nije dobio direktan crveni karton.

- Na žalost, Salihović je dobio direktan crveni karton. Prvo je dobio žuti, pa onda direktni crveni nakon što je uputio psovke pomoćnom i glavnom sudiji. No, bez obzira na to, mi se nadamo smanjenju kazne - istakao je Baković. On nam nije znao precizirati kada će Apelacioni komitet FIFA-e odlučivati o žalbi za Salihovića